• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 24 °C
  • Manisa 25 °C
  • Aydın 26 °C
  • Afyon 23 °C
  • Balıkesir 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 26 °C
  • Uşak 23 °C

Lay’s Yenileyici Tarım Fonu için başvurular açıldı!

Lay’s Yenileyici Tarım Fonu için başvurular açıldı!
Lay’s, Anadolu Meraları işbirliği ve PepsiCo Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirilen Lay’s Yenileyici Tarım Projesi yeni döneminde 6 Şubat Depremleri’nde ağır yaralar alan Hatay Samandağ bölgesine taşınıyor.

Lay’s, Anadolu Meraları işbirliği ve PepsiCo Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirilen Lay’s Yenileyici Tarım Projesi yeni döneminde 6 Şubat Depremleri’nde ağır yaralar alan Hatay Samandağ bölgesine taşınıyor. Proje kapsamında Samandağ’da 40 çiftçi ve çiftçi adayına sebze yetiştiriciliği ve örtü altı tarımı yapmaları için destek sağlanacak. Projenin parçası olmak isteyen çiftçi ve çiftçi adayları, 21 Ağustos’a kadar Lay’s Yenileyici Tarım Fonu’na başvuruda bulunabilir.  

Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden ve aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olan PepsiCo önümüzdeki 10 yılın belirleyicisi olacağını öngördüğü yenileyici tarım çerçevesinde kendi çatısı altında gerçekleştirdiği projelerin yanı sıra bu konudaki iş birliklerini de geliştirmeye devam ediyor. 

Bu kapsamda Lay’s, Anadolu Meraları işbirliği, PepsiCo Vakfı desteği ile geçtiğimiz yıl Konya’da hayata geçirilen Lay’s Yenileyici Tarım Projesi yeni döneminde deprem bölgesine taşınıyor.

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan PepsiCo Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü Esra İren, “Dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olarak Pozitif Tarım stratejimiz kapsamında yenileyici tarım uygulamalarıyla gerek PepsiCo çatısı altında gerekse de Anadolu Meraları işbirliği, PepsiCo Vakfı desteği ile gerçekleştirdiğimiz Lay’s Yenileyici Tarım Projesi ile çiftçilerimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Bu yıl Lay’s Yenileyici Tarım Projesi’ni 6 Şubat tarihinde gerçekleşen ve 11 kentte yıkıcı hasara neden olan depremin yaralarını sarmak için bölgeye taşıyoruz. Bu projeyle bölgedeki çiftçilerin tarım faaliyetlerine devam edebilecekleri dirençli bir gıda ağı oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu dirençli gıda ağıyla, çiftçileri hibe, eğitimler ve bölgeye uygun yenileyici tarım pratikleriyle güçlendirmek istiyoruz. Aynı zamanda afetler gibi zorlu koşullara adapte olabilen, piyasaya erişim mekanizmalarında kırılganlıkların azaltıldığı ve toplumsal dayanışma tabanlı, tarımsal bir gıda ağı oluşturmayı hedefliyoruz. Lay’s Yenileyici Tarım Fonu bu konuda önemli bir misyon üstlenecek. Çiftçilerimizin üretime devam etmesi için verdiğimiz desteklerle bölgede tarımın kalmasını teşvik etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Lay’s Yenileyici Tarım Fonu için başvurular açıldı

Proje kapsamında Samandağ’da 40 çiftçi ve çiftçi adayına verilecek Lay’s Yenileyici Tarım Fonu için başvurular açıldı. Lay’s Yenileyici Tarım Fonu iki ayrı grupta verilecek. İlk grupta, proje kapsamında Samandağ’da belirlenen 10 dekarlık ortak üretim alanında üretim yapmak isteyen 15 çiftçi ve çiftçi adayı yer alacak. Şükrü Kanatlı Mahallesi, Süleyman Abbas Konutları yanında yer alan arazide açık alan ve serada yapılacak üretimde ihtiyaç duyulan her türlü fide, gübre, ilaç gibi girdi proje kapsamında sağlanacak. 

