• BIST 9452.29
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 19 °C
  • Aydın 20 °C
  • Afyon 19 °C
  • Balıkesir 20 °C
  • Bursa 18 °C
  • Çanakkale 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Uşak 14 °C

Yazın Göz Sağlığınızı Korumanızın İpuçları…

Yazın Göz Sağlığınızı Korumanızın İpuçları…
Yaz döneminde en sık karşılaşılan göz problemlerini ve korunmak için dikkat etmeniz gerekenleri Hastane Derindere Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eray Atalay’dan öğrendik…

Yaz döneminde en sık karşılaşılan göz problemlerini ve korunmak için dikkat etmeniz gerekenleri Hastane Derindere Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eray Atalay’dan öğrendik…

YAZ DÖNEMİNDE KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ GÖZ PROBLEMLERİ

Yaz mevsiminde göz ve göz çevreniz vücudunuzun dış ortama açık bölgeleri olduğundan güneşten yayılan ultraviyole (morötesi) A ve B radyasyon ışınlarına sürekli maruz kalır. Bu durumda göz sağlığınızı olumsuz etkileyecek problemlerle karşılaşma ihtimaliniz artar. Bunlar;

Güneş ışınlarına yıllar içinde fazlaca maruz kalan bir kişilerde katarakt oluşumu hızlanabilir veya mevcut kataraktın ilerlemesi söz konusu olabilir.
UVA ve UVB ışınları yıllar içinde retina tabakasına zarar vererek yaşa bağlı makula dejenerasyonu oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Göz yüzeyini kaplayan zar dokusu (konjonktiva) güneş ışınlarının etkisiyle gözün saydam tabakası olan kornea yüzeyine doğru büyüme göstererek pterjium adı verilen hastalığa neden olabilir.
Güneş ışınları dış ortama açık her dokuda olduğu gibi göz ve göz çevresinde deri kanserlerine yol açabilir.
Güneş hassasiyeti fazla olan kişilerde gözlerin fazla kısılması kazayağı oluşumu gibi kozmetik problemleri de tetikleyebilir.
Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte artan klima kullanımı ortamdaki nemi azaltır ve özellikle bilgisayar başında çalışan kişilerde gözlerde yanma, batma ve kızarıklık olarak belirti veren göz kuruluğu şikayetlerine neden olabilir.
Yaz sıcaklarında serinlemek isteyenlerin havuz kullanımlarının artmasıyla, özellikle temiz veya uygun olmayan klorlama yapılan havuz sularından bulaşan enfeksiyonların riski artar.

HAVUZ KEYFİNİZ SİZİ SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN!

Havuz suyunun dezenfeksiyonunda yararlanılan klor bazlı maddelerin uygunsuz kullanımı göz yüzeyinde tahrişlere, kornea yüzey bozukluklarına ve gözün bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Böyle durumlarda havuz kaynaklı enfeksiyon riski çok artar. Ayrıca fazlaca kişinin kullandığı daha küçük çaplı havuzlarda su devir daimi yetersiz kalabileceğinden, havuzu kullanan farklı kişilerin vücut floralarında doğal olarak bulunan bakteriler geçiş göstererek başka kişilerde enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu enfeksiyonların önüne geçebilmek için öncelikle havuz işletmesinin suyu usulüne uygun şekilde dezenfekte etmesi ve su devir daimini sağlaması gerekir. Göz enfeksiyonları açısından havuz suyuyla teması asgariye indirmek ve bu amaçla yüzücü gözlüğü kullanmak etkili bir yöntemdir. Gözlerinde enfeksiyon olan kişiler diğer havuz kullananların sağlığını düşünerek bulguları düzelene ve bulaştırıcılık dönemi geçene kadar havuz kullanmamalıdır. Ayrıca havuz sularında enfeksiyona neden olan tek unsurun klor olmadığı ve havuz suyuna karışan idrar ve ter artıklarının da benzer enfeksiyonlara sebep olabileceği unutulmamalıdır. Bu şekilde bulaşan enfeksiyonların başlıca belirtileri kızarıklık, çapaklanma, bulanık görme, kaşıntı, yanma ve batmadır. Lens kullananların havuza lensleriyle girmemeleri çok önemlidir. Havuzda göz enfeksiyonu açısından risk oluşturan tüm unsurlar kontakt lens kullananlar için daha da önemlidir. Zira kontakt lens kullanıcıların göz yüzeyi enfeksiyonu riski normal bireylerden daha fazladır. Özellikle havuz kaynaklı kornea enfeksiyonlarının kalıcı görme bozukluklarına sebep olabileceği unutulmamalıdır.  Görme bozukluğu olan ve havuz/denizde yüzerken daha net görmek isteyenler, bu amaçla üretilmiş numaralı özel yüzücü gözlüklerinden temin edebilir. Denize lensle girmek her ne kadar havuz kadar tehlikeli olmasa da en ufak bir dalgada lensler kaybolabileceğinden veya denizin tuzlu suyuyla temas eden kontakt lenslerin materyalleri bozulabileceğinden tavsiye edilmez. 

Havuza kontakt lensleriyle giren kişilerde ise göz bulgularıyla orantısız şiddetli göz ağrısı göz ağrısı Acanthamoeba paraziter (göz yiyen parazit) enfeksiyonunu düşündürür. Tedavi enfeksiyon ajanının türüne, eşlik eden bulgulara göre değişmekle birlikte antibiyotik damlalarıdır. 

DERİN DALIŞ GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN TEHLİKELİ OLABİLİR!

Derin dalışlar yüksek basınç değişikliklerine neden olduğundan göz içi basıncının da anormal bir şekilde dalgalanmasına yol açar ve dolayısıyla glokom (göz tansiyonu) hastalarına önerilmez. Derin dalış sırasında kontakt lens kullanıcılarında lensler göz yüzeyine yapışabilir ve suni gözyaşlarıyla çıkarılmalıdır. Kontrolsüz bir şekilde dalış yapanlarda oküler dekompresyon hastalığı ortaya çıkabilir. Bu hastalarda çift görme, görmede bulanıklık veya görme kaybı, görme alanının tek tarafının kararması gibi bulgular ortaya çıkabilir ve bu durumun acilen tedavi edilmesi gerekir. / EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894