• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 15 °C
  • Aydın 16 °C
  • Afyon 14 °C
  • Balıkesir 15 °C
  • Bursa 15 °C
  • Çanakkale 14 °C
  • Muğla 13 °C
  • Uşak 13 °C

Üzümcünün Gözü Rusya Pazarında

Üzümcünün Gözü Rusya Pazarında
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber milletvekilleri olarak Ankara'da üzüme sahip çıktıklarını belirterek, "Ekonomi Bakanlığımızın Rusya'yla ihracatın...

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber milletvekilleri olarak Ankara'da üzüme sahip çıktıklarını belirterek, "Ekonomi Bakanlığımızın Rusya'yla ihracatın düzelmesi için sıkı takipte olduğunu gördük. Neredeyse bürokratlar karşı tarafla irtibat kuruyor. Tabi ki şu tarihte açılır, başlar diyemiyorlar. Ama her an açılabilir, her an ihracatımız başlayabilir. Umutla bekliyoruz açıkçası" dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Şehzadeler Ziraat Odası Toplantı Salonunda Manisa'daki ziraat odaları başkanlarıyla bir araya gelerek üzümün geleceğini masaya yatırdı.

Üzümün geleceğiyle ilgili görüşmenin hem Manisa, hem Türkiye için hayırlı olmasını temenni eden Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, bu tür toplantıların Manisa için olumlu neticeler vereceğine inandığını belirtti. Recai Berber'in her zaman yanlarında olduğunu ifade eden Kaçire, "Recai Bey özellikle tarım konusunda her zaman yanımızdadır. Kendisine verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Üzüm ve zeytinin sadece Manisa'nın değil Türkiye'nin en önemli ürünlerinden biri olduğunu kaydeden AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, "Dünyada söz sahibiyiz. Geçtiğimiz yıllarda değişik sebeplerle güzel yıllar yaşadık. Özellikle bizim kültürümüzde, geleneğimizde güzel bir söz vardır. Allah kimseyi bulduğundan geri bırakmasın, gördüğünden bırakmasın diye. Şimdi insanımız geçen sene 5 liraya üzüm satınca bunu bir kere gördük. Dolayısıyla bu arada maliyetlerdeki artışlarla beraber üzümünde en az 4-5 lira civarında olması beklentisi zaten vardı. Ancak hem dünyadaki konjonktür, hem de arz noktasındaki bir takım fazlalıklar bu şekilde kamuoyuna yansıtılması tabi ürün hasadının da başlamasıyla beraber fiyat konusunda açıkça bir sıkıntı oluştu" diye konuştu.

"Fiyatta yaşanan sıkıntı geçici"

Fiyat konusunda yaşanan sıkıntıların geçici olduğunun altını çizen Berber, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genellikle sezonun başında daha düşük bir fiyat olur, peyderpey artardı. Ama biz bunun tam tersini yaşadığımız yılda oldu. Geçtiğimiz yıl sezonda en yüksek fiyattı, o fiyatı da beğenmeyenler, daha da iyi olur diyenler, daha sonra birtakım sıkıntılar nedeniyle o sezondaki fiyatı dahi bulamama durumu oldu. 5-6 liralardan işlem gören üzüm aradan 4-5 ay geçtikten sonra o fiyatların gerisine geldi. Dolayısıyla bu her yıl kendine özgü durumlar ortaya çıkarıyor. Tabi biz bu işe köklü çözüm bulmak zorundayız. Bununla ilgili hem Tarım Bakanımızla, hem de Ekonomi Bakanımızla girişimler yapıyoruz."

"Üzümde köklü çözüm sağlamamız lazım"

Rusya'nın tam olarak açılmamasının da yaşananları etkilediğini vurgulayan Berber, "Geçtiğimiz yıllarda sofralık üzüm ihracatında çok büyük gelişmeler olmuştu. Sadece Rusya'ya geçen yıl 110 bin ton sofralık üzüm sattık. Bu aşağı yukarı 30-40 bin ton çekirdeksiz kuru üzüme tekabül eder. Bunun yanı sıra Avrupa'ya 80-100 bin ton sattık. Diğer ülkelere 250 bin ton sofralık üzüm satıyoruz. Sofralık üzümde yarı yarıya düşüş demek vatandaşın bunu çekirdeksiz kuru üzüme çevirmesi demektir. Kuru üzüm arzını biraz daha etkilemiş olacak. Bunun için Rusya'yla ilişkilerin hızlı bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Ekonomi Bakanlığımızın Rusya'yla ihracatın düzelmesi için sıkı takipte olduğunu gördük. Neredeyse bürokratlar karşı tarafla irtibat kuruyor. Tabi ki şu tarihte açılır, başlar diyemiyorlar. Ama her an açılabilir, her an ihracatımız başlayabilir. Umutla bekliyoruz açıkçası. Yaşanan krizi fırsat bilip fındıkta olduğu gibi, başka bir üründe olduğu gibi üzümde köklü çözüme kavuşturmamız lazım. Milletvekilleri olarak Ankara'da üzüme sahip çıkacağız." dedi.

Üzümcünün Gözü Rusya Pazarında

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894