• BIST 9126.46
  • Altın 2324.175
  • Dolar 32.3577
  • Euro 35.0008
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 24 °C
  • Aydın 25 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 24 °C
  • Bursa 24 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 25 °C
  • Uşak 20 °C

Foça'da Ezan Sesi Tartışması

Foça'da  Ezan Sesi Tartışması
Foça ilçesindeki yazlık evlerin bulunduğunu siteye, ezan sesinin duyulmadığı gerekçesiyle takılan merkezi ezan sistemi, site sakinleri arasında tartışmaya sebep oldu.
FOÇA'DA EZAN SESİ TARTIŞMASI 
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / 
Foça ilçesindeki yazlık evlerin bulunduğunu siteye, ezan sesinin duyulmadığı gerekçesiyle takılan merkezi ezan sistemi, site sakinleri arasında tartışmaya sebep oldu. Bazı site sakinleri, merkezi ezan sistemi hoparlörlerinin kendi rızaları dışında kurulduğunu iddia ederek kaldırılması için Foça Kaymakamlığına başvurdu.
 
SİSTEMİN KALDIRILMASINI İSTİYORLAR
Foça Müftülüğü tarafından Denizkent Sitesi 170 Sokak'a merkezi ezan sistemi kurdu. Bazı site sakinleri, sistemin kendi rızaları alınmadan kurulduğunu öne sürerek kaldırılması için Kaymakamlık'a başvurdu. Sistemden memnun olan bazı vatandaşlar ise imza toplayarak, sistemden memnun olduklarını, kaldırılmasını istemediklerini belirtti.
 
"EZANLAR VAZGEÇİLMEZİMİZDİR"
Diyanet -Sen Foça İlçe Başkanı Hüsamettin Çakır, Anadolu Ajansı AA muhabirine yaptığı açıklamada sistemin geçen sene, bazı site sakinlerinin talebi doğrultusunda kurulduğunu anlatım etti. Foça'da yalnızca iki tarihi cami olduğunu, ilçeye nihayet 500 yıldır yeni bir cami yapılmadığını aktaran Çakır, ilçe büyüdüğü için bazı mahallelere ezan sesinin ulaşamadığını, okunan salalar sonrası vatandaşların kimin öldüğünü anlamak için de din görevlilerini aramak zorunda kaldığını kaydetti. Çakır, merkezi ezan sisteminin kurulmasının vatandaşların haklı talebi olduğunu anlatım ederek, "Müftülük vatandaşların şikayetlerini dinledi, ilçenin 2-3 noktasına ezan sesini merkezi sitemle götürmeyi düşündü. Ezanlar memleketimizin vazgeçilmezidir. Bayrak neyse, yurt neyse ezan da odur" diye konuştu.
Yaklaşık 160 site sakinin sistemi istediğini belirten Çakır, evvel hoparlörlerden çıkan sesin yüksek olduğu yönünde şikayetler geldiğini, ancak Müftülük yetkililerince yapılan incelemede bunun doğru olmadığının belirlendiğini dedi. "DUYMAKTA ZORLANIYORDUK" Merkezi ezan sistemi için evinden elektrik veren site sakini Nuh Kubilayhan da hoparlörleri takmak için kendisinden elektrik istediklerini, tanrı rızası için evinden elektrik hattı çektirdiğini kaydetti. Merkezi sistem öncesi ezan sesini duymakta zorlandıklarını vurgulayan Kubilayhan, etkili rüzgarlarda derhal hemen hiç duyamadıklarını belirtti. Kubilayhan, bazı site sakinlerinin sistemin kaldırılmasını istediklerini öğrenince bazı site sakinlerinin de "biz sistemin kalmasını istiyoruz" şeklinde hazırladıkları dilekçeleri Kaymakamlık'a ilettiklerini dile getirdi. "EMRİVAKİ
 
YAPMALARINA GÖNLÜM RAZI OLMUYOR"
Sistemin kaldırılmasını talep eden Denizkent Sitesi sakinlerinden Sinan Tabak ise, yaz dönemini geçirmek için 15 Nisan'da yazlığına geldiğini, sistemi o tarihte ayrım ettiğini anlattı. Konuyu site yönetimine aktardığında, yönetimin site sakinlerinin çoğunluğunca alınmış bir karar olmadığını söylediğini aktaran Tabak, şöyle devam etti: "Müftülükle görüştüm, 29 imzalı bir dilekçe verilmiş, hoparlör monte edilmiş. Burası 460 haneli bir site. Kat Mülkiyet Kanunu ve Kooperatifler Kanunu'nu inceledim, bu konuda çoğunluğun imzası olması gerekiyor. Kimsenin onayı yok. Yani Müftülük ve elektriği veren şahıs emrivaki ile bu işi yapmış. Bu mevzuata aykırı. Örnekleri mevcut, Kuşadası ve Antalya'da kooperatiflerde hoparlör çekilmiş, Müftülük gelmiş 'olur mu böyle, çoğunluğun rızası alınmadı, sökün' söylemiş. Kaymakam ve Müftü Beyle görüştüm, sonuç alamadım. En nihayet 149 imzalı bir dilekçe verdim. Hem desibel yüksek, bir de emrivaki. Bunu buraya koyarken kimseden müsaade almadan, kimsenin gönül rızası olmadan, böyle bir emrivaki yapmalarına gönlüm razı olmuyor. Gönül rızası dışında yapılan bir fiil mevcut, ben de bu eyleme karşı duruyorum."
 
Kaynak:Haberler Com
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894