• BIST 10250.15
  • Altın 2392.858
  • Dolar 32.3644
  • Euro 34.7852
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • Afyon 16 °C
  • Balıkesir 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Çanakkale 18 °C
  • Muğla 21 °C
  • Uşak 15 °C

BİTÜDER deprem gündeminde yalıtıma dikkat çekti

BİTÜDER deprem gündeminde yalıtıma dikkat çekti
İzmir’de düzenledikleri toplantıda biraraya gelen Bitümlü Su Yalıtımı Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, sektörün kalite, satış ve pazarlamaya yönelik projelerinin yanı sıra kamuoyunun bina kalitesinde su yalıtımının önemi konusunda bilinçlendirilmesini görü

İzmir’de düzenledikleri toplantıda biraraya gelen Bitümlü Su Yalıtımı Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, sektörün kalite, satış ve pazarlamaya yönelik projelerinin yanı sıra kamuoyunun bina kalitesinde su yalıtımının önemi konusunda bilinçlendirilmesini görüştü. 

Su yalıtımı sektörünün meslek örgütü Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği BİTÜDER, Renaissance İzmir Otel’deki toplantıda kalite, satış ve pazarlama konusunda sektörün gelişimi yanında toplumun depreme karşı binalarının su yalıtımıyla güçlendirmesi için bilinçlendirilmesi konuşuldu. Toplantıya BİTÜDER yönetim kurulunun yanı sıra Kurucusu sektörün duayeni Levent Ürkmez de katıldı. 

BİTÜDER’in kuruluş amacı, vizyonu ve hedefleri hakkında bilgi veren Levent Ürkmez, 2006’da bitümlü örtü pazarının sağlıklı büyümesi için kurduklarını belirtti. Yola çıkış amaçlarını aynı çatı altında toplanıp üreticisi oldukları su yalıtım örtülerinin kalitesini hak ettiği yerde tutmak ve pazarı sağlıklı büyütmek olarak açıklayan Ürkmez, “Derneği kurucusu ve ilk başkanı olarak, amacımıza uygun, birlikte güzel yol katettiğimizi görüyor, gurur duyuyorum. Isı, su, ses, yangın yalıtım malzemesi üreticilerini, satıcılarını ve uygulayıcılarını bir çatı altında toplayan sivil toplum örgütü İZODER’in 1999-2003 arasında yönetim kurulu üyeliği, 2005’te başkan yardımcılığı ve 2007’de başkanlığını yaptım. BİTÜDER ve İZODER gibi derneklerin artmasını, toplumumuzun danışacak, en doğru bilgiyi alacak, otorite olarak kabul edilecek kurumsal yapılara ulaşabilmesini Türkiye adına güzel gelişmeler diye düşünüyorum” dedi. 

BİTÜDER’in 17 yaşında, genç bir dernek olduğunu vurgulayan Ürkmez, dernek çatısı altında yürütülen çalışmaları değerlendirerek, “Yapacak çok işimiz, sektörün daha iyi yerlere gelmesi için hedeflerimiz var. Sektörümüz ve ürün grubumuz bitümlü örtü ile ilgili standart, mevzuat, yönetmelikler alanında elde edilen başarılar takdire şayan. Derneğimizin hazırlık çalışmalarına önemli katkılar koyduğu Su Yalıtım Yönetmeliği’nin 2018’de yayınlanmasını çok önemsiyoruz. Yönetmelik çok önemli bir boşluğu doldurdu. Ürün standartlarımızda çok önemli ve kalıcı düzenlemeler gerçekleşti. Güç ve iş birliği içinde çalışmanın önemi tartışılmaz. Son yıllarda haksız rekabetin önlenmesi için yaptığı çalışmalar ise diğer derneklerimize örnek olacak kadar başarıyla ilerliyor. Hızlı büyüyen inşaat sektörü, pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Haksız rekabet son yıllarda önemli gündemlerimizden. Önlenmesi adına hayata geçirdiğimiz akredite laboratuvarlarda ürün testleri, hem tüketicinin korunması hem de kalite çıtasının yükselmesi için önemli gönüllü çalışma. Piyasada rekabet ettiğimiz firmalarla aynı masada, sektörün ve toplumun faydası için çalışmak önemli bir başarı. Modern toplumlarda sivil toplum örgütlenmesi çok güçlü. Türkiye’de de olmalı. Dernek çalışmalarımızda öncelikle toplumun ve inşaat sektörünün menfaatlerini, ürettiğimiz markaların çıkarlarından yüksekte tutmak gerekiyor. Yönetim kurulunda çalıştığımız arkadaşlarımız, tüm üreticiler bu felsefeden hareketle verimli fikirler ve çözüm önerileri ortaya koyuyor. Bu fikirler demokratik bir ortamda tartışılarak hedef odaklı çalışmalar yapılır. Bu vesile ile derneğimize en başından beri gönüllü ve verimli katkı koyan tüm firma temsilcilerimize, yönetim kurulunda ve komisyonlarda görev alan arkadaşlarıma teşekkür ederim” diye konuştu. 

