• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 24 °C
  • Aydın 28 °C
  • Afyon 18 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Bursa 24 °C
  • Çanakkale 15 °C
  • Muğla 20 °C
  • Uşak 16 °C

sanayii devi Petkim 50 yaşında

sanayii devi Petkim 50 yaşında
Türk sanayiinin vazgeçilmez üretim gücü Petkim, 50’nci yaşgününü muhteşem bir etkinlikle kutladı.
Türkiye’nin sanayii devi Petkim 50 yaşında...
 
3 Nisan 1965 tarihinde kurulan ve yarım yüzyıllık tarihinde Türk sanayii için en önemli hammadde üreticilerinin başında gelen Petkim, 50’nci yaşını çalışanlarının katıldığı muhteşem bir etkinlikle kutladı. Türk petrokimya sektörünün ilk ve tek yerli hammadde üreticisi olan Petkim’in 50’nci yaşgünü törenine Azerbaycan Ekonomi ve Sanayii Bakanı Shahin Mustafayev, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Sofaz Başkanı Shahmar Movsumov, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR Türkiye  Başkanı Kenan Yavuz ile SOCAR ve Petkim’in üst düzey yöneticileri katıldı.
 
Törene ev sahipliği yapan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, yarım yüzyıldır hiç bitmeyen bir üretim sevdası ve her geçen gün artan bir kararlılıkla çalıştıklarını belirterek, “Sanayileşmek, iğneden ipliğe her ürünü ithal eden konumdan kurtulmak ve yerli üretim gücünü artırmak için sanayii tesisleri kurmak ve geliştirmek zorunda olan ülkemizde Petkim ve benzer birkaç ağır sanayi kuruluşu sayesinde birçok sanayii kolu gelişti” dedi. 
 
Petkim’de artış gösteren her 1 gramlık üretimin, ithalatın 1 gram azalması anlamına geldiğini kaydeden Korkut, Petkim’in Türk imalat sanayiinin temel sektörlerinden plastik, ambalaj, kimya, boru, boya, tekstil gibi sektörlerin gelişiminde 50 yıldır kaldıraç işlevi gördüğünü vurguladı.
 
10 YILDA 10 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILACAK 
Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Shahin Mustafayev de Azerbaycan devleti için Petkim ve içinde bulunduğu yarımadaya yapılan yatırımların hayati önem taşıdığını belirterek, “SOCAR’ın Türkiye’deki ilk yatırımı olan Petkim, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin uğurlu inkişafının bir simgesidir. Bu yarımadaya yapılacak yatırımlar 2008-2018 arasındaki 10 yılda 10 milyar doları bulacak” dedi.  Türkiye’de bin 600 Azerbaycan şirketinin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin çok önemli işlere imza attığını belirten Mustafayev, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkilerini, bu yatırımlarla desteklemek zorunda olduklarına dikkat çekti. Bakan Mustafayev, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önderlerimiz Heydar Aliyev ve Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri ‘Bir millet, iki devlet’ ülküsü ile bizlere rehberlik ediyor. Bu emekdaşlık çok derin köklere dayanıyor. SOCAR’ın 2023 yılında Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olması hedefine tam destek veriyoruz.”
 
“STRATEJİK İKTİSADİ İŞBİRLİĞİNİN BAYRAMINI KUTLUYORUZ”
Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev ise törende yaptığı konuşmada, sadece Petkim’in 50’nci yaşını değil, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik iktisadi işbirliğinin bayramını kutladıklarını söyledi. Bu işbirliğinin Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra 1994 yılında başladığını anımsatan Aliyev, “O yıl ölümsüz önderimiz Heydar Aliyev, Hazar Denizi’ndeki Azeri-Çırak-Güneşli yataklarından TPAO’ya pay vererek, çok büyük bir siyasi vizyonun fitilini ateşledi. Geçen 21 yılda, her yıl artan bir ivme ile çok önemli projelere imza attık. ‘Asrın projesi’ olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Petkim Yarımadası’na yapılan yatırım projeleri ve son olarak 17 Mart 2015 tarihinde temelini attığımız Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi bu vizyonun önemli adımları olarak tarih sahnesinde yerini alıyor” dedi.
 
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894