• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İzmir 18 °C
  • Manisa 16 °C
  • Aydın 17 °C
  • Afyon 11 °C
  • Balıkesir 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Çanakkale 14 °C
  • Muğla 10 °C
  • Uşak 12 °C

Türk Balıkçılığı Sempozyumu

Türk Balıkçılığı Sempozyumu
Geçen yıl birincisi Bodrum’da gerçekleştirilen ‘Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri’ sempozyumunun ikincisi bu yıl Antalya'nın Belek beldesinde yapılıyor.
BALIKÇILAR ANTALYA’DA BULUŞTU  
 
Geçen yıl birincisi Bodrum’da gerçekleştirilen ‘Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri’ sempozyumunun ikincisi bu yıl Antalya'nın Belek beldesinde yapılıyor.
 
Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) tarafından düzenlenen; '2.Türkiye Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu' yapılan açılış töreniyle başladı.
 
Letoonia Golf Resort Otel’de gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine;  Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürü Durali Koçak,  Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Altuğ Atalay, Tarım Reformu Genel Müdürü Mehmet Özgün, Milli Kooperatifler Birliği  Başkanı Muammer Niksarlı, Prof Dr. Ertuğ Düzgüngüneş ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
 
Sempozyumun açılış konuşmasını Sür-Koop Genel Başkanı Ramazan Özkaya, yaptı. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Özkaya, 2 gün sürecek olan sempozyumda balıkçılık sektörü adına tüm sorunların masaya yatırılacağını söyledi. 
 
Türkiye'nin sahile kıyısı olan tüm bölgelerinden balıkçıları, bakanlık temsilcilerini, akademisyenleri ve STK temsilcilerini  bir araya getiren sempozyumun hayırlı olmasını dileyen Genel Başkan Ramazan Özkaya,  açılış konuşmasında;  yasa dışı avcılığa, mevzuatın getirdiği ağır şartlara, sürdürülebilir balıkçılığın önemine,  balıkçılık sektörünün geçmişinde yapılan hatalara ve balıkçılığın geleceğini kurtarmak   için  hangi adımların atılması gerektiğine değindi. 
 
7 Haziran Genel seçimlerine sayılı günler kaldığını hatırlatan Genel Başkan Özkaya, “Biz Türkiye’nin en önemli ve güçlü sektörlerinden biriyiz. Ancak  hemen her alanda üvey evlat muamelesi görüyoruz.Bunun en somut örneğini de içinde bulunduğumuz bugünlerde yaşıyoruz. Bir düşünseniz her siyasi partiden 550 tane milletvekili adayı var. Hiçbiri balıkçılık ile ilgili tek bir söz  dahi etmiyor” dedi. 
 
Balıkçılık sektörünün 1971 yılına kadar Osmanlı mevzuatlarına tabi olduğunu ve o tarihten bugüne de 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ile yönetildiğini belirten Genel Başkan Özkaya, “1380 Sayılı yasa artık balıkçılık sektörünün ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Yasanın yeniden düzenlenmesi birkaç kez TBMM gündemine getirildi ve  her seferinde kadük oldu.Ülkemizde defalarca anayasa değişti, ancak her nedense 1380 sayılı yasa tarihimiz boyunca dokunulmazlığını korudu, balıkçılık sektörünün makus talihini değiştirmek istiyorsak, 1380 sayılı yasayı da değiştirmek zorundayız” diye konuştu 
 
Sempozyuma katılan İzmir heyetinde yer alan Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birlik Temsilcisi Hasan Eser, "Yıllardır bu ve buna benzer toplantılara katılıyor,defaatle sorunlarımızı anlatıyoruz.Her toplantımızın sonuç bildirgesi ilgili bakanlıklarımıza gönderiyoruz. Ancak neticeye baktığımızda bir arpa boyu yol gidemiyoruz.Sempozyumun açılış konuşmasında Sayın Genel Başkanımızın da dediği gibi; 1380 Sayılı Yasadan doğan sorunlarımız kronikleşti.Balıkçı barınaklarımızın gayri safi hasılasından alınan yüzde 10'luk haksız kesinti, yasa dışı avcılığın bir türlü önlenememesi gibi sorunlarımız yıllardır devam ediyor. İnşallah bu sempozyumda diğerleri gibi havanda su dövdüğümüz bir toplantı olmaz” diyerek,her geçen gün biraz daha kaybolan bir  sektörü  kurtarmaya çalışanların sesine kulak verilmesi gerektiğini söyledi. 
 
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894