• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 15 °C
  • Aydın 14 °C
  • Afyon 18 °C
  • Balıkesir 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Çanakkale 16 °C
  • Muğla 12 °C
  • Uşak 15 °C

Turizme Engel Koymayalım

Turizme Engel Koymayalım
TURİZME ENGEL KOYMAYALIM

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Turizmde Engelli Farkındalığı, Herkes için Engelsiz Turizm”  paneli,  akademisyenler, sektör ve engelli derneklerini bir araya getirdi.

 Türkiye'de yaşayan engellilerin turizmde karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı panele, İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla Akbaba, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Melike Yılmazer, Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytuğ Arslan, Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli, Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Nil Sonuç, Herkes için Turizm Derneği Kurucu Başkanı Ali Aydoğmuş katıldı.

“En önemli sorun bilinç”

Panelin açılışında katılımcılara seslenen İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla Akbaba, otizmli, down sendromlu, zihinsel engelli bireylerin de refakatçileri ile birlikte rahat tatil yapabileceği uygun tesislerin yapılması gerektiğini söyledi. Yapılan yeni düzenleme ve uygulamalara rağmen hala eksiklikler olduğunu belirten Prof.Dr. Akbaba, engelli turizmi konusundaki en önemli sorunun bilinç olduğunu kaydetti.
Prof.Dr.Akbaba, “Engelli kişilerin fiziksel çevreye, diğer bireylerle eşit koşullar altında, erişim sağlamak için uygun çözümler sunulması gerekiyor. Otellerdeki mimari engeller ve çalışan personelin yeterli eğitim almaması yüzünden imkânı olan engellilerimiz bile tatil yapamıyor.  Öte yandan birçok otel, engelli müşterilerin diğer müşterileri rahatsız edeceği düşüncesiyle oda vermek istemiyor. Bu nedenle engellilerin tatile çıkma oranı oldukça düşük. “ diye konuştu.

“Evrensel düzenlemeler var”

Yrd. Doç. Dr. Melike Yılmazer’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan panelistlerden İKÇÜ Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytuğ Arslan, Engelsiz Turizm başlığını küresel ölçekte değerlendirdiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Aytuğ Arslan, “Fransa’da bedensel kısıtlamaları olan kişiler için yapılan düzenlemeler bizim engelli bireylerimiz için de geçerli. Bizim yaptığımız çalışmalardan da Türkiye’yi ziyaret eden engelli turistler faydalanıyor. O yüzden yapılan tüm uygulamalar evrensel ölçekte geçerlidir.” dedi.

“Herkes eşit”

Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Nil Sonuç ise dünyanın birçok yerinde herkes için turizmin işler olması için değişik altyapılar olduğunu vurguladı. Ülkemizdeki altyapının geliştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Sonuç, “Fiziksel iyileşmenin yanında özellikle zihinlerdeki anlayışın da değişime ihtiyacı var.  Herkes için turizm, öncelikli olarak toplumsal içerikli olmalıdır.  Turizmin getirdiği faydadan herkesin eşit olarak faydalanabilmesi gerekir.” diye konuştu.

“Turizmin nimetlerinden biz de faydalanalım”

Engelliler konusunda turizm sektöründe algı değişikliğinin şart olduğunu vurgulayan Herkes İçin Turizm Derneği Kurucu Başkanı Ali Aydoğmuş, turizme etki eden fiziki şartlar değiştirilirken;  engelli bireylerin de düşünülmesi gerektiğini söyledi. Aydoğmuş, “ Engelliler için seyahat etmenin ve onlara göre düzenleme yapılmasının insani ve demokratik bir hak olduğunun bilinirliliğinin arttırılması gerekir. Engelsiz insanlar bu hakka sahipse, bizim için de uygun koşullar arttırılmalıdır. Turizmin, engellilerin toplum entegrasyonu için etkili bir alan olduğunu düşünüyorum. Turizm alanlarını engellilerin kullanımına uygun hale getirmek için çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Turizmin nimetlerinden herkes kadar faydalanmak istiyoruz.” dedi. // EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Aliağa / Aliağa Haber / Aliağa Haberleri / Aliağa Gündem

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894