• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 23 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Uşak 18 °C

Üzüm Üreticilerinin Sorunları Forumda Ele Alındı

Üzüm Üreticilerinin Sorunları Forumda Ele Alındı
Üzüm Üreticileri Sendikası (ÜZÜM-SEN) tarafından Manisa'nın Alaşehir ilçesinde gerçekleştirilen "Üzüm üreticilerinin Sorunları ve Gıda Egemenliği"...

Üzüm Üreticileri Sendikası (ÜZÜM-SEN) tarafından Manisa'nın Alaşehir ilçesinde gerçekleştirilen "Üzüm üreticilerinin Sorunları ve Gıda Egemenliği" forumunda üzüm üreticilerinin sorunları ve çözüm yolları görüşüldü.

Alaşehir Yıldırım Düğün Salonu'nda Çiftçi Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem'in yönettiği foruma, Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu, Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da konuşmacı olarak katıldı.

"Dolandırıcılar cirit atıyor"

Açılış konuşmasını yapan Üzüm-Sen Başkanı Adnan Çobanoğlu, üzüm üreticilerine seslenerek, "Bir yıl çalıştık, didindik bağlarımıza gözümüz gibi baktık. Şirketlerin doğayı ve atmosferi kirletmeleri sonucu mevsimleri bile mevsiminde yaşayamaz hale geldik. Yaşanan doğal olaylar sonucu daha fazla emek harcamak, daha fazla ilaç atmak zorunda kaldık. Dolayısıyla üzümün kilosunun maliyeti 5 TL oldu. Yanlış dış politikalar yüzünden üzüm ihracatı da olumsuz yönde etkilendi. Komşularımızla yaşanan sorunlar nedeniyle yaş üzüm ihracatı yapılamaz hale geldi. Üzüm ihracatındaki krizi fırsat bilen tüccarlar da üzümü 3-3.5 TL fiyatlarla alıyor. TARİŞ'in üzüm alımını durdurması da işlerine geldi. Bunları fırsat bilen dolandırıcılar da ortalıkta cirit atıyor. Hükümet TARİŞ'e destek olup üzüm aldırması gerekirken, tamamen devre dışı bırakıp, iflas ettirmeye ve tasfiye etmeye çalışmaktadır" dedi.

Sendikanın çalışmalarını, kuruluş süreçlerini, yaptıkları faaliyetleri slayt gösterisiyle ekrana yansıtan Çobanoğlu, "Bu mücadeleyi nasıl yürüteceğimizi ve nasıl şekillendireceğimizi forumdan çıkacak sonuçlarla sendika olarak yol haritasını çizeceğiz." şeklinde konuştu.

Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu da özelleştirmeyi eleştirerek, "Kaybettiğimiz gıda egemenliğini tekrar kazanmak istiyoruz. Ne üreteceğimize, ne kadar üreteceğimize kendimiz karar vermek istiyoruz. Üreticiler için çok gerekli olan kooperatifleşmenin geliştirilmesini istiyoruz" dedi.

CHP, eylem için destek verecek

Üreticilerin haklarını alabilmesi için eylem yapmaya destek vereceklerini kaydeden CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise şunları söyledi: "Bakanlık üzümcülerin sorunlarını sorunlarını çözmek için 7 tane Ziraat Odası başkanını Ankara'ya çağırdı. Ama dağ fare doğurdu, ziraat odaları başkanları öz eleştiri yaparak istifalarını vermeleri gerekir. Bakanlık Tarım Kredi Kooperatiflerinin üzüm alacaklarını belirtti. TARİŞ dururken, ehil olmayan kurumların üzüm alması doğru değil. Bununla ilgili cevaplanması için bakanlığa, "Eğer kooperatifler bütçeleriyle üzüm alırlarsa, kredi vermek için kurulan bu kooperatifler üreticilere hangi kaynaktan kredi verecekler?" diye sordum, cevabını alınca paylaşacağım."

Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, "Gıda egemenliği, üreticiden başlayarak, en üst tabakaya kadar birlikte savunması gerekiyor. Ancak devlet, yapılan bazı anlaşmalar doğrultusunda destek verilemeyeceğini belirtiyor. Üreticilere destek verilmiyor. Ancak bizler de alternatifler oluşturmak zorundayız. Örneğin hiç ilaç kullanmadan üzüm yetiştirmeyi araştırmamız gerekiyor. En küçük de olsa köy bazında da kooperatifler kurularak, direnmeyi de yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Siyasi iktidar devletçi yatırımları bitirip, piyasa ekonomisini desteklemektedir. Vahşi kapitalizmin isteklerini sonuna kadar destek vermektedir. Siyasi iktidar değişmediği sürece kaderimiz değişmeyecektir. Bu ülkede kooperatifler, birlikler yerine büyük şirketler söz sahibi olsun. Bütün zenginlikler üreticilerin elinden alınıp, büyük şirketlere verilerek, çiftçiler köle haline getirilecektir. Bunların önüne geçmek için, söz sahibi olabilmemiz için örgütlenmemiz gerekmektedir. Ancak örgütlenme sonucu haklarımızı alabiliriz." dedi.

Forumun son bölümünde üreticilerin soruları konuşmacılar tarafından cevaplandırıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894