• BIST 8718.11
  • Altın 2246.519
  • Dolar 32.3303
  • Euro 35.1933
  • İzmir 7 °C
  • Manisa 7 °C
  • Aydın 5 °C
  • Afyon 1 °C
  • Balıkesir 1 °C
  • Bursa 4 °C
  • Çanakkale 5 °C
  • Muğla 6 °C
  • Uşak 1 °C

Demirtaş: "Körfez Geçişinin Kuş Cenneti İle Alakası Yok"

Demirtaş: "Körfez Geçişinin Kuş Cenneti İle Alakası Yok"
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kuş Cenneti ile körfez geçişinin viyadükleri arasında 15 kilometrelik mesafe olduğuna...

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kuş Cenneti ile körfez geçişinin viyadükleri arasında 15 kilometrelik mesafe olduğuna dikkat çekerek, iki proje ve alanın birbiriyle ilgisi olmadığını söyledi.

Körfez geçişinin İzmir'in en yaşamsal projesi olduğunu ifade eden İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Proje, şu anda bile kilitlenen trafik konusunda önemli işlev üstlenecektir. İzmir Körfezi'nin pırlanta gerdanlığı olacaktır" dedi. Demirtaş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün İzmir Kuş Cenneti protokolünü iptal ederek yetkileri İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliğinin elinden almasının İzmir Körfez Geçişi projesi ile bağdaştırılmasının son derece yanlış olduğunu söyledi.

Bir gazetede İzmir Körfez Geçişi ve İzmir Kuş Cenneti ile ilgili haberinde bir takım yanlış bilgilerin verildiğini söyleyen Demirtaş, "Protokol konusu Kuş Cenneti ile körfez geçişinin viyadükleri arasında 15 kilometre mesafe yer almaktadır. Her iki proje ve alanın birbirleri ile ilgisi yoktur. İzmir Körfez Geçişinin Uluslararası Ramsar Koruma Alanına mesafesi ise 700 metredir. Ayrıca, Körfez Geçiş Projesi yeni bir proje değildir. Odamız, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı döneminde 2007 yılında İnciraltı ile Çiğli arasında bir bölümü tüp geçit ve bir bölümü asma köprü olmak üzere İzmir Körfez Geçişi Projesini hazırlatmış ve kamuoyu ile paylaşmıştır. İnciraltı-Çiğli İzmir Körfez Geçişi Projesi, demir yolu ulaşımı da dahil edilerek 2012 yılı seçim döneminde, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Başbakanımız ve iktidar partisi İzmir Milletvekili Sayın Binali Yıldırım'ın seçim vaadi olarak açıkladığı "35 İzmir 35 Proje" içerisine dahil edilmiş, İzmir Körfez Geçişi (İZKARAY) adını almış ve böylece bu tarihten itibaren bir devlet projesi haline gelmiştir" dedi.

"Gerekli tedbirler alınmalıdır"

Proje çerçevesinde ÇED çalışmalarının 2014 yılında başlatıldığını ifade eden Demirtaş, "25.06.2015 tarihinde ÇED Halkı Bilgilendirme toplantısı yapılmış olup öngörülen İzmir Körfez Geçişi Projesi için ÇED olumlu kararı Nisan 2017'de verilmiştir. Yani haberde yer aldığı üzere ÇED süreci 6 ay değil 3 yılı aşkın sürmüştür. Yapılan haberde İzmir Körfez Geçişinin Çiğli bölümündeki viyadük ve köprü ayaklarının bir bölümü 1. Derece Doğal SİT alanında ve Sulak alan tampon/koruma bölge sınırı içerisinde kalıyor demiş olsaydı haber kısmen doğru olabilirdi ancak 15 kilometre uzaklıktaki Kuş Cenneti ile bir bağ kurulmaya çalışılması yanlıştır. İzmir Körfez Geçişi Projesi için ÇED olumlu kararının yer aldığı raporda 1. Derece Doğal SİT alanına ve sulak alan tampon/koruma alanına zarar vermeyecek şekilde projenin nasıl hayata geçirileceği belirtilmiştir. Burada bir eksik var ise proje aşamasında bilimsel yöntemlere dayalı şekilde ekolojik hassasiyetler dikkate alarak gerekli tedbirler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Demirtaş, şöyle devam etti:

"Yargı süreci devam ederken doğru bilgilere dayanmadan haber yapmak son derece yanlıştır. Diğer taraftan Türkiye'nin Ege kıyılarındaki en büyük deltası olan Gediz Deltası dalyanlar, azmaklar, tuzlalar, tatlı su bataklıkları, tuzcul bataklıklar, tuzcul çayırlar, geçici sulak çayırlar, alüvyon adacıkları, tarım alanları ve Akdeniz tipi çalıları ile çok farklı habitatları içeren, 20.400 hektar Önemli Kuş Alanı (ÖKA) olmak üzere 40 bin hektar alana yayılmış deltadır. Delta I. Derece Doğal Sit Alanı ve Ramsar Sözleşmesi dahilinde koruma altına alınmıştır. Çeşitli türden çok sayıdaki canlıya üreme, beslenme, konaklama ve kışlama olanağı sağlamaktadır. Binlerce Flamingo 40 bin hektarda özgürce yaşayabiliyorken İzmir Geçiş Projesi 40 bin hektarın sadece 20 hektarında yer almaktadır. Üstelik flamingolar iç körfezin her yerinde Melez deltasında, Bostanlı'da, Pasaport Limanında, Kordon'da, Güzelyalı'da ve İnciraltı'nda da görülmektedir. O zaman bu yerleşim yerlerini de Flamingolar etkileniyor diye yok mu sayacağız? Gediz Deltası İzmir kent bütününe komşu bir alandır ve kentin ihtiyacı olan projelerin gerçekleşmesi için sürdürülebilir anlayışla gerekli ekolojik hassasiyetler de göz önünde bulundurularak bilimsel temelli projeler üretebilir bir vizyona sahip olmalıyız."

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894