• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 16 °C
  • Aydın 18 °C
  • Afyon 15 °C
  • Balıkesir 13 °C
  • Bursa 17 °C
  • Çanakkale 18 °C
  • Muğla 16 °C
  • Uşak 15 °C

Telefonum Olmadan Asla

Telefonum Olmadan Asla
KPMG’nin ‘Ben, hayatım ve cüzdanım’ araştırmasına göre, tüketicinin alışveriş yaparken verdiği kararları teknoloji
KPMG’nin ‘Ben, hayatım ve cüzdanım’ araştırmasına göre, tüketicinin alışveriş yaparken verdiği kararları teknoloji şekillendiriyor. Üç kıtada 10 bin kişiyle yapılan anket, tüketicinin alışveriş yapmadan önce tek şeye baktığını ortaya koydu: Cep telefonu. KPMG Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Fikret Çetinkaya, “Artık piyasaları şirketler değil tüketici şekillendiriyor. Tüketici sadece cep telefonuyla gücü ele geçirdi” dedi.
 
Yıkıcı hızla ilerleyen teknoloji alışveriş alışkanlıklarını temelden değiştiriyor. KPMG; ABD, Hindistan, İngiltere ve Çin’de üç kuşaktan 10 bin tüketiciyle görüştü, perakende sektörünün nereye evrildiğini inceledi. Araştırma geçmişte şirketlerin yönettiği sektörde artık gücün tüketicilere geçtiğini gösteriyor. En değerli kaynağın bilgi olduğu günümüzde tüketiciler kolayca ürün veya hizmetle ilgili bilgiye ulaşıyor, paylaşımlarıyla diğer tüketicilerin tercihlerini değiştirebiliyor. Tüm bunların hepsini sadece bir aletle yapıyor: Cep telefonu!
 
Araştırma, tüketici için cep telefonlarının anlamını ortaya koyuyor. KPMG’nin araştırması kapsamında 10 bin tüketiciye, “Cep telefonunuzu mu yoksa cüzdanınızı mı kaybetmeyi tercih edersiniz?” diye soruldu. Çin’deki katılımcıların yüzde 71’i, Hindistan’da yüzde 43’ü, İngiltere’de yüzde 39’u, ABD’de yüzde 26’sı cüzdanını kaybetmeyi tercih ettiğini söyledi.
 
Anket sonuçlarına göre Y kuşağının yüzde 30’u, her beş dakikada, herhangi bir bildirim gelmese de mutlaka cep telefonunu kontrol ediyor. Kuşak farkı, cep telefonunun kullanımını etkilemiyor.
 
ARTIK DİREKSİYON TÜKETİCİDE
 
KPMG Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Fikret Çetinkaya, “Geçmişte şirketler tüketicileri sadece yaş, bölge, gelir durumu ile sınıflandırıyor ve onlara bu şekilde sesleniyordu. Ancak artık hayat çok değişti. Aynı yaşta, aynı bölgede, aynı gelir seviyesindeki iki kişi çok farklı şeyleri sevebiliyor. Bunlar için şirketlerin ayrıntılı çalışması, tüketiciye kulak vermesi gerekiyor. Tüketiciler önemsendiğini hissetmek, aynı sorularla tekrar tekrar karşılaşmamak, mümkün olduğunca kolay bir şekilde hizmeti ve ürünü almak istiyor. Şirketler, geçmişe göre daha bilinçli ve farkındalık sahibi müşterilerle karşı karşıya. Her kuşaktan müşteri, teknolojiyi doğru kullanarak şirketlere üstünlük kuruyor” dedi. Çetinkaya, “Geçmişteki ‘Müşteri her zaman haklıdır’ kavramı şekil değiştiriyor. Haklılığını yanına alan müşteriler artık şirketlere ‘nasıl çalışacaklarını’ anlatıyor. Müşteriye kulak vermeyen şirketler kaybetmeye mahkum” yorumunu yaptı.
 
