• BIST 9842.38
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İzmir 15 °C
  • Manisa 13 °C
  • Aydın 17 °C
  • Afyon 8 °C
  • Balıkesir 9 °C
  • Bursa 12 °C
  • Çanakkale 11 °C
  • Muğla 11 °C
  • Uşak 8 °C

Diyabet hastaları diş problemlerinden şikayetçi

Diyabet hastaları diş problemlerinden şikayetçi
Dünya genelinde yaklaşık 537 milyon kişi diyabetle mücadele ediyor.

Diyabet hastalarının sık sık ağız ve diş problemlerinden şikayet ettiğini söyleyen Özel Etiler Dental Clinic Medikal Direktörü Prof. Dr. Alper Çelik, “Ağız ve dişlerdeki bazı belirtiler şeker hastalığına işaret edebileceği gibi, kontrolsüz diyabet de ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.
Statista’nın açıkladığı verilere göre dünya çapında yaklaşık 537 milyon kişi diyabetle mücadele ediyor. Araştırmalar vakaların son birkaç on yılda istikrarlı bir şekilde arttığına dikkat çekerken, bu rakamın 2045 yılına kadar 700 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Diyabet hastalarının sık sık ağız ve diş problemlerinden şikayet ettiğini belirten Özel Etiler Dental Clinic Medikal Direktörü Prof. Dr. Alper Çelik “Ağız ve dişlerle ilgili bazı belirtiler şeker hastalığına işaret edebildiği gibi, kontrolsüz diyabet de ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden günlük diş bakımının yanı sıra periyodik diş muayeneleriyle vücut sağlığını korumak ve kontrol altında tutmak kritik bir önem taşıyor” dedi. 
Diyabet hastaları ağız ve diş problemlerinden şikayetçi
Diyabetli hastalarında kontrolsüz kan şekerinin birçok ağız ve diş problemine yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Alper Çelik, “Diyabet hastalarının en çok görülen ağız ve diş rahatsızlıklarının başında ağız kuruluğu, diş çürüğü, ağız içinde mantar enfeksiyonları ve diş eti hastalıkları gelse de sorunlar her zaman bununla sınırlı kalmıyor. Tat alma bozukluğu, tükürük bezlerinde büyüme, dili etkileyen lezyonların oluşması gibi ciddi problemler de ortaya çıkabiliyor. Fakat bunlar tek taraflı bir etkiyi ifade etmiyor. Ağız ve diş problemleri, diyabetin habercisi olabileceği gibi kontrolsüz diyabet de diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor” ifadelerini kullandı. 
“Enfeksiyon kan şekerini yükseltiyor” 
Diyabet yaraların iyileşmesini geciktirdiği için, tedavi süreçlerinin de sekteye uğradığını belirten Özel Etiler Dental Clinic Medikal Direktörü Prof. Dr. Alper Çelik, diyabet hastalarının ağız ve diş tedavi sürecini şu sözlerle aktardı: “Kontrol altındaki diyabet, ağız içi müdahalelerinde tehlike oluşturmuyor. Fakat hastaların kan şeker seviyesinin 180 mg / dl'nin altında olması gerekiyor ve hastalar bir gün önceden kan şekerini ölçtürmek koşuluyla kuşkudan arınarak rutin kontrollerini gerçekleştirebiliyor. Kan şekeri seviyesi bu oranın altında olan hastalarda ise enfeksiyonun kan şekerini yükseltmesinden dolayı acil enfeksiyon müdahaleleri yapılıyor ve ağızdaki cerrahi bir müdahalenin sonrasında 24-48 saat ilaç tedavisi uygulanıyor.” 
“Ağız ve diş sağlığını korumak için diş fırçalamak yeterli değil”
Diş ve diş eti tedavisi hastalarda stres yaratan bir olgu olsa da diyabet hastalarının özellikle dikkat etmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Alper Çelik, diyabetli hastaların ağız ve diş sağlığını korumaları için şu yöntemleri önerdi: “Diyabetli hastalar, dişlerini günde en az 2 defa ve 2 dakika boyunca fırçalamalı, günde en az bir kez diş ipi kullanmalı. Bilhassa enfeksiyonu olan diyabetli hastalarda kan şekeri kontrolden çıkabileceği için sorunlarla vakit geçirmeksizin mücadele etmeliler. Ağız sağlığını korumak için diş fırçalamak ve diş ipi kullanmanın yanı sıra, altı ayda bir kontrol muayenesine gitmelerini öneriyoruz.” 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894