• BIST 9079.97
  • Altın 2323.68
  • Dolar 32.3605
  • Euro 34.9265
  • İzmir 14 °C
  • Manisa 12 °C
  • Aydın 12 °C
  • Afyon 11 °C
  • Balıkesir 8 °C
  • Bursa 12 °C
  • Çanakkale 10 °C
  • Muğla 12 °C
  • Uşak 11 °C

Dikili halkı cumhuriyet için alandaydı

Dikili halkı cumhuriyet için alandaydı
Cumhuriyetin ilanının 91. yılı, sevginin kenti Dikili’de gurur, inanç, dayanışma ve kararlılık duygularıyla kutlanırken, törenlerle dualar Karaman’da göçük altında kalan maden işçilerin sağ salim kurtulması içindi. / Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Ha
ŞEHİT ASKERLERLE GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİLER UNUTULMADI
 
Cumhuriyetin ilanının 91. yılı, sevginin kenti Dikili’de gurur, inanç, dayanışma ve kararlılık duygularıyla kutlanırken, törenlerle dualar Karaman’da göçük altında kalan maden işçilerin sağ salim kurtulması içindi. Dikililer, Hakkari’de şehit düşen askerlerimizi de unutmayarak onları da yad edip,  tüm şehitlerin aziz hatıraları önünde şükranlarını sundular.
 
İlçe Protokolü Tam Kadro Törenlerdeydi
29 Ekim 1923 tarihinde TBMM meclisinde devletin yönetim biçiminin Cumhuriyet olarak ilan edilmesinin 91. yıl dönümü Dikili’de düzenlenen törenlerle kutlandı. Gerçekleştirilen törenlere Kaymakam Mustafa Nazmi Sezgin, Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Mehmet Aslan, İlçe Emniyet Müdürü Bülent Yezek ve Cumhuriyet Savcısı Gürkan Doğan da hazır bulundu. İlçe protokolüyle birlikte  askeri erkân, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri,  gaziler, öğretmenler, öğrenciler ile çok sayıda vatandaşta törenlere katıldı. İlçe protokolünün çelenklerini Atatürk Anıtına sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törenlerde Dikili İlçe Kaymakamı Mustafa Nazmi Sezgin, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Mehmet Aslan halkı selamladılar.
 
‘Cumhuriyetimize Sonsuza Dek Sahip Çıkacağız’
Cumhuriyetin ilanının 91. yıl dönümünde Dikili'de gündüz yapılan törenlerin ardından, akşam saatlerinde de Dikili Belediyesi'nin öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının, siyasi parti mensuplarının ve halkın yoğun katılımıyla Fener Alayı düzenlendi. Dikili Bülent Ecevit Meydanı’ndan saat 19.23’de başlayan yürüyüş, sloganlar eşliğinde Dikili Atatürk Meydanı’na kadar devam etti. Dikili halkı fener alayı sırasında “Şehitler ölmez, vatan bölünmez”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” ve “Türkiye laiktir, laik kalacak” gibi sloganlar atıp, ellerinde Türk Bayrağı, Atatürk posterleri ve meşaleler taşıdılar. 
 
'Bugün Şanlı Gündür'
Halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen fener alayının meydana ulaşmasıyla binlerce Dikili’ye seslenen Belediye Başkanı Mustafa Tosun, "Bu hafta büyük acılar yaşadık. Kalleşler Yüksekova’da Cumhuriyet sevdalısı, bayrak sevdalısı, vatan sevdalısı yiğitlerimizi şehit etti. Karaman’da da emekçi dostlarımız madende göçük altında. Şehitlerimizi şükranla ve minnetle anıyor, onurun simgesi işçi emekçi kardeşlerimizin bir an evvel kurtulması dileğimizle dualarımız ve yüreklerimiz onlara diyoruz. Evet, dostlar bugün günlerden 29 Ekim. Bugün; şanlı gün Cumhuriyetimizin kuruluşunun, özgürlüğümüzün günüdür. 91 gün sonra buradan tekrar haykırıyoruz; Cumhuriyetimize, bayrağımıza ve bölünmez bütünlüğümüze ilk günün kararlığı ve Mustafa Kemal sevdasıyla sonsuza dek sahip çıkacağız" dedi.
 
Bu Sevdanın Adı Kuva-yi Milliye Ruhudur
Başkan Tosun konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘Bu sevda, takvim yaprakları 29 Ekim 1923 gösterdiğinde Büyük Önder Atatürk öncülüğünde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, her şeyini kaybetmiş olan bir milletin ulusal bağımsızlığını kazanabilmek için emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı inançla, kararlılıkla giriştiği milli mücadelenin sonucunda elde ettiği büyük bir zaferin adıdır.  Bu nedenle bu sevda önemlidir. Bu sevdanın adı; Kuva-yi Milliye ruhudur. Ve bu sevdanın adı; Kubilay’dır, Hasan Tahsin’dir, Nene Hatun’dur, Sütçü İmam’dır, Yörük Ali Efe’dir, Seyit Onbaşı’dır ve nice nice isimsiz kahramandır.  Bu sevdanın adı; vatan sevgisidir, bayrak sevgisidir, namusumuzdur. Bu nedenledir ki;  Atatürk sevdalısı, Cumhuriyet sevdalısı bizler, atalarımızın bize emanet ettiği şanlı destanlar yazılarak kurulan Cumhuriyetimizi, sonsuza dek korumak ve yaşatmak için ilk günkü gibi kararlı olacak, Atatürk ilke ve devrimlerine her zaman ve her konumda sahip çıkacağımız. Bu inançla Dikili’den tüm Cumhuriyetçilere selam olsun diyoruz. Cumhuriyet’i bize emanet eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi tekrar saygı ve şükranla anıyorum”  
 
Öte yandan son günlerde yaşanan şehit olayları ve Karaman ilinde meydana gelen maden kazası nedeni ile Cumhuriyet Konserleri’nin iptal edildiği gecede; Atatürk, Cumhuriyet ve Şehitlerimiz temasıyla Bademli Akademi Etüt Merkezi’nin minik öğrencileri "İstiklal Marşı Draması" isimli bir gösteri sergiledi.
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894