• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 19 °C
  • Aydın 13 °C
  • Afyon 10 °C
  • Balıkesir 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Çanakkale 11 °C
  • Muğla 10 °C
  • Uşak 10 °C

Obezite Birçok Hastalığa Davetiye Çıkarıyor

Obezite Birçok Hastalığa Davetiye Çıkarıyor
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzman Doktor Onur Oral, son yıllarda spor dünyasının ilgi çeken konularından “Spor ve Obezite Genetiği” hakkında açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Oral, obezite hastalığının genetik tanısı, gen

OBEZİTE BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzman Doktor Onur Oral,  son yıllarda spor dünyasının ilgi çeken konularından “Spor ve Obezite Genetiği” hakkında  açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Oral,  obezite hastalığının genetik tanısı, gen yapısına uygun bireysel diyet ve egzersiz  programlarının düzenlenmesiyle bu alanda daha başarılı ve kalıcı sonuçların alınabildiğini söyledi.  

Obezitenin bir çok faktörün yol açtığı kronik bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Oral,  “Hastalarda hem kişisel hem de sosyal etkileri olduğunu söylemek mümkündür. Obezite aynı zamanda koroner kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı vb. bir çok sağlık sorunlarına da yol açabilir. Obeziteyle ilgili hastalıkların belirtilerinin 40 yaşına kadar ortaya çıkması mümkündür ve hastaların çoğunluğunun 60 yaşından önce tıbbi müdahaleye maruz kaldığı bilinmektedir. Obezite ve aşırı kiloluluk, kardiyovasküler rahatsızlıklar, diyabet, eklem yaralanmaları, sırt ağrısı, kanser, hipertansiyon ve hatta ölüm ile bağdaştırılmaktadır. Aynı zamanda, düşük benlik saygısı, vücutsal tatminsizlik, psikolojik problemler ve depresyon ile de ilişkisi olduğu bulunmuştur. Düzenli egzersiz ile birlikte uygun beslenme stratejisi ve fiziksel aktivite, sağlıklı bir yaşam sürmek için kilo kaybını ve alımını kontrol edebilir” dedi.

İNSAN GENOM PROJESİ
Uzm. Dr. Oral, “İnsan Genom Projesi ile başlayan ve genler üzerinde yapılan çalışmalarda hastalıklı genlerin yok edilerek insanların günümüzde tedavi edilemeyen hastalıklarının tedavi edilebileceği bilim dünyası tarafından açıklanıyor. Spor dünyası da bu yeni buluşu “Sporda yetenek” konusunda kullanıyor. Bu önemli buluş destekçi bulduğu kadar eleştirilere de sebep oluyor. Günümüzde yeteneğin kalıtımsal mı olduğu yoksa sonradan mı kazanıldığı ile ilgili tartışmalar yaşanıyor.  Tıp dünyasında özellikle genetik alanındaki bilimsel ilerlemelerle insan hayatının sırları açığa çıkarken; aynı zamanda hastalıkların tanı ve tedavileri de genetik bilimi rehberliğinde tekrar şekillenmeye başladı. İnsan Genom Projesi bu alandaki ilerlemelere çok önemli ivme kazandırmıştır. Her bilim dalı için olduğu gibi spor bilim dünyası da bu yeniliklere seyirci kalmadı. Geçen süre içinde yeni bilgiler ortaya çıktıkça güncellenen İnsan Genomu Projesi rehberliğinde genetik uygulamalar spor dünyasında her geçen gün daha çok dikkat çekmeye başladı” diye konuştu.

Son yıllarda gelişen genetik biliminin katkısıyla obezite gelişimini etkileyen genlerin tek tek tespit edildiğini ifade eden Uzm. Dr. Oral,   “Obezitenin tanı ve tedavisinde  beslenme ve antrenman programına verdiği fizyolojik tepkinin ölçülmesi, obezite nedeni olan birçok faktörün DNA’larımıza kodlanmış olduğu ve genlerimiz tarafından kontrol edildiği gerçekliğini ortaya koymuştur. Biz de Gamze Ertürk ve Kerim Bakan’dan oluşan araştırma ekibimizle obezite genetiği üzerinde yoğunlaşarak, bu alanda tanı , tedaviye yönelik uygulamalarda  genetik özelliklerine uygun bireysel yöntemleri uygulamaya ve geliştirmeye  özen göstermekteyiz” dedi. // EGE BASIN GRUBU

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894