• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 24 °C
  • Manisa 25 °C
  • Aydın 27 °C
  • Afyon 24 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 26 °C
  • Uşak 23 °C

Küçükkurt: “Ege’nin bütün potansiyelini birlikte değerlendirmeliyiz”

Küçükkurt: “Ege’nin bütün potansiyelini birlikte değerlendirmeliyiz”
Oda ve kurum başkanlarının her ay toplanarak kent ve ülke gündemini değerlendirdiği, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı sekreteryasında gerçekleştirilen İzmir Başkanlar Kurulu toplantısı tarihinde ilk kez Aydın’da yapıldı.

Aydın Ticaret Odası ev sahipliğinde yapılan toplantıya, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile birlikte İzmir ve Aydın’daki Oda ve STK başkan ve yöneticileri katıldı. Toplantıda Ege ve ülke ekonomisi değerlendirildi.

İlk kez İzmir dışında yapıldı

Toplantı sonrası değerlendirme yapan EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, EGEV tarafından her ay organize edilen İzmir Başkanlar Kurulu toplantısını tarihinde ilk kez Aydın’da yaptıklarını söyledi. EGEV’in tüm Ege Bölgesi illerini kapsayan ve yerel kalkınmanın değerine inanan bir yapı olduğunu belirten Küçükkurt, “İzmir Başkanlar Kurulu toplantısı uzun zamandır her ay İzmir’de yapılıyordu. EGEV’in misyonuna uygun olması nedeniyle farklı illerde yapılması önerisi getirdim. Bu önerim kabul görünce ilk toplantıyı Aydın’da gerçekleştirdik. Toplantımıza İzmir ve Aydın’dan yoğun bir katılım oldu. Hep birlikte ‘Nasıl daha güzel projelere imza atarak bölgemizi daha kalkınmış ve refah içinde yaşayan bir duruma getiririz’ diye konuştuk” dedi.

Ortak projelerle büyüme hedefi

Toplantıya İzmir ve Aydın’ın Valileri ile Büyükşehir Belediye Başkanlarının da katıldığını ve değerli görüş ve önerilerini kendileri ile paylaştıklarını dile getiren Küçükkurt, toplantıda Ege Bölgesi’nin tüm kentlerinin potansiyelini değerlendirerek, refahın birlikte artırılması üzerinde mutabakat sağlandığını kaydetti. Ege Bölgesi’ndeki tüm şehirlerin dinamiklerinin farklı olduğunu anlatan Küçükkurt, “EGEV, Türkiye’de yerel kalkınmayı ön plana çıkardı. EGEV’in bu vizyonu ile ülkemizde kalkınma ajansları kuruldu. O nedenle yerel kalkınmayı sağlamak için bölgemizde ortak projeler üretilmesi çok önem kazanıyor. Her il kendi avantajlarını kullanarak büyümeyi sağlarken, diğer illerle yapılacak stratejik işbirlikleri ile bu büyümeyi daha da hızlandırabilir ve bölgesel kalkınmayı daha hızlı sağlayabiliriz. Bunun içinde bu tür toplantıları bundan sonra belirli gündemlerle tekrarlayarak, bu amaca hizmet etmek istiyoruz” diye konuştu.

İşbirliği ve ortak çalışma

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy toplantıda yaptığı konuşmada İzmir ve çevresinin limanlar ve lojistik merkezleri ile çok avantajlı bir konumda olduğuna dikkat çekerek, bu avantajların daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ege illerinde yaşanan sorunların çözümü ve üretimi daha da artıracak, sanayileşmeyi daha da güçlendirecek adımların neler olabileceği konusunda daha çok bir araya gelinmesi gerektiğini anlatan Aksoy, işbirliği ve ortak çalışmalarla her şeyi aşabileceklerine inandığını kaydetti.

Küçükkurt’a teşekkür

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de burada bulunan herkesin bölge ve ülke için değerli katkılar üretecek nitelikte olduğuna işaret ederek, “İzmir ile Aydın birbirini tamamlayan şehirler. Aralarında güzel bir sinerji var. Çevre illerin birlikte hareket etmesinin ölçek ekonomisine büyük katkısı var. İnsanlarının hangi zorluklarla karşılaştığını biliyorum.Birbirimizi tamamlayarak önümüze moralle bakmalıyız. Pandemi ve bölgesel sorunların arkasından İzmir-Aydın İş insanlarının bir araya gelmesi umuttur. EGEV Başkanı Hasan Küçükkurt’a bu düşüncesi için teşekkür ederim” dedi.

