• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 15 °C
  • Aydın 15 °C
  • Afyon 10 °C
  • Balıkesir 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Çanakkale 13 °C
  • Muğla 10 °C
  • Uşak 10 °C

Zekeriya Mutlu: İşsizliği Yeni Girişimcilerle Çözelim

Zekeriya Mutlu: İşsizliği Yeni Girişimcilerle Çözelim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliğinin yerinde bir girişim olduğunu kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliğinin yerinde bir girişim olduğunu kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, aynı çerçevede mesleki eğitim ve girişimcilik projelerine de ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

İşsizlikle mücadelede, istihdam sağlamak kadar girişimcilik ruhunun geliştirilmesinin de önemli yer tutacağını belirten İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, "Türkiye'de işsizliğin en önemli nedenlerinden birisi mesleksizliktir. Bunca işsize rağmen piyasalar yetişmiş ara eleman sıkıntısı çekmektedirler. Türkiye'de meslek eğitiminin genel eğitim sistemi içindeki payı yüzde 30 civarındayken bu oran Avrupa ve gelişmiş ülkelerde yüzde 65'ler seviyesine ulaşmaktadır. Meslek eğitimleriyle, girişimcilik programlarıyla kalifiye elemanlar yetiştirilmeli, yeni işletmelerin kurulması desteklenmelidir. Esnaf sanatkarlar ülkemizde en fazla istihdam oluşturan kesimlerin arasındadır. Dolayısıyla kesimin görüşleri de dikkate alınarak, girişimcilik ve meslek eğitimine verilecek desteklerle ekonomiye genç girişimciler, yeni esnaf sanatkarlar kazandırmak önemlidir" diye konuştu.

İç dinamikler

Türkiye'nin en önemli sosyo-ekonomik sorununun işsizlik olduğuna dikkat çeken Mutlu, şöyle devam etti: "İşsizlik sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın sorunu. Teknolojik gelişmeler nedeniyle iş gücüne olan talebin azalması, öte yandan işsiz kesimin yeterince kalifiye olmaması işsizlik sorununu körüklemektedir. Toplumda huzuru kaçıran yoksulluk, terör, göç ve bazı illegal faaliyetlerin başlıca nedenlerinden birisi işsizliktir. Türkiye'nin işsizlik sorununu iç dinamikleriyle çözmek zorundayız. Günümüzde batılı ülkeler uzak doğudaki üretimlerini kendi ülkelerine kaydırmakta, yeni başkan Trump korumacı ve üretimin ABD'de yapılmasını öngören politikalar izlemekte, AB ülkelerinde yabancı işçi ve göç karşıtlığı artmaktadır. Gelinen noktada Cumhurbaşkanımızın çağrısının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Önümüzdeki dönemde işsizlik sorununu küresel, çözümünün ise ulusal ve yerel bazlı olacağını söylemek mümkündür. Türkiye'de işsizlik oranı yaklaşık yüzde 12'ler seviyesindeyken İzmir'deki işsizlik oranı yüzde 15'e yaklaşmaktadır. Bu da bizim İzmir'de girişimciliğin desteklenmesine daha fazla çaba göstermemizin gerektiğini göstermektedir."

Girişimcilik destekleri

Çözüm yolunda Hükümetin attığı adımlara da değinen Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Cumhurbaşkanımız tüm işverenlerden istihdam artışı konusunda destek istemiştir. Yeni işe alınacakların SGK primleri ve vergilerini kamunun üstlenmesine yönelik tedbirler gündemdedir. Bunlara ek olarak, İŞ-KUR ve KOBGEB aracılığıyla hem girişimcilik eğitimlerine devam edilmesi hem de iş yeri açacak olanlara destek sağlanması önemlidir. Bu şekilde devletin omuzundaki yükü azaltarak istihdam artışına destek verme imkanı doğmaktadır. Reel sektör üyeleri ve esnaf sanatkarlarımız bu yönde yapılacak çalışmalara arzuludur, heyecan ile katkı vermeye hazırdır. KOBİ'lere 50 bin liraya kadar verilecek faizsiz krediye, KOSGEB ve İŞKUR'un destekleriyle gerçekleştirilen uygulamalı girişimcilik eğitimlerine gösterilen ilgi ortadadır. Sadece İzmir'de yüzlerce kişi girişimcilik kurslarıyla iş sahibi olmuş, yeni işletmeler kurarak ekonomik yaşama destek vermeye başlamışlardır. O halde ülke yöneticileri, girişimcileri, özellikle küçük işletmeleri istihdam artışı seferberliğine dahil etmek için tüm imkanlarını ortaya koymalıdır. Bu yönde esnaf teşkilatları da her yöneticisiyle, üyesiyle üzerini düşeni yerine getirmeye hazırdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894