• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 20 °C
  • Aydın 21 °C
  • Afyon 18 °C
  • Balıkesir 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Çanakkale 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Uşak 16 °C

Rüzgâr Enerjisinde Gelecek Var, Akademik Eğitim Yok

Rüzgâr Enerjisinde Gelecek Var, Akademik Eğitim Yok
Pandemi etkisiyle 2020 yılında ciddi bir durgunluk yaşayan Türk ekonomisinin en hızlı büyüme kaydeden sektörlerinin başında rüzgâr enerjisi yer alıyor.
Rüzgâr Enerjisinde Gelecek Var, Akademik Eğitim Yok
 
Pandemi etkisiyle 2020 yılında ciddi bir durgunluk yaşayan Türk ekonomisinin en hızlı büyüme kaydeden sektörlerinin başında rüzgâr enerjisi yer alıyor. Tüm olumsuz şartlara rağmen 2020 yılında yüzde 10’un üzerinde büyüme kaydederek kurulu gücünü 9 bin Megavat’ın üzerine çıkaran sektörün en önemli sorunları arasında, lisans ve yüksek lisans düzeyinde rüzgâr enerjisine odaklanan ayrı bir eğitim programı bulunmaması geliyor. 
 
Mart 2020’den bugüne geleceğini rüzgar enerjisi sektöründe şekillendirmek isteyen gençlere online eğitim ve belgelendirme fırsatı sunan Windbaba, on ayda yüzlerce gence 2 bin 500 saatin üzerinde eğitim sağladı. 
 
İZKA İle Birlikte 101 Gence Eğitim 
Windbaba Stratejik Çözüm Ortağı ve Akredite Kobi Danışmanı Bülent Yüce, İzmir Kalkınma Ajansı ile yaptıkları iş birliği sonucunda 101 üniversite öğrencisine 12’şer adet eğitim verdiklerini belirterek en başarılı 16 öğrenciye sektör profesyonelleri tarafından mentörlük verilerek kariyerlerini şekillendirme konusunda yardımcı olduklarını ifade etti.
 
Makine, Endüstri, Enerji Sistemleri, Elektrik-Elektronik gibi mühendislik bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin, çoğu kez rüzgâr enerjisini hiç tanımadan mezun olduklarını vurgulayan Yüce, şu değerlendirmeyi yaptı: “Genç mühendis adaylarının sektöre adım atmalarında önemli bir işlev yükleniyoruz. Son 15 yılda 160 kat büyüyen, gelecek on yılda mevcudun en az iki katı daha büyüyecek olan rüzgâr enerjisi sektörünü tanımak isteyen mühendislik öğrencilerimiz, şayet belirli bir sayıya ulaşabilirler ve talep ederlerse seçmeli ders olarak rüzgâr enerjisi eğitimi alabiliyorlar. Gençlerimizi bu sektörde geleceklerini aramaya davet ediyoruz. Belirli mühendislik dallarında altyapısı güçlü bir eğitim alan ve geleceğini bu sektörde arayan donanımlı bir gencimizin işsiz kalması sıfıra yakın bir olasılıktır. Sektör profesyonellerinden alınan eğitimlerin iş hayatının başlangıcında çok daha etkili olduğunu görüyoruz. Windbaba olarak biz rüzgâr enerjisinde uzmanlaşan akademisyen ve profesyonel eğitimci kadromuzla akademi dışındaki eksikliği doldurmak için yoğun çaba harcıyoruz.”
 
Rakamlarla Rüzgâr Enerjisi Sektörü 
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verilerine göre, tüm dünyada yenilenebilir enerji sektörünün sağladığı istihdam 11,5 milyona ulaştı. Rüzgâr enerjisi, bu istihdamın yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
 2019 yılında rüzgâr enerjisi kurulu gücünü 15.4 Gigavat (GW) artırarak 205 GW’a ulaştıran Avrupa, elektrik ihtiyacının %15’ini rüzgârdan karşılıyor. 2050 yılı hedefi ise Avrupa kıtasında tüketilen enerjinin yüzde 50'sini rüzgâr karşılamak.
 American Solar Energy Society’nin verilerine göre, 2030 yılında sadece ABD’de yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği sektörlerinde 40 milyon kişi çalışacak. Bu ülkede halen en hızlı büyüyen meslek arasında ilk iki sırayı güneş enerjisi teknisyenliği ve rüzgâr enerjisi teknisyenliği geliyor.  
 Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2019 Yenilenebilir Raporu’na göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2019-2024 arasında % 50 artarak 3 bin 721 Gigavat’a (GW) ulaşacak. Bu büyüklük, ABD'nin halen bin 200 GW olan toplam kurulu kapasitesine eşit. 2024'e kadar gerçekleşecek  kapasite artışının yüzde 70’ini güneş ve rüzgâr oluşturacak. 
 Dünyanın önde gelen bağımsız denetim kurumlarından KPMG’nin verilerine göre, 2040 yılında rüzgâr enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payı, bugünkü %4 seviyesinden yaklaşık dokuz kat artışla yüzde 34’e ulaşacak. 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894