• BIST 8963.84
  • Altın 2278.807
  • Dolar 32.3097
  • Euro 35.0661
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 20 °C
  • Aydın 18 °C
  • Afyon 13 °C
  • Balıkesir 11 °C
  • Bursa 20 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 14 °C
  • Uşak 13 °C

Aliağa Limanları İzmiri GEÇECEK

Aliağa Limanları İzmiri GEÇECEK
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ VEGİAD Ege Genç İşadamları Derneği’nin Sektör Toplantıları kapsamında düzenlediği organizasyonlara bir yenisi daha eklendi. Düzenlenen toplantıda denizcilik sektörünün sorunları masaya yatırıldı.

ALİAĞA LİMANLARI, İZMİR'İ GEÇECEK

TÜRKİYE’NİN GELİŞİMİ İÇİN DENİZCİLİĞİN GELİŞMESİ ŞART

DENİZCİLİK BAKANLIĞI OLMALI

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ VEGİAD  Ege Genç İşadamları Derneği’nin Sektör Toplantıları kapsamında düzenlediği organizasyonlara bir yenisi daha eklendi. Düzenlenen toplantıda denizcilik sektörünün sorunları masaya yatırıldı.

EGİAD Dernek Merkezinde gerçekleşen toplantıya, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yalavaç ve Mihri Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Denizcilik sorunlarının ve projelerinin görüşüldüğü toplantıda açılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Barçın, sektörde önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, iş dünyası olarak yaşanan sıkıntıları bu alanın uzmanlarından dinlemek istediklerini dile getirdi.

EGİAD’dan Denizcilik Bakanlığı Talebi

Sahip olduğu potansiyele rağmen sektörün yeteri kadar ilgi ve destek görmediğinden dem vuran Ali Barçın, “Denizcilik sektörü yılların ihmali ile bugünlere gelmiştir. Gerek yasal düzenlemelerin gerekse örgütlenmenin yetersizliği nedeniyle sıkıntı yaşayan Türk Denizcilik sektörü, biriken sorunlarını ancak mesleki ve sivil toplum kuruluşlarının etkin çabaları ile çözebilmektedir. Bugün Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetki alanında yer alan sektörün önemi dikkate alındığında EGİAD olarak Türkiye’nin ayrı bir Denizcilik Bakanlığı’nın olması gerektiğine inanıyoruz. ‘Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz’ şeklindeki klişe her ne kadar gerçeği yansıtsa da yine üç tarafı denizlerle çevrili olan yan komşumuz Yunanistan’ın denizi nasıl etkin kullandığını gördüğümüzde daha gidecek çok yolumuzun olduğunu görüyoruz” dedi.

Turizm boyutunda 2023 yılı için hedeflenen deniz turizminden 10 milyar dolar gelir hedefinin gerçekçi olduğuna da değinen EGİAD Başkan Vekili Ali Barçın, “Bugün turizm gelirleri için %25 lik bir payı olan deniz turizminin ek bazı önlemlerle bu oranı giderek arttırması söz konusu olabilecektir. En başta bu büyük potansiyeli harekete geçirecek özel teşviklerin marina işletmeciliği ve diğer alanlarda verilmesi gerekmektedir. Ayrıca gemi adamlarının eğitimleri ve mesleki standartlara uygunluklarının daha da geliştirilmesi ile deniz ticaretinde önemli aşamalar kaydedileceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Marina Sayısı Arttırılmalı

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise, Türkiye'nin büyümesi için denizciliğin büyümek zorunda olduğunu söyledi.  Atatürk'ün 'denizci millet, denizci ülke' hedefinden uzak olunduğunu ifade eden Öztürk, "Ülkemiz doğu ile batı arasında bir köprü. Ama transit yük miktarı bize yakışmıyor. 2023'te taşıdığımız yük miktarını 1 milyar tona ulaştırmalıyız. Bunu Kuzey Ege Çandarlı Limanı gibi transit limanlarımızla, gemi filolarıyla yapacağız. Hedefimiz 'denizci millet, denizci ülke' olmak. Biz Barbaros'un torunlarıyız.  Ama dünya deniz ticaretinden binde 8 gibi çok düşük pay alıyoruz" dedi. Türkiye'nin deniz turizminde de büyük hedefleri olduğunu vurgulayan Öztürk, "Deniz turizminde Akdeniz'de 5. sıradayız.  Marina sayısını artırmamız lazım. İzmir Körfezi'nde 4 marina yatırımı sözkonusu. Sadece ikisi onaylandı. Öncelikle Bayraklı'da olacak. Sonra Mavişehir olması gerektiğini ilettik. İnciraltı'nda yat limanı SİT'e takıldı. Çevremizdeki en şanslı marina yatırımları Şifne ve Çeşmealtı.  Kruvaziyerde hedefimiz ise 7.5 milyon yolcu. Ancak yolcu sayısı düşüyor. Kruvaziyerde her sene kaybediyoruz. En büyük neden küresel ve bölgesel problemler. En büyük tehlike Uzakdoğu. Önlem alınmazsa Türkiye'de kruvaziyer turizmi biter" diye konuştu.  Öztürk, şöyle konuştu: "Bizim için liman ayrımı yok.  Önceliğimiz Türkiye limanları, sonra da İzmir Limanları. Aliağa bölgesi limanları,  bizim için çok önemli. 2015 sonunda Aliağa limanları, İzmir'i geçecek. Verimsiz çalışan limanlar kapanmak zorunda. Ama siz baştan bir limanı öldürmemelisiniz. Alsancak Limanı'na yatırım devam etmeli.  Kuzey Ege Çandarlı Limanı, etap etap ihaleye çıkarılmalı. Petkim Limanı, konumu ve işleticisi açısından çok önemli. Aliağa Çaltılı Dere’deki mega yat ve tekne üretim bölgesi ile bölgemiz önemli bir potansiyele kavuşacak."

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894