Lay’s Yenileyici Tarım Fonu’nun ikinci grubunda ise kendi arazisinde üretim yapan/yapmak isteyen 25 çiftçi ve çiftçi adayı yer alacak. Bu gruptaki çiftçi ve çiftçi adaylarının tarımsal faaliyetleri, üretim için ihtiyaç duydukları fidan, gübre, tohum, viyol gibi girdilerin sağlanması yoluyla desteklenecek. Değerlendirmeler sonucu her iki gruba da seçilen tüm çiftçi ve çiftçi adayları, proje kapsamında düzenlenecek tarımsal eğitim ve atölyelere katılabilecek, tarımsal danışmanlık desteğinden faydalanabilecek ve ürünleri alım garantili satış kanalları ile buluşturulacak.

Başvurular 21 Ağustos 2023 Pazartesi saat 23.00’da sona erecek

Projede yer almak isteyen çiftçilerin başvuruları değerlendirilirken, tarımsal üretimi deprem sebebiyle zarar gören çiftçi ve çiftçi adayları, kadın çiftçi ve çiftçi adayları, 40 yaş altı genç çiftçi ve çiftçi adayları ve bir arada üretim yapmak isteyen çiftçi/çiftçi adaylarının başvuruları önceliklendirilecek. Başvurular 21 Ağustos 2023 Pazartesi saat 23.00’a kadar alınmaya devam edecek. Lay’s Yenileyici Tarım Fonu’ndan yararlanacak çiftçiler bağımsız bir danışma kurulunun değerlendirmelerinin ardından belirlenecek ve başvuru sonuçları 1-3 Eylül 2023 tarihleri arasında duyurulacak. 

Toprağın ekolojik sağlık puanında yüzde 45’e varan oranlarda iyileşme

Lay’s Yenileyici Tarım Projesi’nin Konya’da gerçekleştirilen çalışmalarının ilk yıl çıktıları da açıklandı. Şeker pancarında üç parselde elde edilen verilere göre ekim öncesi ve ekim sonrası karşılaştırması yapıldığında ortalama %45 oranında toprağın ekolojik sağlık puanında iyileşme kaydedildi. Mısır ekilen arazide yapılan yenileyici tarım uygulamalarıyla ekim sonrasında toprağın ekolojik sağlık puanında ortalama %27,2 oranında iyileşme elde edildi. Patates ekilen arazide yapılan yenileyici tarım uygulamalarıyla ekim sonrasında toprağın ekolojik sağlık puanında ortalama %30,7 oranında iyileşme elde edildi.

Toprakta onarımın başladı, girdilerde yüzde 70’e varan azalma sağlandı

 İlk yıl çıktılarına göre tüm tarlada uygulama öncesi alınan toprak analiz sonuçlarına göre toprak pH değeri 8,2 olarak kaydedilirken, uygulamalar sonrasında pH değerinin Karapınar için sağlıklı pH aralığı olan 6,8-7,4 aralığına yaklaştığı tespit edildi. Bu sonuçlar, toprakta onarımın başladığına dair ilk göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor. Yenileyici uygulama sayısı arttıkça bu uygulamalar zincirleme bir etkiyle toprakta gerçekleşen onarım düzeyini de artırıyor.

Projenin ilk yıl çıktılarına göre yapılan yenileyici uygulamalar sayesinde uygulama arazisindeki bitki besleme ve koruma yöntemlerinde kullanılan girdiler, bölgedeki konvansiyonel üretime oranla; patateste yaklaşık yüzde 70, mısır, ayçiçeği ve şeker pancarında ise yaklaşık yüzde 20 oranına kadar azaltılmış durumda. Bunun bir yansıması olarak üretilen ürünlerde yapılan kalıntı analizlerinde de hiçbir kalıntıya rastlanmadığı tespit edildiği açıklandı. 

lays-03.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894