• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 15 °C
  • Manisa 12 °C
  • Aydın 11 °C
  • Afyon 11 °C
  • Balıkesir 9 °C
  • Bursa 16 °C
  • Çanakkale 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Uşak 10 °C

Fark Yaratan Bir Tatil İçin Ebeveynlere Öneriler

Fark Yaratan Bir Tatil İçin Ebeveynlere Öneriler
“Çocuğunuz belki yıllar sonra, 2017’nin yaz tatilinde tanıştığım müzik, resim, sanat, bilim ya da o kişi hayatımı değiştirdi diyecek

FARK YARATAN BİR TATİL İÇİN EBEVEYNLERE ÖNERİLER

“Çocuğunuz belki yıllar sonra, 2017’nin yaz tatilinde tanıştığım müzik, resim, sanat, bilim ya da o kişi hayatımı değiştirdi diyecek. Fark Yaratan bir tatil ile bu sürecin kapılarını açabilirsiniz” diyen Profesyonel koç (PCC) ve Eğitmen Neslihan Erdoğdu, çocukların da bir birey olduğunun unutulmamasını hatırlatırken, tatil dönemi için önerilerde bulundu.

Son 23 yılda rehber öğretmenlik, felsefe gurubu öğretmenliği ve yönetici olarak görev alan, son 11 yıldır da profesyonel koçluk yapan, koçluk eğitimleri veren Neslihan Erdoğdu, öğrenciler ve ebeveynleri ile birebir birçok çalışma hayata geçirdi. Yayın aşamasında olan “Fark Yaratan Anne Baba” isimli bir de kitabı olan Neslihan Erdoğdu, tatil dönemi için anne ve babalara öneriler sunarken ve ebeveynlerin çocuklarına koçluk edebilmeleri için katkıda bulunuyor.

“Fark yaratmak aslında çağımızın ihtiyacı. Tüm dönemlerde değişik alanlarda fark yaratanlar, bugün tarih sayfalarına isimlerini yazdırmış bulunuyor. Fark yaratmak; başkalaşmak, değişmek, alışılmışın dışına çıkmak olduğundan ürün ve hizmet alımında dikkate aldığımız “fark“ kavramını kendi hayatlarımız için de önemsemeliyiz. Hele de çocuklarımız için” diyen Erdoğdu, anne baba; çocuğunu anlarsa, sezgilerini kullanırsa, değişirse, ayırt edebilirse fark edip, fark yaratabilir, diyor.

TATİLİ FARK YARATMAK İÇİN BİR FIRSATA ÇEVİRMEK MÜMKÜN

Yaz tatilini fark yaratmak için bir fırsata çevirmek mümkün diyen Neslihan Erdoğdu, “Fark yaratmak isteyen anne baba bu tatili hem planlar, hem planlamaz. Eğer çocuk 6, 7 yaşından büyükse planlamaz, çünkü çocukla birlikte işbirliği içinde yapılacakları belirler.  Çocuk daha küçükse planlar, ancak burada bile çocuğun iradesi işin içinde olmalıdır. Tatil; hiç bir şey yapmadan yan gelip yatılan bir zaman dilimi olmadığı gibi, sürekli ders ödev kavramları ile boğuşulan bir zaman dilimi olmamalıdır. Tatil sözlüklerde çalışmaksızın geçirilen süre olarak tanımlanıyor. O zaman öğrenmek, denemek, keşfetmek, bulmak serbest” diyor.

