• BIST 9679.8
  • Altın 2485.69
  • Dolar 32.4217
  • Euro 34.4363
  • İzmir 16 °C
  • Manisa 14 °C
  • Aydın 17 °C
  • Afyon 7 °C
  • Balıkesir 8 °C
  • Bursa 11 °C
  • Çanakkale 10 °C
  • Muğla 9 °C
  • Uşak 8 °C

Petkim ilk Yarıyı Katladı

Petkim ilk Yarıyı Katladı
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Petkim Petrokimya Holding A.Ş. operasyonel verimlilik odaklı çalışmalarının sonucunu almaya devam ederek yılın ilk yarısında net karını 10 kat arttırdı. Geçen yılın ilk yarısında 5 milyon TL, yılsonunda 49 milyon T

PETKİM YILIN İLK YARISINDA NET KARINI 10’A KATLADI

  • Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2014 yılının ilk yarısında 55 milyon TL net kar açıkladı. Böylece geçen yılın ilk altı ayına göre net karda 10 kat artış yaşandı. İlk 6 aylık dönemde 2.44 milyar TL ciro yapan şirketin kapasite kullanım oranı da 9 puan artarak yüzde 90’a ulaştı.
  • Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, yılın ilk yarısında pazar odaklı dinamik planlama politikasının sonucu olarak ciro, brüt kar, faaliyet karı ve net kar rakamlarında artışların devam ettiğini söyledi.

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Petkim Petrokimya Holding A.Ş. operasyonel verimlilik odaklı çalışmalarının sonucunu almaya devam ederek yılın ilk yarısında net karını 10 kat arttırdı. Geçen yılın ilk yarısında 5 milyon TL, yılsonunda 49 milyon TL net kar elde eden Petkim’in 2014 yılı ilk yarısında 55 milyon TL. net kar açıkladı. Geçen yılın ilk yarısında sıfıra yakın olan net kar marjı yüzde 2,3’e çıktı. Söz konusu dönemde yüzde 27 artışla 2 milyar 443 milyon TL ciro gerçekleştiren şirketin brüt karı 111 milyon TL, FAVÖK rakamı da 87 milyon TL oldu. Yılın ilk yarısında üretim yüzde 6 artışla 1 milyon 471 bin tona yükseldi, kapasite kullanım oranı geçen yılın 9 puan üzerine çıkarak yüzde 90 düzeyinde gerçekleşti. Petkim, sadece 2. çeyrekte  yüzde 35 artışla 1 milyar 253 milyon TL’lik ciroya imza attı. 

              Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, yılın ilk yarısında pazar odaklı dinamik planlama politikasının sonucu olarak ciro, brüt kar, faaliyet karı ve net kar rakamlarında ciddi artış elde edildiğini söyledi. Söz konusu dönemde iç piyasada genel petrokimya pazarının aksine Petkim ürünlerine olan talebin arttığını bunun da ciro artışına doğrudan yansıdığını belirten Korkut, sürdürülebilir kârlılık hedefi kapsamında son altı çeyrekte iyi bir trend yakalandığını ifade ederek, “Şirketimizi kâr üreten bir merkez haline getirmeye odaklandık. Bunu da ciddi oranda başardık. Üretimden lojistiğe kadar tüm süreçlerde operasyonel verimliliği ön planda tutarak ve kontrol edilebilen değişkenlere ağırlık vererek karlılığı önümüzdeki dönemde de sürdürmek istiyoruz.” dedi. Sadettin Korkut, Türkiye’nin tek petrokimya hammadde üretim tesisi olan Petkim’de ilk altı aylık dönemde görülen ciro artışı ve net karın yanı sıra esas faaliyet karının da dörde katlandığını kaydetti.

ETİLEN VE PTA’DA KAPASİTE ARTIŞ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Petkim’de verimliliği sürekli arttırmaya yönelik yatırımların da devam ettiğini dile getiren Korkut, Türkiye’nin iki numaralı stratejik teşviği kapsamında bulunan Etilen ve PTA fabrikaları kapasite artışı çalışmalarının başladığını söyledi. Petkim’in gelecek yılsonuna kadar tamamlanacak diğer 2 yatırımla birlikte daha fazla değer üreten bir şirket haline geleceği bilgisini veren Korkut, şunları dile getirdi: “Etilen ve PTA fabrikaları kapasite artışı yatırımları bittiğinde üretim kapasitesi yıllık 3,2 milyon tondan, 3,6 milyon tona çıkacak. Gelecek yıl içinde faaliyete geçecek Petlim Konteyner Limanı ile lojistik alanında gelir elde etmeye başlayacak. İlk fazı 2015 yılı sonunda üretime başlayacak Rüzgar Elektrik Santrali (RES)’yle de şirket, enerji verimliliği ve çeşitliliğini de arttıracak.”

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2014 yılı ilk altı ayında, önemli üretim bölgelerinde yaşanan politik belirsizliklerin piyasalar üzerinde etkili olduğunu belirterek, “Küresel büyümede gözlenen yavaşlama ve rafineri kapasitelerindeki düşüşlere rağmen, özellikle Kuzey Amerika’da sürüş sezonunun erken başlamasıyla yükselen benzin talebi ve fiyatları, petrol fiyatlarını uzun süre yüksek seyirde tutmuştu. Ancak Temmuz ayında başlayan aşağı seyirle birlikte ana hammaddemiz nafta fiyatları kısmı olarak düşüş seyrine girdi. Çin ve Asya ekonomilerinin büyüme hızlarındaki düşüş petrokimyasal ürünlerin talebini etkiliyor. Ülkemizdeki ekonomik ve siyasi istikrarın devam etmesinin iç piyasada talebi güçlendirmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894