• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 20 °C
  • Aydın 18 °C
  • Afyon 13 °C
  • Balıkesir 11 °C
  • Bursa 20 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 14 °C
  • Uşak 13 °C

Temmuz Ayında Hazır Betonda Güven Zirve Yaptı

Temmuz Ayında Hazır Betonda Güven Zirve Yaptı
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği “Hazır Beton Endeksi”nin 2017 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı

TEMMUZ AYINDA HAZIR BETONDA GÜVEN ZİRVE YAPTI

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği “Hazır Beton Endeksi”nin 2017 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi, temmuz ayında 100,62 değerine yükselerek önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 oranında artış gösterdi.

Türkiye Hazır Beton Birliği, Hazır Beton Endeksi’yle inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koydu. Rapor’da, Güven Endeksi ilk kez 100 olan eşik değerin üstüne çıktı ve 15 Temmuz’un üzerinden geçen 1 yılın sonunda, sektörün güveni zirve yaptı. Rapor, her 4 endeks değerin de eşik değerin üzerinde olduğunu ve göstergelerin tamamının pozitife döndüğünü ortaya koydu.

FAALİYET ENDEKSİ EN FAZLA ARTIŞ GÖSTEREN ENDEKS OLDU

Hazır Beton Faaliyet Endeksi temmuz ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2’lik artış ile en fazla artış gösteren endeks oldu. Ankete katılan firmaların %54’ü temmuz ayında satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı %14’te kaldı. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranının %50’nin üzerinde olması, faaliyetteki hareketlenmeyi teyit etti.

GÜVEN ENDEKSİ’NDEKİ YÜKSELİŞ DİKKAT ÇEKTİ

Hazır Beton Güven Endeksi’nin temmuz ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6 arttı. Endeks’in değeri, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin yükseldiğini gösterdi. Ankete katılanların %23’ü yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %14 oldu. Ankete katılan firmaların yarısından fazlası tedarikçilere verdiği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü belirtti.

BEKLENTİ ENDEKSİ ARTIŞ GÖSTERDİ

İnşaat sektörünün önümüzdeki dönemde gidişatını göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin temmuz ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %0,9 oranında artış gösterdi. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %54 iken, satışların azalacağını düşünenlerin oranı %17 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı %63 olarak gerçekleşti.

HAZIR BETON ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA YILLIK YÜZDE 1,3 ARTTI

Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden etkilendi. Hazır Beton Endeksi 100,62 değerine yükselerek bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 artış gösterdi.

YILIN İKİNCİ YARISINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK

Hazır Beton Endeksi Temmuz Ayı Raporu sonuçları ile ilgili görüşlerini açıklayan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, mevsimsel etkilerle haziranda düşen Faaliyet Endeksi’nin, temmuz ayında önemli bir yükselme gösterdiğini, geçen aya kıyasla sektörün beklentisinin halen yüksek olduğunu ve Güven Endeksi’nin ilk defa eşik değerin üstüne çıktığını söyledi.

Yavuz Işık, rapor ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Hazır Beton Güven Endeksi’nin 100 olan eşik değerin ilk defa üstüne çıkması çok önemlidir. 15 Temmuz’un üzerinden geçen 1 yılın sonunda, sektörün güveni zirve yapmıştır. Her 4 endeks değeri de eşik değerin üzerindedir ve göstergelerin tamamı pozitife dönmüştür. Referandum sonrasında inşaat faaliyetlerindeki hareketlenme ile birlikte değerlendirildiğinde, temmuz sonu itibari ile hazır beton faaliyetlerinde mevcut ve beklenen gelişmelerin ümit vaat ettiği net bir şekilde görülmektedir. Tüm göstergeler, yılın ikinci yarısında inşaat sektörünün büyümeye ciddi katkı sağlayacağına işaret etmektedir.”

HAZIR BETON ENDEKSİ HAKKINDA

Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 10 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.

Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor./ EGE BASIN GRUBU aliağa haber izmir

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894