ZAMAN KAVRAMI KÜÇÜK YAŞLARDA ÖĞRENİLMELİ

Profesyonel Koç ve Eğitmen Neslihan Erdoğdu, “Henüz okul çağında olmayan çocuklar, oyun çağındadır. Bu çocukların daha çok doğal oyunlarla zaman geçirmeleri için teknolojik aletlerle ilişkisini minimuma indirmesini sağlayacak düzenlemelerle bulunulması, hem aile bireylerinin birbirleri ile daha nitelikli zaman geçirmeleri hem de çocuğun kendisini keşfedeceği alanlar yaratılmalıdır. Çocukla bahçe işleri yapmak, mutfak işlerine ortak etmek, spor sayılabilecek faaliyetlerle tanıştırılarak, okuma saatleri düzenleyerek okuma ve zamanı kullanmayı öğreterek başlanabilir. Bu yaşlar her şeyin inşa edildiği yaşlar olduğundan okul öncesi çocuğu olan anne babaların bu konuya önem vermeleri gelecekte yaşayacakları çok büyük sorunları engelleyici nitelikte olacaktır. 4 yaşında bir çocuk elinde tabletle bütün gün oyun oynuyor, çizgi film izleyerek zamanını hep böyle geçiriyorken 9 yaşına geldiğinde birden bire ben kitap okumaya başlayayım en iyisi demeyecektir. Zaman kavramını küçükken öğretilmediğinde zamanda kaybolan ve kendisini kontrol edemeyen çocuklara dönüşeceklerdir” diyor.

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR KENDİ SEÇİMLERİNİ YAPSIN VE SÖZ SAHİBİ OLSUN

Okul çağındaki çocuklarda ise ya aile kendisinin saptadığı eksikliklere göre tatilde açık kapatmak ya da
sınav hazırlığı yapmak niyetiyle kendisi ödev gündemi  de yaratıyor ya da okulların verdiği ödevler yapılıyor. Ödev yapma ile ilgili dayatma, zorlama, gözdağı verme ya da aşağılama türünden tavırlar sanıldığının aksine iyi motivasyon araçları değildir diyen Profesyonel Koç ve Eğitmen Neslihan Erdoğdu, öncelikle bu konuda çocuğunuzla bir toplantı yapmayı ve bu toplantıyı son derece dengeli yürütmenizi öneriyor.

Bu toplantı sonunda öğrenci kendi kararlarını alarak ayrılmalı ve büyük oranda yapmalıdır diyen Erdoğdu, “Toplantıda çocuğunuza kendi eksiklikleri konusunda ne düşündüğünü ve ne yapmayı planladığını sorarak başlayabilirsiniz? Ortaya çıkan eksiklikler için; bunlarla ilgili çalışmaları ne zaman yapmak istersin? Sabah erken mi öğlen mi gece mi gibi seçeneklerle kendi seçimini yapmasını ve bu konudaki sorumluluğu almasını sağlayıcı olabilirsiniz. Kendi seçimlerini yapan ve söz sahibi olan çocuk bunları daha fazla uygulayacaktır. Böylelikle karar alma, uygulama, prensip edinme gibi kavramları öğrenmesine katkı sunmuş oluyorsunuz. Sonra bu çalışmaları sürdürmek için neye ihtiyacı olduğunu ve ona nasıl yardım edebileceğinizi sorun. Ve istekleri ile ilgili  mutabakata varın. Hatta bunu yazılı hale getirip bir yere yapıştırın. Bu yaklaşım çocuğunuzu birey hissettirebilecek ve kendi kararlarını almasını sağlayacak ve çocuğunuzun hayatında fark yaratacaksınız” diyor.

FARK YARATMAK, NASIL FARK YARATABİLİRİM SORUSUNDAN GEÇER    

Ödevler dışındaki zaman için de mutabakata varılmasının öneren Neslihan Erdoğdu, “bu tatilde neyi deneyimlemek, görmek, öğrenmek, keşfetmek istiyorsun diye sorduğunuzda alacağınız yanıtlara göre planlama yapabilirsiniz. Onun isteklerinin yanına belki bir müze, belki bir doğa yürüyüşü ya da tırmanışı, belki bir seramik atölyesi ziyareti gibi şeyler ekleyebilirsiniz. Belki yıllar sonra çocuğunuz 2017’nin yaz tatilinde tanıştığım müzik, resim, sanat, bilim, kişi hayatımı değiştirdi diyecek. Unutmayın ki fark yaratmak, nasıl fark yaratabilirim sorusundan geçer./ EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894