• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • İzmir 20 °C
  • Manisa 21 °C
  • Aydın 20 °C
  • Afyon 15 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Bursa 23 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Uşak 16 °C

Astımlı çocuk klimadan uzak dursun!

Astımlı çocuk klimadan uzak dursun!
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Sıcaklar günden güne artıyor. Sıcak havalardan bunalanlar, kendini klimalı ortamlara atıyor ama klimalar ne kadar doğru kullanılıyor?
ASTIMLI ÇOCUK KLİMADAN UZAK DURSUN!
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / 
Sıcaklar günden güne artıyor. Sıcak havalardan bunalanlar, kendini klimalı ortamlara atıyor ama klimalar ne kadar doğru kullanılıyor?
 
Klima çarpar mı? Zararları var mı? Özellikle astımlı ve alerjik nezleli çocukların klima altında kalmaması gerektiğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay “Aşırı soğuk hava akciğerlerde zedelenme yapıp düzelmeyen öksürüklere neden olabilir” diyor. Doç. Dr. Ahmet Akçay klimaların çocuk sağlığı üzerindeki etkisini anlattı.
 
Klima Filtreleri Düzenli Temizlenmeli
En çok anne ve babalar klimaları çalıştırırken endişe ediyor. Çocuğunda astım, alerjik nezle ve egzama gibi alerjik hastalığı olan aileler ise klimadan daha da korkuyor. Astım, alerjik nezle ve göz alerjisi olan çocuklarda klima zararlı olabildiği gibi faydalı da olabilir. Özellikle polen alerjisi olan çocuklar için yararlı etkileri olabilir. Çünkü polen döneminde pencerenin kapalı tutulması, otomobilde pencerenin açılmaması polen alerjisinden korur. Hepa filtreli klimalar ile polenlerin ev içine ve otomobil içine girmesini engelleyebilir ve polenlerden koruyabilir. Ancak klima filtreleri belirli aralıklarla temizlenmeli veya kendi kendini temizleme özelliği olanlar tercih edilmelidir. Aksi takdirde klimada oluşan aşırı nem nedeniyle klima içinde küf ve ev tozu akarları birikecek, oda içine bu alerjenler girecektir. Bu da astımlı ve alerjik nezleli çocukların hastalıklarının alevlenmesine neden olacaktır.
 
Alerjik Nezle Varsa Klimadan Uzak Durun
Astımlı ve alerjik nezleli çocukların klima altında kalmamaları gerekir. Aksi takdirde aşırı soğuk hava akciğerlerde zedelenmelere neden olarak düzelmeyen öksürüklere neden olabilir. Ayrıca zatüre hastalığına eğilimli olan astımlı çocuklar ve sinüzite eğilimli olan alerjik nezleli çocuklar çok daha kolay zatüre ve sinüzite yakalanabilir. Klima içinde Legionella pneumophila mikrobu olma eğilimi vardır. Bu sebepten klima temizliği önemlidir. 
 
Klima Altında Uyumayın
Klima, egzamalı çocuklarda havayı serinlettiği için faydalı olabilir. Egzamalı çocukların ciltlerinde aşırı su kaybı olduğu için kurudur. Bu nedenle çok sıcak hava ve terleme kaşıntıyı daha da artırır. Ancak çok da abartıp klima altında da uyumamak gerekir. Egzamalı çocuklarda ev tozu alerjisi gelişme olasılığı çok yüksektir. Klima içinde küf alerjenleri ve ev tozu akarları birikmeye eğilimli olduğu için klima temizliği yine çok önemlidir. Sonuç olarak klimalar doğru bir şekilde kullanılırsa alerjik hastalıklarda faydalı olabilirken yanlış kullanımlar sonucu zararlı olabilir. Özellikle alerjik hastalıklı çocukları olanların ve kendinde alerji olanların klima seçiminde hepa polen filtresi olan ve mikroplardan kendi kendine temizleme yapabilen özelliği olan klimaların seçilmesi çok önemlidir. Ayrıca klima altında çok kalmamak da akciğerlerde oluşacak kalıcı hasarların da önüne geçecektir. 
 
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894