• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 12 °C
  • Aydın 13 °C
  • Afyon 9 °C
  • Balıkesir 6 °C
  • Bursa 10 °C
  • Çanakkale 10 °C
  • Muğla 9 °C
  • Uşak 5 °C

Aliağa Liman Sorunları Masada

Aliağa Liman Sorunları Masada
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ İzmir'de TOBB'a bağlı oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı, İzmir Ticaret Borsası (İZTB) meclis salonunda yapıldı. 83. İEF'nin açılış töreni için kentte bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkl

İZTB’deki Toplantıda Aliağa Liman Sorunları Masaya Yatırıldı

     ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/  İzmir'de TOBB'a bağlı oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı, İzmir Ticaret Borsası (İZTB) meclis salonunda yapıldı.

      83. İEF'nin açılış töreni için kentte bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı toplantıda konuşan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’daki dev sanayi yatırımlarına rağmen ilçe alt yapısının bu büyük gelişmeye paralellik gösteremediğine dikkat çekti.

Aliağa limanlarındaki sorunlar tüm Ege’yi ilgilendiriyor

      İzmir ve Ege sanayisinin dünyaya açılan kapısı olan Aliağa limanlarının önemi her geçen gün artmaya devam ettiğini ve Aliağa’nın yalnızca kendi bölgesi için önemli bir liman bölgesi olmakla kalmayıp Ege Bölgesi sanayisi için uluslararası pazarlara giriş ve çıkış kapısı olduğunu dile getiren ALTO Başkanı Adnan Saka, “Ege Bölgesinin ihracatı 17 milyar dolar ve bunun 12 milyar doları Aliağa limanlarından gerçekleşiyor. Bu sebeple Aliağa limanlarındaki sorun sadece Aliağa’yı değil tüm Ege Bölgesini ilgilendiriyor” dedi.

Aliağa’daki potansiyel gelecek vaad ediyor

      Aliağa’da liman konusunda gelecek vaadeden müthiş bir potansiyelin olduğunu ancak Aliağa liman yolları ve geri hizmet alanlarının mevcut halleriyle ihtiyaçları karşılayamadığını belirten Başkan Saka, “Aliağa limanları ciddi altyapı eksiklikleri ile karşı kaşıya kaldı. Nemrut limanlar bölgesindeki bağlantı yollarının kalitesi, trafik yoğunluğu aynı zamanda mal ve can emniyetinde ciddi riskler oluşturuyor. Şu anda Limalara giden ana yolun ve bağlantı yolunun yeterli olmaması ve plansız olmasından dolayı yoğun bir trafik sorunu yaşanmakta ve bununla birlikte geri hizmet alanları yetersiz ve geri depolama alanlarının bulunmaması bölgede ciddi sorunlara neden oluyor” diye konuştu.

Çevre yolu en kısa sürede tamamlanmalı

      Önümüzdeki yıl Aliağa’dan İzmir'e gitmenin sıkıntı yaratabileceğini ifade eden Saka "Petkim Limanı'nın 2015 yılının son çeyreğinde faaliyete geçmesiyle, yılda 1 milyon konteyner tırı daha trafiğe dahil olacak. Günde ortalama 40 bin araç geçişinin olduğu yolda bugün dahi trafik yoğunluğunu karşılayamayan mevcut karayoluna günde ortalama 4 bin konteyner tırının daha ekleneceği düşünüldüğünde önümüzdeki süreçte Aliağa-İzmir karayolu inanılmaz bir yoğunluk ve risk altında olacak. Bu nedenle, Aliağa-İzmir çevre yolunun bir an önce tamamlanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Lojistik süreçler sekteye uğramaya başladı

      Biçerova ile bölge limanlarının bağlantısını sağlayan yol ile ilgili soruna değinen Başkan Saka, “Biçerova ile bölgenin önemli iskelelerine olan bağlantı yolu, yolun şahsa ait özel bir araziden geçiyor olması nedeni ile 2 noktadan kapatılmış durumda. Bunun sonucu olarak 2 km olan liman bağlantı yolu 6.5 km’ye çıkarak, yolun kapatılması bölgedeki tüm kamyon ve tır trafiğinin tek bir güzergahta yığılmasına yol açtı. Bu olumsuzlukların doğal sonucu olarak da lojistik süreçler sekteye uğramaya başladı ve maliyetler kontrol edilebilir seviyelerden uzaklaşarak giderek büyüyen ekonomik kayıplar ortaya çıkmaya başladı” diye konuştu.

Başkan Saka’dan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na davet

      Konuşmasının devamında Başkan Saka, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu 23-24 Ekim tarihlerinde Deniz Ticaret Odası ile birlikte düzenledikleri 2. Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesine davet etti.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894