• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 15 °C
  • Manisa 18 °C
  • Aydın 13 °C
  • Afyon 13 °C
  • Balıkesir 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Çanakkale 11 °C
  • Muğla 9 °C
  • Uşak 8 °C

İddia sahipleri fena çuvalladı...

İddia sahipleri  fena çuvalladı...
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen Haberleri / Dikili Haberleri
ADEM ŞİMŞEK: MESNETSİZ İDDİALARDAN DOĞAN ZARARIMIZI KİM KARŞILAYACAK? 
 
Aliağa'ya geri dönüşümü yapılmak üzere getirilen petrol tankeri Kuito'nun herhangi bir tehlikeli atık barındırmadığı resmen onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yüksek miktarda radyoaktif atık ve tehlikeli madde içerdiği iddiaları üzerine Angola'dan alınarak parçalanmak üzere Aliağa’ya getirilen ‘Fpso Kuito’ adlı Gemi’nin kıyıya vurdurulmasına izin vermemişti. İddialar üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı duruma el koyarak iddialara son noktayı koydu.Öte yandan suskunluğunu bozan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER)  Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
 
YETKİLİLER YERİNDE İNCELENDİ
Aliağa açıklarında bekletilen Gemi’ye  çıkan kontrolörler gemide geniş kapsamlı incelemelerde bulundu. Altı saatlik incelemede didik didik taranan gemide; iddia edildiği gibi çevreye ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek her hangi bir tehlikeli maddeye rastlanmadı.
 
DOĞRULUĞU TESCİLLENDİ
Son günlerde yazılı ve görsel medyada; ‘Fpso Kuito’ adlı Gemi’nin zehirli olduğu iddiasına yönelik çıkan haberlerin gerçek dışı olduğunu daha önce açıklayan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER)  Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek tarafından yazılı basın açıklamasıyla verilen bilgilerin doğruluğu tescillendi. 
 
ZEHİR YOK OLABİLİR AMA… YA EBOLA VARSA!  
Kulaktan duyma ve şehir efsanesi söylemlerle medya üzerinden Mesnetsiz bilgi ve belge dışı iddialarla bir bardak suda fırtına koparılmaya çalışıldığını ifade eden Gemisander Başkanı Adem Şimşek, “Bugüne kadar ne temsil ettiğim kurumu, ne ailemi, nede ülkemi utandıracak bir işin içinde olmadım. Günlerdir yaşanan gelişmeleri de sabır ve sükûnetle takip ediyorum. Sadece el insaf diyorum. Nihayetinde bizde insanız. Bizimde çoluk çocuğumuz bu ilçede yaşıyor. Herkes gibi bizde burada aynı havayı teneffüs ediyoruz. Biz gözünü para hırsı bürümüş insanlar değiliz. Ancak gözünü para hırsı bürümüş olan birileri, ‘acaba ortalığı karıştırıp sektörden üç beş kuruş kopartabilir miyiz?’ düşüncesiyle mesnetsiz ve asılsız bir şekilde bize saldırıyor. Lakin ne güzel söylemiş atalarımız; ‘yalancının mumu yatsıya kadar yanar’ diye. İşte gerçek ortaya çıktı. ‘Çamur at izi kalsın’ şiarıyla hareket edenlerin foyaları ortaya çıkınca köşeye sıkıştılar. İddiaların gerçek olmadığı anlaşılınca da; ‘Gemi’de ebola virüsü de olabilir’ bahanesine sığındılar. Sadece gülüyorum ve söyleyecek söz bulamıyorum” dedi. 
 
BİZİM ZARARIMIZI KİM KARŞILAYACAK?
İzmir’in Aliağa ilçesinde gemi geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren firmaların bir süredir; Bangladeş, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerle rekabet içinde olduğuna dikkat çeken Başkan Şimşek, şöyle konuştu: “Adamın biri kuyuya bir taş atmış 40 kişi çıkaramamış misali günlerdir yapay gündemlerle meşgul edilerek, zaman kaybediyoruz. Sektörümüz zarar görüyor. Milli ekonomi kaybediyor. Türkiye'nin gemi söküm sektöründe ki dünya liderliğini hazmedemeyen rakip ülkeleri sevindiriyoruz. Geri dönüşüm için getirdiğimiz bu gemiyi  tüm belgeleri eksiksiz olduğu halde 5 gün boyunca kıyıya yanaştıramadık. Gemi’nin açıkta beklerken geçirdiği her dakikası bize büyük zarar yazdı. Aslı astarı olmayan bir iddia yüzünden 5 günde 250 Bin TL kaybımız oldu. Kaldı ki biz ilk çıkan haberin ardından iddiaların gerçeği yansıtmadığına dair gerekli basın açıklamasını yaptık. Kamuoyunu bilgilendirdik ve tek taraflı yayın yapan basın kuruluşlarını bizzat uyardık. Ne yazık ki kimse sözümüze kulak asmadı.Yapılan mesnetsiz ihbar yüzünden devletin ilgili tüm kurumları gemiye gelerek tüm incelemeleri tekrar tekrar gözden geçirdi. Ve nihayetinde geminin karaya vurdurulmasında hiçbir sakınca olmadığını belirten bir rapor ile haklılığımızı bir kez daha belgeledi. Kuito anlımızın akı ile Türk ekonomisine kazandırıldı. Akşam saatlerinde de gemi tesislerimize baştankara emri ile vurduruldu.Şimdi soruyorum; bizim zararımızı kim karşılayacak? Biz şimdi iddiaların asılsız olduğunu kanıtlayan devletin tescilli belgeleri ile birlikte hakkımızda karalama kampanyası başlatanlara tazminat davası açsak haksız sayılır mıyız?”  
 
