• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 18 °C
  • Aydın 17 °C
  • Afyon 19 °C
  • Balıkesir 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Çanakkale 17 °C
  • Muğla 18 °C
  • Uşak 14 °C

94 bin engelli aday iş arıyor

94 bin engelli aday iş arıyor
Secretcv.com üzerinden iş arayan 94 bin aday en çok bankacılık ve finans sektörlerine başvuruyor. Yazılım uzmanlığı en çok başvurulan 3’üncü pozisyon olarak dikkat çekiyor. / Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi
94 BİN ENGELLİ ADAY İŞ ARIYOR
 
Secretcv.com üzerinden iş arayan 94 bin aday en çok bankacılık ve finans sektörlerine başvuruyor. Yazılım uzmanlığı en çok başvurulan 3’üncü pozisyon olarak dikkat çekiyor. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, video CV ve online mülakat gibi uygulamalarıyla engelli adaylara kolaylık sağladıklarını belirtti. Türkiye’nin önde gelen firmalarından Garanti Bankası ve Bimeks de Secretcv.com ile zorunlu engelli istihdamının ötesine geçen projelerini paylaştı.
 
Secretcv.com son araştırmasını Türkiye’deki engelli çalışanlara yönelik olarak gerçekleştirdi. Secretcv.com’un Ekim ayı rakamlarına göre, şu anda 94 bin engelli aday aktif olarak iş arıyor. Sistemde engellilere yönelik bulunan aktif ilan sayısı ise 180.
 
En çok bankacılık sektörüne başvuruyorlar
İş arayan engelli adaylar yüzde 11 ile en çok bankacılık ve finans sektörüne başvuruyorlar. Onu yüzde 10,5 ile mağazacılık ve perakendecilik, yüzde 9 ile de gıda sektörü takip ediyor. Sağlık, bilgisayar, çağrı merkezi, tekstil ve sigortacılık da engelli adayların en çok iş başvurusu yaptığı sektörlerin başında geliyor.
 
Bunların yanı sıra, turizm-otelcilik, telekomünikasyon ve yatırım-menkul değerler sektörleri engellilere yönelik en çok ilan çıkılan sektörler listesinde ilk 10’a girmiş durumda.
 
Sektör Yüzde Sektör Yüzde
Bankacılık / Finans 11 Mağazacılık / Perakendecilik 13
Mağazacılık / Perakendecilik 10,5 Sağlık/Hastane 12,5
Gıda 9 Çağrı Merkezi 11
Sağlık/Hastane 8,9 Hizmet / İşletme Servisi 10,8
Hizmet / İşletme Servisi 8,2 Gıda 10
Bilgisayar / BT / Internet 8 Tekstil 8,5
Çağrı Merkezi 7,6 Turizm/Otelcilik 8
Tekstil 7,5 Hızlı Tüketim Malları 6,9
Sigortacılık 6,5 Telekomünikasyon 6,5
Müşteri ilişkileri 6 Yatırım / Menkul Değerler 6
Engelli adayların başvurdukları sektörler (ilk 10)     Engelli adaylara yönelik ilan çıkılan sektörler (ilk 10)
 
Yazılım uzmanı pozisyonu ilk 3’te
En çok başvuru alan pozisyonlarda ise yüzde 15 ile tele satış temsilcisi ilk sırayı alıyor. Yüzde 14,5 ile müşteri temsilcisi ve yüzde 13 ile yazılım uzmanı pozisyonu ilk 3’e yerleşen diğer pozisyonlar oluyor. Onları sırasıyla kasa görevlisi, muhasebe temsilcisi, ön ofis elemanı ve çağrı merkezi temsilcisi takip ediyor.
 
Engelli adayların en çok başvurdukları pozisyonlara ek olarak, verilen ilanlarda en çok aranan pozisyonlar içerisinde mutfak sorumlusu, kat hizmetleri sorumlusu, resepsiyonist ve santral görevlisi gibi pozisyonlar da bulunuyor.
 
Pozisyon Yüzde Pozisyon Yüzde
Tele Satış Temsilcisi 15 Tele Satış Elemanı 10,5
Müşteri Temsilcisi 14,5 İdari İşler Uzmanı 10
Yazılım Uzmanı 13 Çağrı Merkezi Temsilcisi 9,5
Kasa Görevlisi 12,6 Müşteri Hizmetleri 8,8
Muhasebe Temsilcisi 10 İnsan Kaynakları 7,4
Ön Ofis Elemanı 8,5 Ofis Yönetimi 7
Çağrı Merkezi Temsilcisi 8 Mutfak Sorumlusu 6,2
Kat Hizmetleri Sorumlusu 5,7
Satış Sonrası Hizmetler 5
Resepsiyon/Santral 4,5
Engelli adayların başvurduğu pozisyonlar                
Engelli adaylara yönelik ilan çıkılan pozisyonlar (ilk 10)
 
Video CV ve online mülakat uygulamaları yardımcı oluyor
Araştırmayı yorumlayan Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Türkiye’de özel sektörde işverenler 50 veya daha fazla işçi çalıştırıyorlarsa, bunun yüzde 3’ü engelli olmak durumunda. Engellilere fırsat eşitliği tanınması için oluşturulan bu tarz yükümlülükleri faydalı buluyorum. Bizler de Secretcv.com olarak engelli adaylarla işverenler arasında köprü kuruyoruz. Secretcv.com’un online mülakat ve video CV gibi özellikleri engelli adayların mülakat süreçlerini daha rahat atlatmalarına ve kendilerini daha detaylı şekilde tanıtmalarına olanak veriyor” dedi.
 