İşbirliği adımları atalım

Aydın Büyükşehir Belediye Bakanı Özlem Çerçioğlu ise bölge kalkınmasında ne görev varsa ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, “Bir deprem yaşadık ve en hızlı şekilde İzmir e ulaştık. Bu konuda adımlar atılabilir. İzmir ile Aydın önemli iki kent. Hepimiz kentlerimizin daha iyi olması için çalışıyoruz. Bundan sonra bu işbirliklerini artırarak kentlerinizin daha kısa sürede daha iyi noktalara taşınmasını sağlayabiliriz” deyi konuştu.

Birliktelikler somut kazanımlara dönüşmeli

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuşmasına toplantı için teşekkür ederek başladı. Valilerin katılımı ile bu toplantının daha da anlamlı hale geldiğine işaret eden Soyer, şunları söyledi: “ Bizi birbirimize bağlayan doğal ve doğanın bağları var.İdari sınırlarla başa çıkmak mümkün değil.Gediz gibi deprem gibi. Gediz herkesin sorumluluk alanında geçiyor ama sorumlusunu bulmak kolay değil. EGEV burada önemli rol alabilir.Benzeri sorunlar için EGEV çok anlamlı buluşma zemini yaratır.Bu anlamlı buluşmaları somut kazanımlara döndüremezsek zamanımız boşa gider.Valilerimizin koyduğu perspektif çok değerli bir zemin yaratıyor. Hasan başkanın bu noktada yanındayız.”

Odalar ortak proje üretmeli

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise konuşmasına Hasan Küçükkurt’a yeni dönemde başarılar dileyerek başladı. Yeni dönemde EGEV için daha gayretli çalışılması gerektiğinin altını çizen Özgener, “Bu konuda üyelere büyük görevler düşüyor. Her şehrin dinamiği var. Ege ülkemizin özel bölgesi. Tüm illerimizin oda başkanlarının katılımı ile kıymetli projeleri üretebiliriz. Sonrasında da bu birliktelik ve ortak projeleri devam etmek arzusundayız” dedi.

İzmir’e yakın bir bölgede sanayi bölgesi kurulabilir

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise EGEV’in vizyonunun artık kalkınma ajansları tarafından uygulandığını vurgulayarak, yerel kalkınma için işbirliklerinin çok önemli olduğunu belirtti. Ege Bölgesi’nde Aydın’ın varlığının çok önemli olduğuna işaret eden Yorgancılar, “Turizm ve tarım ortak. İzmir’de liman meselesi var. İzmir’de sanayi arsası bulamıyoruz. Kamu arazileri İzmir de sınırlı. Gebze Kocaeli Bolu Çorlu’ya yatırıma gidiliyor. Oysa yolumuz var. Torbalı ve  Pancar OSB doldu. İzmir’e yakın bölgede bir sanayi bölgesi kurulabilir. Bu konuda bir çok çalışma yapılabilir. Hasan Başkana teşekkür ederim. Böylesine kalabalık bir başkanlar grubunu toplamak büyük başarı” diye konuştu.

Potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüştürülmeli

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ise Yörük kültüründen gelen insanlar  olduklarını belirterek, Ege’nin potansiyelini birlikte artırmaları gerektiğini söyledi. Var olan potansiyelin artık kinetik enerjiye dönüştürülmesi gerektiğine vurgu yapan Ülken, bu anlamıyla her türlü işbirliği ve çalışmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Mavi yaka sorunu çözülmeli

Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin  de Aydın’da 7 OSB bulunduğuna dikkat çekerek, OSB’leri daha da büyütmek gerektiğini kaydetti. Sanayide mavi yaka sorununu çözmek gerektiğini belirten Şahin, “Sanayiciler olarak göç sorunu ile karşı karşıyayız. Günlük gelen personel var İzmir’den. Bu nedenle İzmir Aydın tren seferleri artırılmalı. Aydın’a mavi yaka gelişi artırılmalı. Liman ve ulaşım bizim için büyük önem arz ediyor” dedi.

Daha çok çalışmalıyız

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur İzmir ile Aydın arasında büyük bir sinerji olduğuna dikkat çekerek, “Biz bunu daha da büyütürüz. Yeter ki birlikte projeler üretelim. Bu toplantı için Hasan başkana çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise hep birlikte başarılı hizmetler üretebileceklerine dikkat çekerek, İzmir ve Aydın’ın olması gereken yerde olmadığını bunun için daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894