• BIST 8718.11
  • Altın 2246.452
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1901
  • İzmir 7 °C
  • Manisa 6 °C
  • Aydın 9 °C
  • Afyon 0 °C
  • Balıkesir 0 °C
  • Bursa 2 °C
  • Çanakkale 5 °C
  • Muğla 7 °C
  • Uşak 1 °C

Karşıyaka’da ‘Roman Kooperatifi’ Kuruldu

Karşıyaka’da ‘Roman Kooperatifi’ Kuruldu
Karşıyaka Belediyesi, Roman kökenli vatandaşlara istihdam imkanı sağlamak ve sosyo-ekonomik durumlarının iyileşmesine katkı koymak amacıyla kooperatif...

Karşıyaka Belediyesi, Roman kökenli vatandaşlara istihdam imkanı sağlamak ve sosyo-ekonomik durumlarının iyileşmesine katkı koymak amacıyla kooperatif ve dernek kurdu. Örnekköy Roman Toplumu Gençlik Eğitim ve Kalkınma Derneği çatısı altında buluşan Romanlar, kısa süre içinde "Roman Kooperatifi" ile mısırcılık ve hasırcılık alanlarında üretime başlayacak.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Örnekköy'de yaşayan Romanlara verdiği sözü tuttu; Karşıyaka Örnekköy Roman Toplumu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi'nin kuruluş çalışmaları tamamlandı. Belediyenin Akademi Karşıyaka Birimi öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında, iki ana ekonomik faaliyet alanı olan mısırcılık ve hasırcılık işlerine yönelik fizibilite çalışmaları yapıldı. Bu işlerin kooperatif çatısı altında yürütüleceği ve belediye tarafından da destekleneceği bir model belirlendi. Kooperatifçilik bilincinin oluşturulması için toplantılar yapıldı, gerekli sertifikalar alındı. Kısa süre içinde ekonomik faaliyetlere başlanacağı belirtildi.

Gençlik derneği

Ayrıca, kooperatif ile birlikte Örnekköy Roman Toplumu Gençlik Eğitim ve Kalkınma Derneği de kuruldu. Dernek merkezine belediye tarafından altyapı ve üstyapı desteği verildi. Dernek merkezinde İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle okuma-yazma ve dikiş-nakış kursları açıldı. Mısırcılık ve hasırcılık alanlarında mesleki eğitimler verilmeye başlandı. İş makinesi operatörlüğü kursunun açılmasının planlandığı da ifade edildi.

Hedef dayanışma ve üretim

Geçtiğimiz günlerde dernek merkezinde Roman vatandaşlarla bir araya gelen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Roman gençleriyle beraber hayalini kurduğumuz bu derneği açtık. Roman Kooperatifi projemizi de Türkiye'de ilk defa gerçekleştirerek dayanışmayı ve üretimi hedef gösterdik. Bugün örnek alınan bu proje bir çok arkadaşımızın iş sahibi olmasını sağlayacak. Derneğin vermiş olduğu eğitimlerle meslek öğrenip yaşama tutunacaklar. Biz de destekçileri olacağız. Karşıyaka'da bazı stantlar Roman Kooperatifi'ne tahsis edilecek. Darıcılar, ağ örücüler, sepetçiler artık kooperatif çatışı altında üretim yapıp yurttaşlarımızla buluşacak. Gençlerimizin kararlılığını gördükçe mutlu oluyor ve başaracaklarına inanıyorum. Kendilerini tebrik ediyorum" dedi.

"Hayalimiz gerçek oldu"

Başkan Akpınar'a teşekkür eden dernek başkanı Emin Karameşe de, "Bu derneğin hayalini Başkanımız göreve geldiği zamanlardan itibaren kurmaya başlamıştık. Karşıyaka'nın çok büyük bir şansı olan Akademi Karşıyaka gibi bir kurumumuz var. Onlarla çalışmaya başladık. Derneğimizi, Türkiye'de ilk olan kooperatifimizi kurduk. Bir çok ilden, belediyelerden bu kooperatifin kuruluşu için nasıl yol aldınız diye soruyorlar, bir örneğini kurmak istiyorlar. Desteklerinden dolayı Karşıyaka Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Önümüzdeki aylarda mahallemizde işsizlik sayısının azalacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Karşıyaka’da ‘Roman Kooperatifi’ Kuruldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894