• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • İzmir 15 °C
  • Manisa 13 °C
  • Aydın 15 °C
  • Afyon 12 °C
  • Balıkesir 10 °C
  • Bursa 14 °C
  • Çanakkale 13 °C
  • Muğla 11 °C
  • Uşak 10 °C

Tüpraş En Başarılı Türk Sanayi Kuruluşu

Tüpraş En Başarılı Türk Sanayi Kuruluşu
Tüpraş, Avrupa Birliği tarafından bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak amacıyla oluşturulan hibe programı UFUK 2020 kapsamında toplam 17 projeye ulaşarak, 7.83 milyon Euro desteğe hak kazandı

Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan resmi verilere göre* Tüpraş, tamamlanan UFUK 2020 programında Türk sanayi şirketleri arasında almaya hak kazandığı nakit destek miktarı ile lider konumda yer aldı. Program boyunca 26 ülkeden 120’nin üzerinde paydaşı ile iş birliğini pekiştiren şirket, yenilikçi Ar-Ge çalışmalarını da Türk enerji sektörüne kazandırdı.
 
Tüpraş, Avrupa Birliği tarafından yürütülen dünyanın en yüksek bütçeli araştırma ve inovasyon programı olan ve 2014-2020 yılları arasında devam eden UFUK 2020 programı kapsamındaki proje sayısını 17’ye çıkartarak toplamda 7.83 milyon Euro desteğe hak kazandı. Şirket, desteklenmeye hak kazanan projeleriyle TÜBİTAK tarafından yayımlanan Türk sanayi kuruluşları listesindeki birinciliğini koruyarak “UFUK 2020 Programı”nı lider konumda kapatan Türk sanayi şirketi oldu.
 
2020 yılında kabul alan 5 yeni AB projesi ile "çevresel sürdürülebilirlik" konusundaki çalışmalarını güçlendiren Tüpraş, UFUK 2020 programı sayesinde 26 ülkeden 120'nin üzerinde paydaş ile iş birliği geliştirme fırsatı da yakaladı.
 
“Aynı başarıyı, ‘UFUK 2020’nin devamı niteliğinde olan ‘UFUK AVRUPA’ programında da devam ettirmeyi hedefliyoruz” 
 
Tüpraş Ar-Ge Merkezi’nin koordinasyonunda yürütülen UFUK 2020 projeleri sayesinde, çevresel katkı sunan uygulamaların hayata geçirildiğini belirten Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Enerji sektörünün geleceğinde liderliği hedefleyen yeni Stratejik Dönüşüm Planımızla, önümüzdeki dönemde rafineri faaliyetlerinde karbon salımını azaltırken, alternatif enerji üretiminde de ciddi bir oyuncu konumuna gelmeyi planlıyoruz. Dönüşüm hikâyemizin önemli bir ayağını da Ar-Ge oluşturuyor. Yüzde 63’ünü kadın çalışma arkadaşlarımızın, araştırmacı kadrosunun yüzde 21’ini ise doktoralı çalışanlarımızın oluşturduğu Ar-Ge ekibimiz, dönüşüm stratejimizi destekliyor. Sürdürülebilir rafinaj stratejisi kapsamında rafineri kârlılığını artıracak operasyonel çözüm ve iyileştirme çalışmaları başta olmak üzere; dijital dönüşüm, sensör ve robot teknolojileri, enerji verimliliği, yenilenebilir yakıtlar, karbon yakalama ve dönüşümü, malzeme teknolojileri, hidrojen teknolojileri, su ve atık yönetimi konularında çalışmalarını sürdürüyor. ‘UFUK 2020’de gösterdiğimiz başarıyı, programın devamı niteliğinde olan ve 2021-2027 yılları arasında devam edecek ‘UFUK AVRUPA’ programında, yeni projeler ve iş birlikleri ile devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.  
 
Tüpraş’ın, Ar-Ge faaliyetlerini uzman kadrosuyla ve çevik anlayışla yürüttüğünü belirten Yelmenoğlu, şöyle devam etti: “2020 yılında Ar-Ge çalışmalarımıza toplam 43,4 milyon TL kaynak aktardık. Diğer yandan, Avrupa’nın önemli kurum ve kuruluşlarının üye olduğu A.SPIRE platformunun üyesiyiz. A.SPIRE, Paris Anlaşması’nın da hedefi olan, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmaya yönelik bir araştırma ve yenilik yol haritası izliyor. 2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmiş bir Avrupa yaratma hedefiyle hazırlanan AB’nin Ar-Ge ve inovasyon yol haritasının oluşturulmasında, Ar-Ge Merkezimiz de aktif rol alıyor.”
 
 
Dünyanın en yüksek bütçeli hibe programı olma özelliği taşıyan UFUK 2020, Avrupa’nın bilim ve teknoloji politikalarına yönelik uygulamalara destek sağlarken, araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirerek, üniversite-sanayi iş birliğinin uluslararası ölçekte teşvik edilmesi açısından da önem taşıyor.

1640934718_brahim_yelmeno__lu.jpg

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894