Araştırmadan öne çıkan başlıklar şöyle:
 
VERİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
 
Artık tüketici, satın aldığı hizmet ya da ürün hakkında hemen bilgi sahibi olabiliyor. Günde 205 milyon e-mail gönderiliyor. Veri bir çığ gibi büyüyor. 2020 yılında her insan için saatte 6 gb’lık veri üretileceği hesaplanıyor.
 
Veriler üretiliyor, paylaşılıyor. Teknoloji bu konuda başrolü oynuyor. Cep telefonu kullanımının, ABD nüfusunun yüzde 25’ine ulaşması 13 yıl almıştı. Iphone ise 2,5 yılda ABD nüfusunun yüzde 25’ine ulaştı.
 
TELEFONUM YA EVDE KALDIYSA!
 
Hindistan’dan ankete katılan tüketicilerin yüzde 42’si cep telefonunu evde unutmaktan büyük kaygı duyuyor. Çin’de bu oran yüzde 36, ABD’de yüzde 35.
 
Katılımcıların yüzde 56’sı kişisel bilgilerinin şirketlerin elinde bulunduğu için endişelendiğini itiraf etti. Ancak Y kuşağı üyelerinin bir bölümü bilgi paylaşmaktan çok, daha önce paylaştığı bilgiler hakkında telefonla aranmaktan rahatsızlık duyuyor.
 
Online alışveriş artık vazgeçilmez bir hal aldı. Bölgelere göre ayrıldığında Çin’de yüzde 83, Hindistan’da yüzde 78, ABD’de yüzde 76, İngiltere’de yüzde 73 oranında online alışveriş yapılıyor.
 
ÇİN, TEKNOLOJİ TAKİPÇİSİ
 
Televizyonun tahtı sallanıyor. ABD’deki geleneksel kablolu yayın şirketi kullanıcılarına 206 kanal yayını yapıyor. Ancak istatistiklere göre kullanıcıların yüzde 72’si 20 ya da daha az kanalı izliyor. Y kuşağı da sosyal medyaya televizyondan daha çok ilgi gösteriyor.
 
Anket sonuçlarına göre Çin yeni teknolojilere en çabuk ayak uyduran ülke. Çin’deki katılımcıların yüzde 88’i bir ödeme metodu olarak WeChat ya da AliPay’i kullanıyor.
 
İngiltere’de bir numaralı ödeme metodu ise banka kartları.
 
ABD FACEBOOK’TAN ‘LİKE’LIYOR
 
ABD halkı teknolojiyle ilgili. ABD’de 203 milyon Facebook kullanıcısı (nüfusun yüzde 63’ü), 90 milyon iPhone kullanıcısı (nüfusun yüzde 40’ı) var.
 
ABD’deki cep telefonu kullanıcılarının yüzde 43’ü 10 dakikada bir bildirim alıyor.
 
SIKIŞIRSAM TATİLE ÇIKMAM, EVDE YERİM!
 
İngiltere’deki katılımcıların yüzde 76’sı kazancında gerileme olursa evin dışındaki yemek harcamalarında kesinti yapmayı planlıyor.
 
Hindistan’daki tüketiciler kazançlarında düşüş yaşarsa, seyahat bütçelerini kısmayı planlıyor.
 
Hindistan’daki cep telefonu kullanıcılarının yüzde 88’i WhatsApp kullanıyor.
 
BİR UYGULAMA HER ŞEYİ YAPABİLİR Mİ?
 
Akıllı telefonların çağında yaşıyoruz. Araştırma, ‘modern insanın tüm sorunlarını çözebilen bir uygulama var mı?’ sorusunu akıllara getiriyor. Çin’de 2011’de tasarlanan WeChat, bu soruya yanıt vermeye en çok yaklaşan uygulama gibi görünüyor. Neredeyse bir bankadaki tüm finansal imkânları sunan WePay ayrıca doktor randevusundan, muslukçu çağırmaya, çiçek gönderiminden tatil rezervasyonuna kadar birçok günlük rutin ihtiyacı karşılıyor. 2016 yılında 768 milyon kullanıcıya ulaşan WeChat bir önceki yıla oranla kullanıcı sayısını yüzde 35 artırmıştı.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894