 
‘Fpso Kuito’ adlı Gemi’nin gerekli izin ve kontrollerinin ardından kıyıya vurdurularak, sökümüne başlandığını açıklayan  Başkan Şimşek, şunları söyledi:  “Maddi anlamda her ne kadar zarar etmiş olsak ta; iftira niteliği taşıyan söz konusu iddiayı ortaya atanlara yine de teşekkür ediyorum. Bizi büyük bir vebalden kurtardılar. Belki de ömrümün sonuna kadar kafamızda bir soru işaretiyle yaşayacaktık. İddia acaba doğru olabilir mi? düşüncesiyle bir ömür boyu vicdan azabı çekebilirdik. Ama bu saatten sonra müsterihiz, alnımız ak ve anamızın ak sütü gibi helal olan  ‘Fpso Kuito’ adlı geminin geri dönüşümünü gerçekleştirip, ekonomiye kazandıracağız.” 
 
İSTEYEN HERKES YERİNDE İNCELEYEBİLİR 
Hiçbir zorunlulukları olmamasına rağmen tüm çevreci kurum ve kuruluşlara kapılarının açık olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Şimşek, “Bu konuda daha önce yaptığımız basın açıklamasında; ‘biz bu oyunu bozarız’ demiştik.Oyunu bozduk Yine bir takım iddiaların öne sürüleceğini çok iyi biliyoruz. Bu nedenle de biz diyoruz ki; isteyen istediği zaman tesislerimize gelip Gemi’yi yerinde inceleyebilir. Kaldı ki böyle bir durum gerçekten vuku bulmuş olsaydı bizde bu Gemi’yi bize ‘sağlıklı’ belgesiyle satan ülkeye hiç düşünmeden dava açardık. Ancak biz sadece para için sağlıksız bir Gemi’yi ülkemize sokmayız. Zira bu bir insanlık suçu olur. AB standartlarını yakalayan, çevreye ve insan sağlığına duyarlı gemisöküm akreditesi olan tesislerimizde yasa dışı hiçbir şeyin olamayacağı  bilinse de  çuval dolusu parayı da şaibeli bir gemiye yatıracak kadar da iş bilmez değiliz” diye konuştu.
 
KUİTO NASIL İNCELENDİ? 
İddialar üzerine yapılan inceleme kapsamında;Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca yetkilendirilen İstanbul Denizcilik ve Sörvey Hizmetleri Limited Şirketi tarafından gemi etrafında 5 metre mesafede bir tur atılarak radyasyon ölçümü yapıldı. Radyasyon sinyalleri alınmaması doğrultusunda gemiye çıkıldı.radyasyon doz ölçer ve gaz ölçer cihazlarıyla geminin her noktasında gerekli radyasyon ölçümleri yapıldı, geminin  tüm alanlarına girilerek kontroller gerçekleştirildi.Yapılan ölçümlerde en düşük radyasyon değeri 5 mikroradyan, en yüksek ölçülen değer ise 23 mikroradyan olarak tespit edildi.  Ölçülen bu değerler , Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından verilen 50 mikroradyan sınır değerin altında olduğu ortaya çıktı.Bu denetimin ardından gemide yakıt atıklarını, servis ve kargo tanklarını incelemesine geçildi.Kargo tanklarında herhangi petrol türevi ürün bulunmadığı tespit edildi. Ayrıca geminin tamamen temizlenmiş olduğu belgelendi.Son olarak da gemide gaz ölçer cihazıyla yapılan ölçümlerde tanklardaki solunabilir hava değerinin yüzde 20,9 oksijen olduğu ve patlayıcı, parlayıcı herhangi risk içermediği yapılan ölçümlerde ortaya çıktı.İnceleme sonucunda Gemi’nin Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerinde sökümüne mani herhangi bir durumun olmadığı tespit edildi.  
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri 
 
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894