• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • Afyon 17 °C
  • Balıkesir 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 21 °C
  • Uşak 19 °C

90 dakikada kaç kalori alıyoruz?

90 dakikada kaç kalori alıyoruz?
Tuttuğunuz takımın fanatik bir seyircisi misiniz? Ve hiçbir maçı kaçırmıyor musunuz? Arkadaşlarınızla bir araya gelip hem yemek yemek hem de maçı izleyip, takımızı desteklemek sizin için ayrı bir zevkse dikkat diyor, Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege
90 DAKİKADA KAÇ KALORİ ALIYORUZ?
 
Tuttuğunuz takımın fanatik bir seyircisi misiniz? Ve hiçbir maçı kaçırmıyor musunuz? Arkadaşlarınızla bir araya gelip hem yemek yemek hem de maçı izleyip, takımızı desteklemek sizin için ayrı bir zevkse dikkat diyor,
 
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak.  Genç ve yetişkinler, arkadaş grubuyla beraber yemek yediğinde besin tüketim miktarları da ciddi oranda artıyor. Yani sosyal çevreniz ve iştahlı arkadaşlarınız kilo almada oldukça önemli rol oynuyor. Televizyonda futbol maçı izlerken genellikle yüksek kalorili ve besleyici değeri olmayan yiyecekler tüketiliyor. 90 dakikalık maçta pizza, patates kızartması, cips, patlamış mısır, kuru yemiş, 1-2 şişe bira yada gazlı içecek tüketilebiliyor yani yaklaşık 3000-3500 kalori alınıyor. Fazladan alınan her 7000 kalori 1 kg yağ almak demektir böylece izlediğiniz her 90 dakikalık maç boyunca yarım kilo almanız söz konusu oluyor. Yapılan araştırma sonuçlarına göre kalabalık bir masada yemek yediğimizde, yalnız yiyeceğimize oranla yüzde 44 daha fazla yemek tüketiyoruz. Eğer iki kişiysek tek başımıza olduğumuz oranla yüzde 33 daha fazla yemek yiyoruz. Eğer 3 kişiysek bu oran yüzde 47’ye çıkıyor. Öyle ki eğer 7 kişiden fazlaysak tek başımıza yiyeceğimize oranla yüzde 96 daha fazla yiyoruz. 
Pek ne yapmak gerekiyor?
1 orta boy karışık pizza 1500 kalori
1 büyük boy patates kızartması 410 kalori
1 orta boy cips 400 kalori
1 avuç dolusu karışık kuru yemiş 250 kalori
1 orta boy patlamış mısır 350 kalori
2 şişe bira veya 2 şişe gazlı içecek 300-400 kalori
1 orta boy hamburger 500 kalori
 
90 DAKİKALIK HAFİF, PRATİK VE LEZİZ TARİFLER
Hamburger (500 kalori) yerine Tavuklu Wrap (300 kalori)
Malzemeler
1 adet tam buğday lavaş
1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi
Marul yaprakları
1 adet kırmızı tatlı biber
90 gr ızgara tavuk dilimleri
Yapılışı; Tavuklar, ızgara yapılır ve dilimlenir. Lavaş içerisine önce zeytin ezmesi sürülür daha marul yaprakları ve jülyen dilimlenmiş tatlı biber ilave edilir ve son olarak ızgara tavuk dilimleri eklenir sarılır ve tost makinesinde ısıtılır. 
 
- Patates Kızartması (410 kalori) yerine Fırında Tatlı Patates (250 kalori)
Fırında Tatlı Patates 
Malzemeler:
1 adet tatlı patates
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı parmesan peyniri
Yapılışı;
Taze patates kabuklarını sadece fırçalayın ve çubuk çubuk dilimleyin. Fırın kabına patatesleri koyup üzerine zeytinyağı gezdirin ve üzerine baharatları serpin. 30 dakika boyunca 200° C’de pişirdikten sonra parmesan peynirini patateslerin üzerine ekleyip, 10 dakika patatesler hafifçe kızarana kadar, tekrar pişirin.
 
Gazlı İçecek ve Bira (300-400 kalori) yerine Heyecanı Yatıştıran Smootie (200 kalori)
Heyecanı Yatıştıran Smootie 
Malzemeler:
½ muz
1 tatlı kaşığı keten tohumu
½ su bardağı nar
5 yemek kaşığı light yoğurt
1 çay kaşığı bal
Yapılışı;
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Maç boyunca heyecanınızı kontrol edebilmek için mutlaka denemenizi öneririm.
 
 
 
Pizza (1500 kalori) yerine Lavaş Pizza (450 kalori)
Lavaş pizza
Malzemeler:
1 adet tam buğday lavaş
½ su bardağı rende domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
½ kabak
3 adet mantar
1 tatlı kaşığı mısır
2 dilim hindi/tavuk jambon
2 yemek kaşığı light kaşar
Yapılışı;
Domates rendesi, zeytinyağı ve kekik karıştırıp lavaş üzerine sos olarak sürüyoruz. Üzerine rende kaşar ekliyoruz. Kabakları, mantarı, jambonu jülye olarak dilimleyip pizzamızı süslüyoruz ve mısır ilave edip 250 C de 10 dk pişiriyoruz. Süslemek için roka yaprakları kullanılabilir.
Cips (400 kalori) yerine Nohut Çerezi (225 kalori)
Nohut Çerezi
Malzemeler:
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber ve kekik
Yapılışı; Yağlı kağıt üzerine nohut, yağ ve baharatları ekleyip harmanlayın. 180 C de 20 dk fırınlayın.
UZMAN DİYETİSYEN GAMZE ŞANLI AK HAKKINDA:
 
2007 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olan Gamze Şanlı Ak, uluslar arası başarılar elde etmiş bir diyetisyendir. ‘’Ankara-İstanbul-İzmir illerinde Çalışan Sağlık Personelinde Obezite Prevelansının Saptaması’’ konulu tezi 2008 yılında Japonya’da gerçekleştirilen 15.Uluslararası Diyetetik Kongresinde (ICD) poster olarak sunulmuştur.Mezuniyetin ardından beş sene boyunca Mezura Klinik’te hem eğitmen, hem araştırmacı, hem çevirmen, hem de yazar olarak çalışmış, farklı yaş gruplarındaki bireylere beslenme danışmanlığı yapmıştır.Mesleğindeki akademik çalışmalarını sürdürmek amacıyla 2009 yılında Haliç Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümünde yüksek lisans eğitimine başlayıp, 2012 yılında ‘’Uzman Diyetisyen’’ ünvanını kazanmıştır. Başkent Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde  ‘’Doktora’’ programına halen devam etmektedir.Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul üyesi olan Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, Mart 2013’de, ‘Moso Diyet ve Beslenme Danışmanlığı’nı açmıştır. Kliniğinde; kilo alma, kilo verme, kilo koruma, sağlıklı beslenmeyi öğrenme, sporcu beslenmesi, hastalıklarda beslenme, çocuk beslenmesi, ergenlik döneminde beslenme, gebelikte-emziklilikte beslenme, menopozda beslenme, anti-aging beslenme, yeme davranış bozukluğunda beslenmenin yanı sıra ülkemizin önde gelen kurumlarında çalışanların rutin takipleri, kurumsal danışmanlık ve beslenme koçluğu yapmakta, kurumlara ve gruplara özel eğitim ve seminerler, medya, ürün ve menü danışmanlığı hizmetleri vermektedir. Alanında birçok ulusal ve uluslar arası kongreye, seminere ve eğitime katılmaktadır. 
 
www.gamzesanliak.com.tr    Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri     
 
 
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894