• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Çanakkale 20 °C
  • Muğla 23 °C
  • Uşak 20 °C

Eski Rum Evleri Foça'ya Prestij Kazandırıyor

Eski Rum Evleri Foça'ya Prestij Kazandırıyor
Hasan Eser / Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Asırlarca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Foça, tarihi dokusunu koruyan yapılarıyla dikkat çekiyor.
ESKİ RUM EVLERİ FOÇA’YA PRESTİJ KAZANDIRIYOR 
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
Hasan Eser / Özel Haber - Asırlarca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Foça, tarihi dokusunu koruyan yapılarıyla dikkat çekiyor.1923 Mübadelesinde boşaltılan ve sahipleri değişen eski Rum evlerinin adeta zamana meydan okuyarak günümüze dek ayakta kalmış olması Foça´ya eşsiz bir güzellik katıyor. 
 
HAYRANLIK UYANDIRIYOR 
Tarihe tanıklık eden ve her biri tarihi eser niteliği taşıyan evlerin dış cephelerinde yapım tarihini ve kime ait olduğunu belirten kitabe benzeri kabartma yazı ve semboller dikkati çekiyor. Cümle kapılarında yer alan bilgilere göre yapımları 1800’lü yıllara dayanan evlerin yüksek tavanları, ahşap kepenkleri, mahir ellerde oya gibi işlenmiş süslemeleri, ferforjeleri, her biri ayrı bir anlam taşıyan kapı tokmakları ve zarif cumbalarıyla hayranlık uyandırıyor. Foça’nın yerel kesme taşından yapılmış evlerin mimarisinde; ahşap, demir ve taş gibi materyallerin büyük bir uyum içerisinde kullanıldığı görülüyor. 
 
 
YENİDEN YAŞATILIYOR 
Eski Rum evlerinin muhteşem mimarisini gözler önüne seren Foça´da, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilen binalar koruma altında tutuluyor. Foça’nın siluetinde önemli bir yere sahip olan eski Rum evleri Anıtlar Kurulu´nun izni dahilinde aslına uygun olarak restore ediliyor. Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi kapsamına alınan yapıların önce eski fotoğrafları ve arşiv belgeleri inceleniyor. Yapı üzerinde ki tespit edilen emarelerin de yardımıyla başlatılan restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle yürütülüyor. 
 
TURİZME HİZMET EDİYOR 
Büyük emeklerle restore edilerek yeniden kent kültürüne kazandırılan tarihi taş evler, Foça´nın buram buram tarih kokan sokaklarını adeta dantel gibi süslüyor. Ekonomik, kültürel ve görsel açıdan Foça’ya değer katan tarihi taş evler, birbirinden farklı özellikler sergiliyor. Mimari ve tarihi öneme sahip olan bu evlerin bazıları; butik otel, restoran ve kafeterya gibi mekânlara dönüştürülerek, turizme hizmet ediyor. 
 
DOĞAL KLİMALI… 
Lüks villalarda oturmak yerine eski Rum evlerini tercih eden tarih tutkunu aileler, satın aldıkları eski Rum evlerine neredeyse küçük bir servet harcayarak oturulacak hale getiriyorlar. Tarihi evleri restore ettirerek içinde oturmanın ayrıcalığını yaşayan aileler, evlerinin kış aylarında ılık, yaz mevsiminde ise serin olduğunu belirterek, eski Rum evlerinde oturmanın keyif verici olduğunu söylüyorlar. 
 
DÜĞÜN FOTOĞRAFI ÇEKTİRENLERİN İLK TERCİHİ 
Yeni evlenen pek çok çift, en mutlu günlerini ölümsüzleştirmek adına fotoğraf çektirmek için Foça’yı tercih ediyor. Foça, ziyaretçilerini zaman tünelinde yolculuğa çıkartan sokaklarıyla; yeni evlenen çiftlere de çok sayıda dış mekân alternatifi sunuyor. Foça´nın birbirinden güzel ve karakteristik mimariye sahip olan tarihi taş evlerini arka fon olarak kullanan çiçeği burnunda çiftler, burada gelinlik ve damatlıklarıyla bol bol düğün fotoğrafı çektiriyor. 
 
FOTOĞRAF SANATÇILARININ VAZGEÇİLMEZİ… 
Foça sokaklarında yürüyenlere seyir ziyafeti sunan tarihi evler, başta yabancı turistler olmak üzere fotoğraf sanatına gönül verenlerin objektiflerine de yansıyor. Tarihi evleri görüntüleyen fotoğraf sanatçılarının ölümsüzleştirdiği fotoğraf kareleri, instagram gibi fotoğraf sitelerinde beğeni rekorları kırıyor. Tarihi evlerin sanatsal görselleri bazen Avrupa´nın ünlü gazete ve dergilerinin sayfalarını, bazen de fotoğraf sanatçılarının sergilerini süslüyor. 
 
DOĞAL FİLM PLATOSU 
Cumhuriyet tarihi dönemi öncesinin mimari doku örneklerini taşıyan Foça´nın tarihi taş evleri turistler kadar film ve dizi yapımcılarının da ilgisini çekiyor. Film yönetmenleri, yörede yapılan çalışmalarda dizi ve film çekimleri için Foça´nın tarihi taş evlerini tercih ediyor. Bugüne kadar birçok sinema filmine mekân olan tarihi evler, doğal film platosu gibi kullanılıyor. 
 
FOÇA’DA 1 MİLYON TL’DEN 3 MİLYON TL’YE KADAR EV VAR! 
Foça’da standart bir taş eve sahip olmak isteyenlerin minimum 1 Milyon TL’yi gözden çıkarması gerektiğini ve konumuna göre evlerin 3 Milyon TL’ye kadar alıcı bulabildiğini açıklayan  Foça’nın emektar mimarı Metin Öngünşen,  “Foça’da emlak alanında yatırım yapmak isteyenler için en akıllı tercihin bir taş eve sahip olmak olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar ilk bakışta rakamlar insanın gözünü korkutsa da, aslında her biri reşat altını niteliğinde olan taş evleri satın alan yatırımcıların kazandığını, satanların ise kaybettiğini görüyoruz” dedi.
 
KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI’NI YAPMAK ZORUNDAYIZ
Foça’da özellikle son dönemde birbirinden başarılı restorasyon çalışmalarına imza atıldığını sözlerine ekleyen Öngünşen,  “Gelecek nesillere miras bırakacağımız tarihi taş evlerimizi yeniden ayağa kaldırma süreci devam ediyor. Zira ilçemizde halen restore edilmeyi bekleyen birçok atıl yapı var. Restorasyonlar bugüne kadar bireysel çabalar çerçevesinde yapıldı. Ancak bugün gelinen noktada devam eden çalışmaların bir plan dahilinde yapılması zorunluluğu ortaya çıktı. Bunun içindir ki ilçemizin sahip olduğu tarihi zenginliklerini geleceğe taşımak adına Foça’nın Koruma Amaçlı İmar Planı’nı yapmak zorundayız. Koruma Planı çerçevesinde tarihi değerlerimiz başta olmak üzere ilçemiz caddelerini ve sokaklarını iyileştirebiliriz. Foça’nın siluetini tahrip eden yapıları teker teker rölöve ederek, kentin karakteristik özelliğini ortaya çıkarabiliriz” diye konuştu.
 
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894