• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 23 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Uşak 18 °C

Bebeklerde Yanıklara Dikkat

Bebeklerde Yanıklara Dikkat
Sıcak su ya da alev yanıkları, acil başvurularının önemli bir kısmını oluşturur. Özellikle bebeklerin cildi çok hassas ve ince olduğu için çok daha kolay yanabilir.
BEBEKLERDE YANIKLARA DİKKAT
 
Sıcak su ya da alev yanıkları, acil başvurularının önemli bir kısmını oluşturur. Özellikle bebeklerin cildi çok hassas ve ince olduğu için çok daha kolay yanabilir. Bağışıklık sistemleri de tam gelişmediğinden iyileşme süreci problemli olur.  5 yaş altındaki çocuklarda en çok sıcak içeceklerden dolayı oluşan yanıklar görüldüğünü söyleyen Liv Hospital Ankara Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Birol Civelek “Erişkin biri için sıcak olarak değerlendirilmeyen bir içecek bebekler için deri yanığına sebep olabilir.  Sıcak içecek ya da yiyeceklerden bebekler ve çocuklar uzak tutulmalıdır” diyor. Doç. Dr. Birol Civelek bebeklerde yanık olduğu taktirde yapılması gerekenleri anlattı.
 
YANIK ÜZERİNE YOĞURT SÜRMEYİN
Bebeklerdeki yanıklar ihmal edildiğinde hayat boyu iz ve fonksiyon kaybıyla sonuçlanabilecek sonuçlar ortaya çıkabilir.  Özellikle el, yüz,  ayaklar ile genital bölge yanıkları hastaneye yatışı gerektirir.  Bebeklerin vücut yüzeyleri küçük ancak orantısı erişkine göre farklıdır. Bu nedenle küçük alan gibi görülen bir yanık alanı bile hayati tehlike arz edebilir.  Yanık üzerine diş macunu, yoğurt gibi uygulamaların özellikle bebeklerde ve çocuklarda uzak durulması gerekir. Zira geri dönülemez bir kötü iyileşme süreci başlayabilir.  Yüzeyel yanıklarda bitkisel ya da başka materyallerin kullanılması enfeksiyona sebep olabileceği gibi yüzeyel bir yanığı da derin yanığa dönüştürebilir.  Bu da doku kaybı ya da doku nakli gibi uzun süren tedavileri gerektirebilir.
 
YANIK OLUŞTUĞUNDA HEMEN SOĞUTUN
Yanık oluştuğunda ilk yapılması gereken sakin olmak ve yanık bölgesinin acil olarak soğutulmasıdır. 10 dakika kadar yanık olan bölgeye su tutulması hem ağrıyı hem de yanığın derinleşmesini önleyecektir.  Eğer yanık bölgesinde sıkı bir giysi varsa bu hemen çıkartılmalıdır.  Eğer yanık bölgesine yapışan bir kumaş varsa buna müdahale edilmemelidir.  Yanık bölgesini mutfakta kullanılan streç filmle sarın. Yapışabilecek hiçbir şey kullanmayın.  Bu işlemleri uyguladıktan sonra en yakın acil kliniğine mutlaka gitmek gerekir. Rekonstrüktif Cerrahinin yaygın olarak uğraştığı alanlardan birisi özellikle çocuk yaşlarda oluşmuş yanık sekelleri dediğimiz yapışıklıklar ve yanık izleridir. 
 
YANIKLARIN ÖNLENMESİ İÇİN NE YAPMALIYIM?
Ev içindeki ısıtıcıların ve radyatörlerin etrafına mutlaka bir bariyer konması gerekir. 
Bebeklerinizi mutfaktan mutlaka uzak tutun. 
Lambaları ve elektrik kablolarını görünmeyecek şekilde saklayın. 
Elektrikli battaniye vs gibi örtüleri çocuklarda kullanmayın. 
Lambaları devrilmeyecek şekilde sabitleyin. 
Banyo yaptırırken ilk önce soğuk su katıp sonra sıcak su ilave edin.  Dirseğinizle önce siz su sıcaklığını test edin. 
Saç kurutucu ve benzer aletleri çocukların ulaşamayacağı yere koyun. 
Yemek yaparken tencere ve tava saplarını, çocukların ulaşamayacağı şekilde çevirin ve uzak tutun.
Sıcak bir şey içerken çocuğunuzu kendinizden uzak tutun. 
Çocuğunuzun üzerinden elden ele içecek servis etmeyin. Bir damla sıcak bir içecek bile bebeğinizin derisini yakabilir. Unutmayın en önemli tedavi önlemektir. / EGE BASIN GRUBU
 
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894