• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • İzmir 19 °C
  • Manisa 17 °C
  • Aydın 21 °C
  • Afyon 16 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Uşak 18 °C

Yeni 'Tüp Bebek' Yönetmeliğine Destek!

Yeni 'Tüp Bebek' Yönetmeliğine Destek!
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Yeni yönetmelik tüp bebek konusunda SGK bazlı sorunların büyük kısmını çözecek…
TSRM’DEN YENİ 'TÜP BEBEK' YÖNETMELİĞİNE DESTEK!
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Yeni yönetmelik tüp bebek konusunda SGK bazlı sorunların büyük kısmını çözecek…
 
TSRM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu: “Sağlık Bakanlığı tarafından üremeye yardımcı olması amacıyla çıkarılan yeni tüp bebek yönetmeliğiyle birlikte, artık kadınların doğurganlığının korunması sağlanacak.  Düşük yumurtalık rezervine sahip olan ve daha önce çocuk doğurmamış olan hastalar, kendi inisiyatifleri doğrultusunda, yumurta hücrelerini veya yumurtalık dokularını dondurarak, saklayabilecekler. Bu gelecek adına çok önemli bir karardır”
 
Ankara, 09.10.2014 - 2003 yılından itibaren üreme sağlığı ve infertilite alanında çalışmalarını sürdüren TSRM Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak resmen yürürlüğe giren yeni tüp bebek yönetmeliğinin Türkiye için çok önemli bir çalışma olduğunu , dernek olarak bakanlığa iletilen sorunların bir kısmının çözüldüğünü ama daha bir kısmının çözülemediğini ve bu konularda da Sağlık Bakanlığı ile devamlı ilişkide olacaklarını ifade etti.
 
Sağlık Bakanlığı tarafından “Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik” kararının resmen yürürlüğe girmesinin, tıp dünyası adına sevindirici bir gelişme olduğunu belirten TSRM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, yönetmeliğin çocuk sahibi olamayan çiftler adına umut verici olduğunu kaydetti.
 
30 Eylül itibariyle çıkarılan yönetmeliğin, çocuk sahibi olamayan evli çiftlerden, tıbben uygun görülenlerin üremeye yardımcı tedavi metotları vasıtasıyla çocuk sahibi olmaları için yapılacak uygulamanın esaslarını, bu uygulamayı yapacak merkezlerin açılması, çalışması ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlediğini anımsatan Uncu, bakanlık tarafından atılan bu adımın, üreme alanında oldukça faydalı olacağını ifade etti.
 
“Çocuk Sahibi Olamayan Çiftlere Tüp Bebek İçin Kolaylık Sağlanıyor”
 
Yeni yönetmelik gereği, tüp bebek tedavisinde deneme sayısının 2’den 3’e çıkarıldığını ve 3. denemede de katılım payının yüzde 20'ye düşürüldüğünü vurgulayan Uncu, “İkinci evliliklerinden çocuk sahibi olamayan kişilerden, daha önceki evliliklerinden doğan çocuğunun olmaması şartı bu yönetmelikle birlikte kaldırıldı. Bu sayede o kişilere de tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma olanağı getirildi” dedi.
 
Çıkarılan yönetmelikte erkekler için de önemli bir adım atıldığını belirten Uncu, “Yeni uygulamayla birlikte erkekler için, kemoterapi ve radyoterapi uygulanmasını gerektiren tıbbi durum varlığında, biyopsiyle sperm elde edilen hastalarda, menide sperm sayısı çok az ise ve testislerin alınmasını gerektiren operasyon planı var ise erkek üreme hücreleri ve gonad dokusunun saklanmasına izin verilmektedir. Bu da üreme sağlığının korunması için önemli adımlardan bir tanesidir” diye konuştu. 
 
“Gelecek Adına Çok Önemli”
 
Sağlık Bakanlığı tarafından üremeye yardımcı olması amacıyla çıkarılan yeni tüp bebek yönetmeliğinin gelecek adına çok önemli olduğunun altını çizen Uncu, “Yönetmelikle birlikte artık kadınların doğurganlığının korunması sağlanacak.  Düşük yumurtalık rezervine sahip olan ve daha önce çocuk doğurmamış olan hastalar, kendi inisiyatifleri doğrultusunda, yumurta hücrelerini veya yumurtalık dokularını dondurarak, saklayabilecekler. Bu gelecek adına çok önemli bir karardır” dedi.
 
“TSRM’den Üremenin Korunmasına Büyük Katkı”
 
TSRM olarak, üreme sağlığının korunması amacıyla ulusal ve uluslararası çapta büyük ses getirecek bir proje hazırlığında olduklarını vurgulayan Uncu, “TSRM olarak; kadın-erkek, genç-yaşlı bütün bireylerin temel hakkı olan ancak hastalıklar, genetik ve çevresel faktörler gibi çeşitli nedenlerle de kalıcı olarak zarar görebilen üreme potansiyeli ile ilgili, ülkemiz adına umut vadeden bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. ÜK adını verdiğimiz projemizde, başta kanser hastaları olmak üzere herhangi bir nedenle (hastalık, genetik faktörler, ileri yaş, vs.) üreme potansiyeli risk altında olan kişilerin üreme şanslarının korunması ve bunun aile bütünlüğüyle genç nüfusun korunmasına katkı yapmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
 
“Projenin İlk Toplantısı 6-9 Kasım Tarihlerinde Antalya’da”
 
TSRM tarafından hayata geçirilmesi planlanan Üremenin Korunması (ÜK) projesiyle birlikte,  üreme potansiyelini tehdit eden çocukluk çağı ve erken reproduktif dönem hastalıkları (inmemiş testis, prematür ovaryen yetmezlik) ve kanser gibi hastalıklarda, üremenin korunmasına yönelik çeşitli önlemler alınmasını amaçlanırken, projeyle birlikte toplum genelinde farkındalık yaratmak en büyük hedef olarak belirleniyor.
 
ÜK Projesinin ilk toplantısının, 6-9 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek olan ‘6. Reprodüktif Endokrinoloji ve İnfertilite Kongresi’nde yapılacağını hatırlatan Uncu, “Kongredeki ÜK’ ya ait bir oturuma, ülke genelindeki tıp fakültesi, kamu hastanesi bünyesindeki ve özel YÜT merkezlerine çağrı yaparak, Sağlık Bakanlığı’nı da davet edip projeyi tanıtacağız. Ardından bahsi geçen merkezlerin ağırlıklı olarak bulunduğu yerlerde bölgesel toplantılarla projeyi duyurup, merkezlere de proje ağına dâhil olmaları konusunda çağrı yapmayı amaçlıyoruz” açıklamalarında bulundu.
 
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894