• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 21 °C
  • Aydın 23 °C
  • Afyon 19 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Çanakkale 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Uşak 17 °C

TÜGİAD Başkanı Çuhacı, AB Almanya Birliği Olmaya Doğru Gidiyor

TÜGİAD  Başkanı Çuhacı, AB Almanya Birliği Olmaya Doğru Gidiyor
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan İngiltere’de mülteciler yüzünden AB’den ayrılmasını dramatik olarak nitelendirdi.

TÜGİAD BAŞKANI ÇUHACI, AB ALMANYA BİRLİĞİ OLMAYA DOĞRU GİDİYOR

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan İngiltere’de mülteciler yüzünden AB’den ayrılmasını dramatik olarak nitelendirdi. Brexit oylamasının AB üyeliğinden çok insanlık değerleri ile ilgili bir oylama olduğuna dikkat çeken Çuhacı, “Sonuçlarından daha önemli olan şey referandumun gerekçesidir” dedi. Çuhacı, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın istifa etmesi ve Hollanda ve Fransa’nın da AB’den ayrılmayı tartışmaya başlamasını AB açısından çöküş olarak değerlendirdi ve “Avrupa Birliği Almanya Birliği olmaya doğru gidiyor” dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, İngiltere’nin AB üyeliğinin oylandığı Brexit referandumunun gerekçesinin sonucundan daha önemli olduğuna dikkat çekerek; insani değerler üzerine kurulu Avrupa Birliği projesinin mülteciler gibi insani bir sorunu çözmek yerine bu sorundan kaçmak isteyenler tarafından yıkılmasının ciddi sonuçları olacağını açıkladı.  Piyasaların tepkilerini doğal olarak değerlendiren Çuhacı asıl önemli sorunun, İngiltere Başbakanı Cameron’ın istifa etmesi ve başta Fransa ve Hollanda olmak üzere diğer AB ülkelerinin de birlikten ayrılmayı gündeme alması olduğuna dikkat çekti.

İngiltere'deki referandum sonuçlarının, AB için çok zorlu bir süreci beraberinde getirdiğine dikkat çeken Çuhacı, mülteciler konusunun dışında AB ile İngiltere arasında; Almanya'nın aşırı liderlik baskısı, AB mevzuatındaki katılık ve Brüksel bürokrasisinin hantallığı ile İngiliz toplumun gönülsüzlüğünün ilişkileri bu aşamaya getirdiğine dikkat çekti.  Çuhacı, Almanya’nın baskısı nedeniyle birlikte stresin arttığını , “Avrupa Birliği Almanya Birliği olmaya doğru gidiyor” sözleriyle dile getirdi. 

Türkiye'nin Gümrük Birliğine üye olması nedeniyle doğrudan bir etki gözlenmeyeceğini belirten Çuhacı, bu sonucun Türkiye-AB ilişkilerini daha da zorlaştırabileceğini, ancak Gümrük Birliğine üye olması nedeniyle doğrudan bir etki gözlenmeyeceğini belirtti.  İngiltere Başbakanı Cameron’ın ciddi bir siyasi hata yaptığını belirten Çuhacı; “ilişkiler zaten kırılganken, Brexit'i genel seçimleri kazanmak için kendi gündeme getirdi. Sonra kendisi pişman oldu. Pandora’nın kutusunu kendisi açtı. Önümüzdeki 3 ay çok önemli, Cameron'ın istifası işi daha da karıştıracak.  Çıkış 2 yılllık bir süreç. Global piyasalar 2-3 günde uzmanların yorumlarıyla yönünü belirleyecek, ama tabi ilk tepkilere aldanmamak lazım.” dedi. 

REFERANDUMUN GEREKÇESİ SONUCUNDAN DAHA ÖNEMLİ
İngiltere’nin medeniyetin önemli merkezlerinden birisi olduğunun ve güneşin batmadığı imparatorluk olarak dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olduğuna dikkat çeken Çuhacı referandum sonuçlarını şu sözlerle değerlendirdi:“Referandumdan çıkan sonuç ortada. Bunu değerlendirmek çok kolay. Ancak biz referandumun sonucundan çok gerekçesinin sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa Birliği ekonomik, toplumsal, siyasal ama hepsinin ötesinden insani sonuçları olan bir projedir. Amaç insanların daha iyi yaşayacakları bir birlik inşa etmektir. Oysa bugün bu birlik, tek amaçları kendilerinin ve çocuklarının hayatlarını kurtarmak olan mülteciler yüzünden yıkılma noktasına geldi. Dünyanın en zengin ve refah içinde yaşayan insanları ne yazık ki lokmalarını yaşam savaşı verenlerle paylaşmak istemiyor. İşte asıl sorgulanması gereken şey budur.”

MEDENİYET DEDİĞİN TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVAR
Açıklamasında Mehmet Akif Ersoy’un dizelerine atıfta bulunan Çuhacı, dünyanın en zengin ülkeleri sorumluluktan kaçarken Türkiye gibi ülkelerin milyonlarca mülteciyi barışçıl bir şekilde ağırladığına dikkat çekerek şunları söyledi:“Çok dramatik bir durum bu…  Ekonomik büyüklüğü  Avrupa ülkelerinin hayli gerisinde olan Türkiye Devleti ve vatandaşları sahip oldukları lokmaları bu insanlarla paylaşmaktadır. Çok ciddi sıkıntıları göğüslemektedirler. Bu insanların, çocukların göz göre göre ölmelerine nasıl göz yumabiliriz? Brexit oylaması AB üyeliğinden çok insanlık değerleri ile ilgili bir oylamadır. Sonucundan daha çok mülteciler yüzünden AB’den kopma talebi ‘medeniyet denen tek dişi kalmış canavar’ benzetmesine yakışmıştır.”

Çuhacı yıllardır süren mülteci tartışmasının geldiği noktada gerçekleşen oylamanın ilerleyen süreçte sonuçları olacağına atıfta bulunarak, “Elbette referandum tek başına yeterli değil, kararın İngiltere parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor. Umarız süreç insanlığa olumlu katkı yapacak bir sağduyu ile yürür” dedi. / EGE BASIN GRUBU

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894