18 Mayıs 2024
  • İzmir17°C
  • Manisa15°C
  • Aydın19°C
  • Afyon15°C
  • Balıkesir12°C
  • Bursa14°C
  • Çanakkale12°C
  • Muğla15°C

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM GİRDİLERİ ARAŞTIRILDI

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü tarafından “Türkiye’de Konvansiyonel Ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümde Kullanılan Girdilere Ait Talep Fonksiyonlarının Analizi: Manisa İli Örneği” konulu araştırma yapıldı.

Çekirdeksiz Kuru Üzüm Girdileri Araştırıldı

01 Temmuz 2016 Cuma 20:35

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM GİRDİLERİ ARAŞTIRILDI

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü tarafından “Türkiye’de Konvansiyonel Ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümde Kullanılan Girdilere Ait Talep Fonksiyonlarının Analizi: Manisa İli Örneği” konulu araştırma yapıldı.

Araştırmayı; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Prof. Dr. Bülent Miran, Prof. Dr. Ela Atış, Doç. Dr. Zerrin Kenanoğlu Bektaş, , Araş.Gör. Kenan Çiftçi, Ece Sallı ile Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Bayaner yaptı.

Araştırma, organik ve konvansiyonel çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde kullanılan girdilere ait talep fonksiyonlarını tahmin etmeyi amaçlıyor. Çalışmada işgücü, kimyasal gübre, çeki gücü, pestisit girdileri hesaplandı. Manisa da yürütülen araştırmada organik ve konvansiyonel çekirdeksiz kuru üzüm üreten 300 çiftçi ile görüşüldü. Çalışma sonunda organik ve konvansiyonel çekirdeksiz kuru üzümde fiyat değişimlerine en az duyarlı girdi işgücü olarak bulundu. Konvansiyonel üzümde en duyarlı girdi pestisit, organikte ise çeki gücü olarak belirlendi.

Dünyada yaş üzüm miktarı, iklim şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, yıllık 70 milyon ton civarında seyrediyor. ABD ve Türkiye’nin yanında, önemli çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ülkeler arasında İran, Yunanistan, Şili, Avustralya ve Güney Afrika bulunuyor. Türkiye, İran, Güney Afrika Cumhuriyeti, Şili ve Yunanistan gibi ülkeler üretimlerinin önemli bir bölümünü ihraç etme eğiliminde.  Bu ülkeler üretimlerine kıyasla çekirdeksiz kuru üzümün çok az bir kısmını iç tüketimde kullanılıyor.

Türkiye’de 2014 yılı itibariyle yaklaşık 4.7 milyon dekar alanda 4.2 milyon ton üzüm üretildi. Üretimin  yüzde 51.9’u sofralık, 37.4’ü kurutmalık ve  yüzde 10.7’si ise şaraplık üzümden oluşuyor. Türkiye’nin en önemli üzüm üretim alanı Ege Bölgesi. Ege Bölgesi, sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinin anavatanı olmasının yanı sıra, bu çeşidin kurutmalık olarak yetiştirildiği tek bölge.

Sonuç olarak konvansiyonel kuru üzümde, fiyat değişmelerine en duyarlı girdi pestisit; en önemli girdi ise işgücü olarak bulundu. Pestisit ve gübrenin fiyat duyarlılığının yüksek olması, pestisit fiyatlarının farklı politika uygulamalarıyla yüksek tutularak üreticilerin organik kuru üzüm yetiştirmeye teşvik edilmesinin mümkün olabileceğini gösteriyor. / Azat Zengin/ Dilan Asmin Kaplan/Mustafa Efe // EGE BASIN GRUBU