• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 24 °C
  • Aydın 27 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Bursa 22 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 26 °C
  • Uşak 21 °C

Süreç Sendika Tarafından Akamete Uğratıldı

Süreç Sendika Tarafından Akamete Uğratıldı
Petkim’den Toplusözleşme Açıklaması: “Süreç Sendika Tarafından Akamete Uğratıldı”

PETKİM’DEN TOPLUSÖZLEŞME AÇIKLAMASI: “SÜREÇ SENDİKA TARAFINDAN AKAMETE UĞRATILDI”

İzmir Petkim'de çalışan işçiler toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine süresiz iş bıraktı. Konu hakkında bir bilgi notu paylaşan Petkim Petrokimya Holding A.Ş. sürecin sendika tarafından çözümsüzlüğe uğratıldığını ifade etti.

Petkim Petrokimya Holding tarafından yazılı olarak paylaşılan ve gösterilen tüm gayrete rağmen sendikanın hukuka aykırı bir şekilde eylem kararı aldığı belirtilen bilgi notunda şu sözlere yer verildi;

“İşyerimizde yetkili sendika olan Petrol-İş ile süren Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmelerimizin 10. oturumunu 16 Haziran Cuma günü gerçekleştirdik. Petkim olarak, TİS’in ortak iradeyle imzalanmasına ilişkin gösterdiğimiz tüm gayrete rağmen, maalesef süreç sendika tarafından akamete uğratılmıştır. Bu süreçte geldiğimiz noktayı, şeffaflık anlayışımız gereği değerli çalışanlarımızla, tüm açıklığıyla paylaştık. Bu paylaşımda, sürecin görüşmelerle çözülmesine olan inancımızı koruduğumuzu tekrar ifade ettik.
 
Buna rağmen, sendikanın bugün başlattığı bu eylemin iyi niyetten uzak olduğu kadar hukuka aykırı ve bir takım risklere fırsat verecek nitelikte olduğunu özellikle belirtmek isteriz. Hatırlatmak isteriz ki; Petkim naftadan başlayan petrokimya işlerinde üretim yapan bir kuruluş olup, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 62. maddesine göre grev yasağının bulunduğu işyerleri kapsamındadır. Grev yasağı kapsamında olmasının en büyük nedeni Petkim’in riski son derece yüksek işyerleri statüsünde olmasından kaynaklanmaktadır. Bu hukuka aykırı eylem ve engellemeler nedeniyle Ramazan ayında gece vardiyasına kalan çalışanlarımızın da değişimi sağlanamamış bulunmaktadır.

Aynı şekilde acil bakımları yapacak bakım işçileri de iş başı yapmamış durumdadır ve bu bakımlar yapılamamaktadır. 700 kişinin hizmet verdiği bakım bölümünde gece vardiyasında acil durum için sınırlı sayıda eleman bulunurken, bu sayı gündüz vardiyasında 250 civarındadır. Bu alanda hizmet verenlerin dikkatini işine yoğunlaştırmış çalışanlardan oluşması risklerin yaşanmaması açısından önem taşımaktadır. Buna rağmen, sendikanın başlattığı hukuka aykırı eylemle söz konusu çalışanların değişimi engellenerek tehlike yaratılmaktadır.

Diğer taraftan, Petkim’de ‘Personel Tanıtım Kartı’nın ana kapıdaki cihazlara okutularak işletmeye girilmesi gerekirken, güvenlik görevlileri bu konuyla ilgili prosedürü hatırlatmasına rağmen sendika temsilcilerinin kart okutmadan tesise girme konusunda ısrarcı oldukları gözlemlenmiştir. Eyleme katılanların ayrıca, şirket ana kapısından araçların kart okutarak içeriye girmesine de izin vermediği, bunu engellemek amacıyla kendi araçlarıyla barikat kurdukları tespit edilmiştir. Petkim’e denetimsiz girişlerin risk düzeyi yüksek bir işyeri için ne denli büyük bir tehlike arz ettiğini kamuoyunun takdirine bırakmakla birlikte, sendikayı bir kez daha sağduyulu davranmaya davet ediyoruz.

Unutulmamalı ki, bu gelişmelerin, sadece ekonomik değil bölge açısından tehlike arz edecek boyutlara ulaşma riski vardır.  Bu nedenle, telafisi mümkün olmayacak olayların yaşanmaması için sendikayı bu hukuka aykırı eyleme son vermeye davet ediyoruz.
 
Bugüne kadar olduğu gibi bugün de sendika yönetimine görüşmeleri masada çözme çağrımızı yinelemekteyiz. Bununla birlikte, hukuka aykırı eylem ve bu nedenle doğacak tüm zararlarımız ile ilgili olarak hukuki haklarımızı kullanacağımızı belirtmek isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”/ EGE BASIN GRUBU

 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894