• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 24 °C
  • Aydın 28 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Bursa 21 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 25 °C
  • Uşak 22 °C

Bergama, Köyüne Ve Suyuna Sahip Çıkıyor

Bergama, Köyüne Ve Suyuna Sahip Çıkıyor
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
BERGAMA, KÖYÜNE VE SUYUNA SAHİP ÇIKIYOR
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Çanakkale’den İzmir’e kadar çok sayıda çevre gönüllüsünün katıldığı “Köyüme ve Suyuma Dokunma” adlı etkinlikte Koza Altın Madenine açık mesaj verildi; “Yerli Tahtacı’da madene geçit yok” 
 
Koza Altın Madeni’nin, Bergama Yerli tahtacı Köyü’nde açmak istediği maden ocağına tepki için düzenlenen etkinlikte başta köy halkı olmak üzere İzmir’den Çanakkale’ye kadar toplanan doğa gönüllüleri altın madenine Yerli Tahtacı’dan mesaj gönderi: “ Değil ağaç, bir tek çöpe bile dokundurtmayız” 
 
Koza Altın Madeni’nin Bergama’nın Yerli Tahtacı Köyü’nde açmak istediği maden ocağına karşı tepkiler her geçen gün büyüyor. Bergama Belediyesi, Tahtacı Kültür Dernekleri, Yerli Tahtacı ve Kapukaya Köy Muhtarlıları işbirliği ile düzenlenen ve Çanakale’den İzmir’e kadar çok sayıda çevre gönüllüsünün katıldığı “Köyüme ve Suyuma Dokunma” isimli köy etkinliğinde “ Yerli Tahtacı’da madene geçit yok” mesajı verildi. 
 
Bergama başta olmak üzere civar köylerin yoğun katılım gösterdiği toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ülkümen Rodoplu, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bergama Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Bergama İlçe Teşkilatı, muhtarlar ve çok sayıda köylü katılımda bulundu. 
 
TARİH VE SU KAYNAKLARI TEHLİKEDE 
 
Çevrenin ve doğal güzelliklerin koruyucuları olduğu gibi kendi kişisel çıkarları uğruna, çocukların ve insanların yaşam haklarını düşünmeden, bu değerlere düşman olanların da olduğunu belirten Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç Bergamalıların yıllardır uzak olmadığı bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi. 
Bergama’ya çok yakın bir mesafede kurulmak istenen işletmenin sakıncalarına değinen Başkan Gönenç, “Ovacık’ta cevher bitti. Başta Kozak Yaylası olmak üzere Bergama’nın çevresinde açık ocak adı altında işletme ruhsatı alıp buralardan çıkaracakları toprağı on binlerce kamyonla taşıyıp orada işlemek istiyorlar. Yaklaşık bir ay önce yapmak istedikleri ÇED toplantısını yasal olmadığı için engelledik. Maden ocağını açmak istedikleri yer Bergama’nın köylerine ve Bergama’nın içme suyunun geldiği Geyikli Yaylası’nı içine alan bir bölge. Kapukaya Köyü’ndeki Kibele Tapınağı UNESCO Dünya Mirası alanı içerisinde yer alan bir bölge. Hem yaşam alanlarının ve suların kirletilmesi hem de tarihi değerlerin yok olması açısından bu maden ocağı büyük tehlike arz etmektedir” dedi. 
 
BERGAMA’NIN ORTAK SORUNU 
 
Firmanın üç yıl gibi kısa bir sürede bölgede çalışma yapacağını doğayı yok ederek, oyulmuş kayalarla ve toprak yığınları ile bu bölgeyi terk edip gideceklerini ifade eden Mehmet Gönenç, Firmanın “ÇED bilgilendirme dosyasında üç yıl gibi kısa bir sürede çalışma yapacaklarını ve yaklaşık 35 kişiyi iş konusunda istihdam edeceklerini belirtiyorlar. Ve alacakları kişilerin çoğu teknik eleman olacak. İş vaadiyle bu toprakları işgal etmek isteyenlerin amacı bellidir. Çünkü iş vaadi ve insanları birbirine düşürmek konusunda artık uzmanlaştılar. Bugün burada olma sebebimiz ne siyasi ne de başka bir amaç uğrunadır. Bu sorun, Bergama’nın ortak sorunudur. Buradaki herkes bu toprakların sahibidir ve biz bu toprakları korumak için buradayız ”diye konuştu. 
 
Çanakkale Çevre Platformu, Kaz Dağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Edremit Tahtacılar Derneği, Altındağ, Kemalpaşa ve Soğukpınar derneklerinin ve Tahtacı Kültür Derneği Genel Başkanı Yolcu Bilgiç’in büyük destek verdiği etkinlikte, Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel’in moderatörlüğünde Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Doç Dr. Işıl Ergin, Prof. Dr. Ümit Erdim ve Jeoloji Müh. Tahir Öngür’ün konuşmacı olduğu panelde madenin doğaya ve insana olan zararları katılımcılara anlatıldı.  
 
EŞKİYA DÜNYAYA HÜKÜMDAR OLMAZ
 
Kozak Yaylası’na elini uzatmak isteyenlere karşı verilen mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirten Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, insanların yaşam alanlarına müdahale etmek isteyenlere karşı mücadelede kararlı olduklarını dile getirdi. Panel'in ardından Tahtacı Kültür Derneği Genel Başkanı Yolcu Bilginç ve yerel ozanların türkü dinletisi yapıldı. Etkinlik Yolcu Bilgiç'in sahneye davet ettiği konukların izleyenler ile birlikte 'Eşkiya dünyaya hükümdar olmaz' türküsü ile sona erdi.
 
 
Köy halkının hep birlikte el ele vererek lokma ve yemek hayrı gerçekleştirdiği etkinlikte türküler ve şiirlerle “madene hayır” vurgusu yapıldı.
 
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894