• BIST 9079.97
  • Altın 2325.64
  • Dolar 32.34
  • Euro 34.8326
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 14 °C
  • Aydın 16 °C
  • Afyon 12 °C
  • Balıkesir 9 °C
  • Bursa 14 °C
  • Çanakkale 12 °C
  • Muğla 14 °C
  • Uşak 14 °C

Pazar Günü Çalışmak İsteyen Kuaförün Hukuk Mücadelesi

Pazar Günü Çalışmak İsteyen Kuaförün Hukuk Mücadelesi
Denizli'de pazar günü çalışmak isteyen bayan kuaförü Belma Halcı, Berberler Odasının "pazar günü tatil olması kararına" yürütmeyi durdurma kararı...

Denizli'de pazar günü çalışmak isteyen bayan kuaförü Belma Halcı, Berberler Odasının "pazar günü tatil olması kararına" yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. "Pazar günü çalışabilmek için mahkeme kararı ile açığız" yazılı afişi iş yerinin camına asan kuaför, çalışmak için hukuk mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Denizli'nin Merkezefendi ilçesi Mimar Sinan Caddesi'nde hizmet veren 30 yaşındaki bayan kuaförü Belma Halcı, Denizli Berberler Odası tarafından pazar günü tatil olması konusundaki Denizli Valiliğine sunulan kararı, yürütmeyi durdurma kararı için İdare Mahkemesine taşıdı. Yürütmeyi durdurma kararının alınmasının ardından, iş yerini pazar günleri açmaya başlayan Halcı, mahkeme kararını "Pazar günü çalışabilmek için mahkeme kararı ile açığız" yazılı afiş ile birlikte camına astı.

"Yürütmenin durdurulması kararı verildi"

Kuaför Belma Halcı'nın avukatı Mustafa Umut Ergüç, birçok kurumdan alınan beyanlara göre salı günü tatil yapılması ve pazar günü çalışılması yönünde görüşler olduğunu, fakat odanın Denizli Valiliğinden pazar günü tatil olması konusunda karar çıkarttığına dikkat çekti. Hukuk mücadelesinin süreceğini belirten Ergüç, "Bu karar müvekkilime tebliğ edildikten sonra Denizli İdari Mahkemesince henüz karar çıkmadı fakat yürütmenin durdurulması kararı verildi. Sadece müvekkil açısından karar verilinceye kadar pazar günleri çalışma özgürlüğünü elde etmiş oldu. Bu karardan sonra berberler odası tarafından sosyal medyadan, müvekkili zor duruma sokacak, onu aşağılayacak, hakaret seviyesine varan bir takım paylaşımlar yapıldı. Bunlar ile ilgili olarak yasal yollara zaten başvuracağız. Çalışma hak ve özgürlükleri, anayasal güvence altında olan haklardandır. Genel kurul kararı dahi olsa, bir kişinin hangi gün çalışıp, çalışmayacağına karar verilmesi bu hakkın ihlali anlamına gelir. Bir kişi çalışmak istiyor. Fakat bir takım hukuksuz kararlar ile bu çalışma isteğinin önüne geçiliyor" dedi.

"Hakaretlere maruz kaldım"

Pazar günü çalışmak için verdiği hukuk mücadelesi sonrası hakaretlere maruz kaldığını belirten Belma Halcı, "Berberler odası toplantısına gittim, daha sonra pazar günleri iş yerleri kapanacak yazısı elime geçti. O yazı benim kafama uymadığı için pazar günleri çalışmak istediğim için avukatıma giderek dava sürecini başlattık. Bir buçuk ay sonra yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu karardan sonra ben de iş yerimin pazar günleri açık olduğuna dair bir yazı astım. Bu yazıdan sonra oda başkanımız, sosyal medyada yayınlamış olduğu yazı ile beni rencide etti. Ailevi ve sosyal haklarıma girildi. Ben pazar günleri sadece çalışmak istediğim için, bu kararı aldım" diye konuştu.

Halcı, "Hiç kimsenin baskısı altında kalmadan açtığım bir davadır. Ben pazar günleri çalışmak istediğim için bu kadar hakareti duyacak ne yaptım? Meslektaşlarıma gerçekten üzülüyorum, bu şekilde konuştukları için. Bu konuda da yasal yollara başvuracağım. Ben sadece pazar günleri çalışmak istiyorum bir bayan olarak. Türkiye'de ekonominin canlanmasından bahsedilirken, Denizli'de tekstil alanında bir çok ticari alanda yükseliş yaparken, biz kuaförlerin neden pazar günleri kapatma eyleminde bulunduklarını anlamıyorum. Müşterilerimden de kapatma kararına inanılmaz tepki var, imza toplayabilir diyorlar. İnşallah alnımın akıyla çıkarım. Hukuki mücadelem devem edecek" dedi.

Kuaförün müşterileri de işyerinin pazar günü açık olmasını isteyerek, bu konuların mahkemeye gidecek kadar uzamasına şaşırdıklarını belirtti. Bazı müşteriler ise çalışan kadınların pazar günü kuaför ihtiyaçları için açık olması gerektiğini belirterek Belma Halcı'ya mücadelesinden dolayı destek verdiklerini belirtti.

Pazar Günü Çalışmak İsteyen Kuaförün Hukuk Mücadelesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894