• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 23 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Uşak 18 °C

Karaciğer Nakli Olan Genç Kadına Annelik Sürprizi

Karaciğer Nakli Olan Genç Kadına Annelik Sürprizi
Akut karaciğer yetmezliği nedeniyle 15 yaşındayken ağabeyi Turgay Turhan'dan nakledilen karaciğer dokusuyla hayata tutunan Esin Turhan Tezel'in, ikinci yaşamında...

Akut karaciğer yetmezliği nedeniyle 15 yaşındayken ağabeyi Turgay Turhan'dan nakledilen karaciğer dokusuyla hayata tutunan Esin Turhan Tezel'in, ikinci yaşamında hayalini bile kuramadığı "evlat" isteği gerçek oldu. Hamileliğinde 4 ayını geride bırakan genç anne adayı, "Sevdiğime bir çocuk vermek en büyük arzumdu ama hep olmayacağını düşünmüş, kendimizi inandırmıştık. Sürpriz oldu, çok mutluyuz" dedi.

İzmir'in Selçuk ilçesinde yaşayan Gülşen- Mehmet Turhan çiftinin en küçük çocuğunu olan 23 yaşındaki Esin Turhan Tezel, sağlıklı bir çocukluk geçirdi, ancak 15 yaşında aniden rahatsızlandı. Tüm cildi sararan, karnında asit biriken Esin'e kriptojenik (nedeni bilinmeyen) akut karaciğer yetmezliği tanısı koyuldu. Karaciğer nakli için İzmir Kent Hastanesine sevk edilen Esin'e 10 yaş büyük ağabeyi Turgay gönüllü verici oldu. Yapılan tetkikler sonucunda ağabeyinin dokuları Esin'e uygun çıktı. Nakil 20 Temmuz 2010'da Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirildi. Başarılı geçen operasyon sonunda hızla iyileşen Esin ve ağabeyi taburcu edildi. Bir otelde çalışan ağabey ile kardeşi normal yaşamlarına döndü. Esin, 5 yıl önce de Fırat Tezel ile evlendi. Arkadaşlık sürecinde Esin, karaciğer nakli olduğunu, ilaç kullandığını Fırat'a söyleyip sağlık durumunu bilmesini istedi. Fırat ise karaciğer nakli olmasının sevgilerinin, evlenmelerinin önünde engel olmadığını ifade etti ve aşklarını nikahla taçlandırdı.

"En büyük hayalim sevdiğim adama bir çocuk vermekti"

Esin'in geçirdiği karaciğer naklinden dolayı anne- baba olma konusunda hiç umutları olmayan çift 4 ay önce büyük mutluluk yaşadı. Yeni evlendiğinde bebek düşünmemesi için doktorların uyardığını belirten Esin Tezel Turhan, ikinci hayattaki en büyük hayalinin gerçek olmasının mutluluğunu yaşadığını söyledi. Genç anne adayı duygularını şöyle dile getirdi:

"Fırat ile tanıştığımızda nakil olduğumu söyledim. Zor günler geçirdiğimi biliyordu. Bunun evlenmemize engel olmayacağını, kendisi için benim önemli olduğumu söyledi. Hiç yadırgamadı durumumu. Nakil hastası olduğum için sürekli kullandığım ilaçlar var. Zaten evlendikten hemen sonra çocuk yapmamam konusunda uyarılmıştım. Benim en büyük hayalim sevdiğim adama bir çocuk verebilmekti. Ama bunun imkansız olduğunu düşünüyordum. Çocuğumuz olmayacağına o kadar emindik ki sürpriz oldu bu hamilelik ve inanamadık. Hamile kaldığımı öğrendiğimde de şimdiki gibi ağladım. Şu an 4 aylık hamileyim. Her şey yolunda. Doktorumuz kız olacağını söyledi. Hareketlendi artık, onu canım, kuzum diye seviyorum. Hayatta kalmanın bile şans olduğunu düşünüyordum, şimdi anne olacağım. Organ bağışı çok önemli. Herkes organ bağışında bulunsun, istiyorum. Ben ağabeyimden aldım, beklemedim kadavradan, canlı nakil oldum. Ona da çok teşekkür ediyorum, hiç tereddüt etmeden bana verdi. Gözyaşlarım sevinç gözyaşları. Hamileliğimin sağlıkla geçmesini ve bebeğimin sağlıkla doğmasını istiyorum. Çok mutluyum."

"Eşim hamile olduğunu söylediğinde inanmadım"

Eşinin nakilli olmasının kendisini etkilemediğini belirten Fırat Tezel ise "Bana çocuğun olmayabilir, ileride sıkıntı olabilir, ayrılık olabilir, dediler. Benim için öncelik karımdı, çocuk takıntım yok, çocuk olsa da olur, olmasa da. Eşim hamile olduğunu söylediğinde inanmadım. İnanamadım değil, inanmadım. Doktora gittik ultrasonda gösterince inandım. O kadar olmayacağı söylenmişti ki. Can candır. Yadırgamadım. Allah'a bin şükürler olsun baba olma duygusunu tadacağız, inşallah. Çok heyecanlıyız" diye konuştu.

"Karaciğer yetmezliğiyle hasta yarım oluyor"

İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç da başarılı nakil sonrası hastaların normal yaşamlarına dönebildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Nakil olan değil aksine karaciğer yetmezliğiyle hasta yarım oluyor. Esin akut karaciğer yetmezliği sebebiyle nakil oldu 8 yıl önce. O zaman nakil olmasa hayatını kaybetmesi söz konusuydu. Ama nakilden sonra hızla toparladı ve karaciğer fonksiyonları da normale geldi. Ona nakil yaptığımızda 15 yaşındaydı. Şimdi 8 yıl geçmiş, evlenip çocuk sahibi oluyor ve normal bir insan gibi hayatını sürdürüyor. Sadece karaciğer değil böbrek, kalp nakilli hastalar nakil başarılı olur, tutar ve hasta normal hayatına dönerse hem anne hem baba olmaları rahatlıkla söz konusu. Bu şekilde anne olan baba olan çok hastamız var."

Karaciğer Nakli Olan Genç Kadına Annelik Sürprizi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894