• BIST 9079.97
  • Altın 2308.181
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0459
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 20 °C
  • Aydın 21 °C
  • Afyon 18 °C
  • Balıkesir 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Çanakkale 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Uşak 16 °C

Yarıyıl Tatili İçin Ebeveynlere Ödevler

Yarıyıl Tatili İçin Ebeveynlere Ödevler
Öğrencilerin büyük heyecanla beklediği sömestr tatili geldi, çattı. Peki, çocukların pek çok programı sığdırmak istedikleri bu 15 gün en verimli nasıl geçirilir?

YARIYIL TATİLİ İÇİN EBEVEYNLERE ÖDEVLER

Öğrencilerin büyük heyecanla beklediği sömestr tatili geldi, çattı. Peki, çocukların pek çok programı sığdırmak istedikleri bu 15 gün en verimli nasıl geçirilir? Anne ve babalar tatili nasıl planlamalı?  DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Psikolog Ayşen Kayahan anlatıyor.

Tüm öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği yarıyıl tatili 20 Ocak tarihinde başlıyor. Milyonlarca öğrenci 15 gün boyunca yapacakları tatilin hayalini kuruyor. Bu hayale bir de okulların verdiği yarıyıl ödevleri eklenince ebeveynler için kısıtlı zamanı programlamak daha da zorlaşıyor.

Çocukların yoğun bir dönem sonrası ödüllendirilmek istediklerini anlatan DBE Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ayşen Kayahan, “Yarıyıl tatili programı kadar önemli bir diğer konuda karne hediyesidir. Çocuklara abartılmadan ve sonradan daha büyük sorunlara yol açmayacak hediyeler seçilmelidir. Geziler, küçük tatiller gibi etkinlik içeren hediyeler olabilir. Her ailenin makul sınırlar içinde kalması, özellikle pahaca yüksek olmayan ama mutlu eden ve birlikteliği besleyen ödüller belirlemesi uygun olacaktır. Hediye, sevincin kutlanması olmalıdır” dedi.

Yarıyıl tatilinin aileler için, çocuklarıyla zaman geçirmek adına iyi bir fırsat olduğunu anlatan Kayahan, “Birlikte tatil yapmak, yakında gezilecek, görülmesi gereken yerleri ziyaret etmek herkese iyi gelecektir. Yaşadığınız şehri keşfedin, şehrinizdeki müzeleri, tarihi yerleri gezin, turlara katılın. Ziyaret öncesi çocuğunuzdan gideceğiniz yerlerle ilgili araştırma yapmasını ve bilgi toplamasını isteyin, yaşı küçükse birlikte araştırın. Kitapçıları dolaşın, kendi istediği kitaplar üzerinden uzlaşarak kitaplar alın ve evde birlikte okuyun. Size anlatmasını isteyin. Çocuğunuzu hem fiziksel hem sosyal gelişimine çok büyük katkı sağlayan sporla ve sporun çeşitli dallarıyla tanıştırın. Ayrıca okul zamanı pek zaman bulunamayan sinema, gösteri, tiyatro gibi etkinliklere gitmekte iyi bir seçenektir” dedi.

“Arkadaşlara vakit ayırsın”

Çocuğun sevdiği arkadaşlarını davet edip, okul dışında zaman geçirmelerini sağlamanın da büyük faydaları olduğuna değinen Kayahan, tatilde kuralların biraz esneyebileceğine dikkat çekiyor. Kayahan; “Çocuklar okul zamanında daha kolay kurallara uyar. Tatilde kurallar kısmen esnetilebilir ama tamamen kaldırılmamalıdır. Çocuk bu dönemde ekran ya da teknolojik makinelerle daha fazla zaman geçirmek isteyebilir. Okul zamanından daha uzun süre ekranda kalınabilir lakin bir sınırı olmalıdır. Çalıştığı ya da okuduğu süre/sayfa sayısı belirlenen günlük ekran zamanına bonus olarak eklenebilir” dedi.  

Yarıyıl tatilinde çocuğun dinlenmesine, eğlenceli zaman geçirmesine, kitap okumasına ve ödevlerini bitirmesini sağlamak gerektiğine de dikkat çeken Kayahan, yasaklar getirerek ilişkiyi germek yerine, alternatif etkinlikler planlamak gerektiğini anlatıyor. Tatilde “Şehriniz ya da çevrenizle ilgili araştırmalar yapıp, notlar almasını isteyebilir, küçük geziler planlayabilirsiniz” diyen Kayahan, “Akrabaları, aile büyüklerini ziyaret edebilir, arkadaşlarını davet edebilirsiniz. Sinema, gösteri, tiyatro gibi etkinliklere gidebilir. Paten, bowling gibi eğlenceli etkinliklere katılabilir; basketbol, Aikido, yüzme gibi ya da kayak gibi tatil sporları yapabilirsiniz. Sevdiği ve zevk aldığı faaliyetleri, beraber yapmak paylaşımın en güzel halidir. Aile bireylerinin bir arada yapabileceği aktiviteler düzenlemeli. Yapılması gereken çalışmalara da biraz keyif katabilirsek, tatil anlam kazanmış olur” dedi.  /Ege Basın Grubu

DBE Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Uzman Psikolog, Ayşen Kayahan, sömestr tatili

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY  GAZETESİ             www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ                 www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ                  www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com                                             

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

 

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER                 www.aliagahaber.com

ARASTA HABER               www.arastahaber.com

YENİ SAZAN                      www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET                   www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON                     www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ                www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR                   www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                       www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                        www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET               www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR                www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                           www.azizizmir.com

EGE RAPOR                        www.egerapor.com

EGE İLAN                             www.egeilan.net

EGE İHALE                         www.egeihale.com

ALFA TİVİ                            www.alfativi.com

EGE VİDEO                         www.egevideo.com

EGEPLAY                            www.egeplay.com

 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894