Deprem ile su yalıtımı arasındaki ilişkinin toplum ve sektörde yeterince anlaşılamadığını da söyleyen Levent Ürkmez, şunları söyledi; “BİTÜDER kurulduğu yıllardan itibaren depreme binaları korozyondan koruyacak en önemli unsurun su yalıtımı olduğunu vurguluyor. Bilinç artışında biraz mesafe aldığımızı düşünüyorum. Fakat farkındalığımız hala yetersiz. 30 Ekim 2020 İzmir, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş gibi yıkıcı depremler gösteriyor ki binalarımız statik açıdan yetersiz. Yıkımların çok önemli ve başlıca nedeninin korozyon, dolayısıyla zayıflayan taşıyıcı sistem olduğunu, raporlarda görüyoruz. Kısaca su yalıtımı olmayan ya da yetersiz olan binada, taşıyıcı sistem kısa sürede statik dayanıklılığını kaybediyor. Depreme karşı koyamıyor. Son depremlerde çok yeni binaların bile yıkıldığını üzüntüyle izledik. Ders çıkarmalıyız. BİTÜDER olarak farkındalık oluşturmak için toplantı, seminer, duyurularla kamuoyunu bilinçli olmaya, meslektaşlarımızı da dikkatli olmaya davet ediyoruz.”

BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Ravago Firma Temsilcisi Alper Doğruer, su yalıtımında kalitenin önemi ve konuyla ilgili dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Sektör dernekleri olarak sorumluluk alanlarımızdan biri ve en önemlisi sağlıklı pazar büyümesi için ortam oluşturmak. BİTÜDER olarak su yalıtımı ve mevzuat hazırlığı gibi kendi sektörümüz ile ilgili konularda çalışmalar yapıyoruz. En çok önemsediğimiz haksız rekabetin önlenmesi ve kaliteli üretimin artması. Denetimlerle standart dışı ürünlerin piyasada dolaşması önlenmeli. Su yalıtımında kalite, bina statik yapısına ve konfor şartlarına etki eden en önemli yapı taşı demek” dedi. 

BİTÜDER’in gönüllü ürün kalite testleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Üyesi ve Standart İzolasyon Firma Temsilcisi Kemal Çolakoğlu, “Dernek olarak kurulduğumuzdan beri sektörümüzde kaliteye yönelik çalışmalar yaptık. Son yıllarda dernek olarak yaptığımız kalite kontrol testleri hem tüketicinin korunması hem de üreticisi olduğumuz ürünün kalitesini yükseltmek açısından faydalı bir çalışma örneği oldu. Her ürün grubunun bu şekilde çalışmalar yapması inşaat sektörüne çok faydalar getireceğine inanıyorum” diye konuştu. 

Yalıtımda yerli ürün kullanımına değinen BİTÜDER Yönetim Kurulu Üyesi ve UKS Firma Temsilcisi Nevzat Goloğlu “BİTÜDER üyesi firmalar olarak gururla söyleyebilirim yerli üretim kapasitemiz ülkenin su yalıtım ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde. Hepimiz dünyada pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Tüm uluslararası kalite standartlarına uygun belgelendirmelerimiz var. Sağlıklı su yalıtımı uygulamalarında kullanılan tüm ürünler, özellikle de bitümlü örgütüler için şunu söyleyebilirim; Hiçbir ithal ürüne ihtiyaç duymadan, güvenilir ve ekonomik tüm ürünler sanayicilerimizin portföyünde var. Yerli ürün kullanma konusunda sektör profesyonellerini bu konuda da bilinçli olmaya davet ediyoruz” dedi. 

Deprem ile su yalıtımı arasındaki ilişki hakkında bilgi veren BİTÜR Yönetim Kurulu Üyesi ve ERYAP Firma Temsilcisi Tolga Ceylan, konuyu “Deprem gerçeği, son zamanlarda sıklıkla kendini hatırlatıyor. Dernekler olarak her fırsatta, her platformda depreme karşı güvenli yapılar için sağlıklı su yalıtımının olmazsa olmaz, en önemli faktör olduğunu hatırlatıyoruz. İnşaat sektöründe karar vericileri, kamu otoritesini, vatandaşı bu konuda bilinçli olmaya davet ediyoruz” sözleriyle özetledi. 

Türkiye’de bitümlü örtü üretimini Avrupa Birliği ile kıyaslayan BİTÜDER Yönetim Kurulu Üyesi ve BTM Firma Temsilcisi Orkun Ürkmez, şu açıklamayı yaptı; “BİTÜDER bünyesindeki tüm firmalar, kurumsal, öncü, güvenilir, yıllardır bu işe gönül vermiş. Uluslararası kalite standartlarında üretim yapmaya özen gösteriyoruz. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği var. Bu yönetmeliğe, CE prosedürüne uygun üretim ve pazarlama yapmak zorundayız. AB ülkeleri dahil pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Kaliteden ödün vermeden, tüm yapı malzemelerini uluslararası platformlarda da kalite algısı ile oturtmak çok önemli.” 

BİTÜDER Genel Sekreteri Meltem Yılmaz da Su Yalıtım Yönetmeliği hakkında bilgi verdi; “2018 yılında yayınlanan Su Yalıtım Yönetmeliği ülkemiz ve yapı sektörü için milat. Daha önce yayınlanmamış olması çok büyük eksiklikti. Detay ve malzeme seçimi konusunda belirsizlik vardı. BİTÜDER olarak yaptığımız çalışmalarla inşaat sektöründe karar verici mekanizmalara Su Yalıtım Yönetmeliği’nin içeriği hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Yeni bir yönetmelik sayılabileceği için tam anlaşılamadığını ve oturmadığını gözlemliyoruz. Tüm paydaşları yönetmeliğe uygun proje, detay ve uygulama konusunda bilinçli olmaya davet ediyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894