Garanti ve Bimeks’ten örnek projeler
Türkiye’nin kendi sektörlerindeki önde gelen markalarından olan Garanti Bankası ve Bimeks engellilere yönelik projeleriyle de örnek oluşturuyorlar. İki firma Secretcv.com ile bu projelerine yönelik detayları paylaştı. 
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın önderliğinde hayata geçirdikleri ‘İşe Katıl Hayata Atıl’ projesiyle ilgili Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere şu bilgileri paylaştı: “Projemiz, ‘destekli istihdam’ adı verilen ve Türkiye’de ilk kez uygulanan sürdürülebilir bir modeli benimsiyor. Engelli bireylerin iş başında eğitim aldığı, ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri edindiği bu modelde, iş arkadaşları tarafından bir ‘çalışan’ ve işini ‘yapabilen’ bir birey olarak algılanması hedefleniyor. Temel amacımız, kendi yaşamının sorumluluğunu alabilen bağımsız, özgüveni yüksek ve sosyal hayata uyum sağlamış bireyler olmalarına katkıda bulunmak. Proje sonuçlandığında, eğitim alan engellilerden bazılarının bankamızda çalıştırılması planlanıyor.”
 
Garanti Bankası ayrıca engelli dostu şubeleri, engellilere yönelik hizmet kalitesini artırmak için çalışanlarına verdiği eğitim programları, Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı ve Ligleri’ne sponsorluk gibi ek projeler de yürütüyor.
 
Bimeks İnsan Kaynakları Direktörü Nisa Dizdar’ın paylaştığı ‘+Bidown’ projesi ise şu şekilde: “Bimeks olarak, 2012 yılının Eylül ayından beri, zorunlu engelli istihdamı dışında, adına +Bidown dediğimiz ayrı bir proje olarak, Down Sendromlu gençlere, mağazalarımızın satış ortamlarında çalışma imkanı veriyoruz. Bugün, 17 Down'lu genç, 17 Bimeks mağazasında müşteri karşılıyor, müşteri uğurluyor, reyon düzenliyor, etiket basıyor ve satış yapıyor. Kendi paralarını kazanıp, kendi ayakları üstünde duruyor. +Bi down projesini bir adım daha öteye götürdük ve Down Sendromu Derneği ile birlikte, Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisini kurduk. 13 Ekim'de Down'lu gençler Akademide eğitimlere başladı. Amacımız bu gençleri hem sosyal hayata hem de iş yaşamına hazırlamak. Türkiye'de bir ilk olan Yaşam Akademimizden 11 ay eğitim alıp mezun olan Down'lu gençler öncelikle perakende olmak üzere birçok farklı sektörde çalışmaya başlayacaklar. Bimeks olarak da ilk hedefimiz 17 olan Down'lu çalışan sayımızı 25'e çıkartıp daha çok Down'lu gence çalışma fırsatı verebilmek.” 
 
 
Secretcv.com Hakkında:
İnsan kaynakları sektöründe 2000 yılından beri faaliyet gösteren Secretcv.com eleman arayan firmalarla iş arayan adayları online ortamda bir araya getiren Türkiye'nin önde gelen İK portalıdır. Firmalara en doğru adaya ulaşmada zaman, emek ve dolayısıyla tasarruf sağlarken, iş arayan adaylara da en doğru iş fırsatlarını sunan bir insan kaynakları platformudur. Kurulduğu günden bu yana teknolojideki yenilikleri sürekli takip ederek gizlilik ve güven ilkesini temel alan Secretcv.com Türkiye'nin en kaliteli ve en güncel aday veritabanına sahiptir. 
 
Sektöründe önemli bir ihtiyaca cevap veren Secretcv.com 14 yıldır hızla büyüyerek üye firma sayısını 47.000’e, aday sayısını ise 18,5 milyona yükseltmiştir. Secretcv.com her zaman teknolojik gelişme ve yenilikleri uygulamalarına adapte etmektedir. Sosyal medya entegrasyonu sağlayan ve farklı formatlarda dosya yükleme alanıyla adaylara CV’lerini kişiselleştirme imkanı sunan SosyalCV uygulaması ve işveren markası yaratma hedefiyle firmaların kurumsal kimliklerinin sosyal medyada başarılı bir şekilde temsil edilmesi için rota belirleyen Sosyal İK Medya gibi yenilikler ile Secretcv.com fark yaratmaya devam etmektedir.
 Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894