• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 12 °C
  • Aydın 13 °C
  • Afyon 9 °C
  • Balıkesir 6 °C
  • Bursa 10 °C
  • Çanakkale 10 °C
  • Muğla 9 °C
  • Uşak 5 °C

Kurban Bayramında Sağlık Tüyoları

Kurban Bayramında Sağlık Tüyoları
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi
KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIK TÜYOLARI 
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi   
Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Bayramın gelmesiyle birlikte et tüketiminde de bir artış oluyor. Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Serap Güzel, kurban etinin mutlaka dinlendirilerek tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Dyt. Serap Güzel ‘’Hayvan kesildiği zaman ölüm katılığı (rigor motris) ile sertleşir ve bu yüzden özellikle sığır, koyun, keçi gibi hayvanlar kesildikten sonra 1 C civarında 24 saat bekletilmelidir. Bir gün içinde en fazla 150-200 gr arası et tüketimini aşmamak gerekiyor’’dedi.
 
BAYRAM KABUSUNUZ OLMASIN
Bayram boyunca et tüketiminin yanında posayı arttırmak, bağırsak ve kalp-damar sağlığı için büyük önem taşıyor. Bu yüzden etin yanında bol yeşillik, salata tüketmek gerekiyor. Etleri sebzelerle birlikte pişirmek de doyma hissini arttırarak, aşırı et tüketimini engelliyor. Sevdiklerimizle keyifli sofralarda,  yemeği, eti ve tatlıyı abarttığımız bayramlarda özellikle bol bol su tüketimi ihmal edilmemeli. Çünkü et, posa içermediği için bağırsakların düzenli çalışmasını engelliyor. Besinlerin hızla metabolize olması ancak bol bol su içmeyle mümkün. Su dışında soda da tüketilebilir ama tansiyon hastaları tuz içerdiği için soda tüketimine dikkat etmelidir. Bunların dışında gazlı, şekerli içecekler hem kalori alımını arttırdığından hem de mide sağlığı için olumsuz olduğundan önerilmiyor.
 
ETİ PİŞİRME YÖNTEMİ ÖNEMLİ 
Kurban kesildikten sonra uygun koşullarda taşınmaz ve bekletilmezse, mikroorganizmalar çoğalarak ürettikleri toksinlerle hastalığa davetiye çıkarıyor. Bazı bakteri toksinleri pişirmeyle yok edilebilir. Ama bazı toksinler, sıcağa dayanıklı olduğundan özellikle kıyma ve kıymayla hazırlanmış yemekler uygun koşullarda bekletilmeyip hazırlandığı zamanla besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Bunun dışında salmonella gibi toksinler de kesim sırasında etlere bulaşarak, ishal ve mide iltihabına sebep olabiliyor. Düzgün pişirme ile bu organizmalar yok edilebilir bu yüzden pişirme kurallarına uymak büyük önem taşıyor. 
 
FIRIN YADA IZGARA EN SAĞLIKSI…
Etin pişmesi bağlantı dokularına göre yani bölgelerine göre değişiyor ve kuru ısıda, nemli ısıda ve yağda kızartma şeklinde değişebiliyor. Nemli ısıda fırın ve tencere kebapları yapılabilir ve rostolar bu şekilde pişebilir. Etin doğrudan ateşle teması kuru ısıda pişirme yöntemidir, ızgara ve biftekler için uygundur. Biftekler kalın demir ve çelik tavalarda veya fırında pişebilir. Küçük parça etler şişlere dizilerek de ızgara edilir, burada dikkat edilecek nokta etin ateşe en az 15 cm uzakta olmasıdır. Ateşe çok yakın ızgara edilen etlerde kanser yapıcı maddeler oluşabilir. Yağda kızartılarak pişirme ise sağlık açısından önerilmiyor.  Etler hangi yöntemle pişerse pişsin hafif veya orta sıcaklıkta uzunca süre pişirilmelidir. Çok yüksek sıcaklık et proteinlerini katılaştırarak etin suyunun kaybına ve lezzetinin azalmasına ve bazı vitamin kayıplarına da neden olur.  
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894