• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 15 °C
  • Manisa 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • Afyon 13 °C
  • Balıkesir 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Çanakkale 12 °C
  • Muğla 8 °C
  • Uşak 7 °C

Kapadokya’ya Rakip Çıktı, Afyonkarahisar Gözünü Sıcak Hava Balonculuğuna Dikti

Kapadokya’ya Rakip Çıktı, Afyonkarahisar Gözünü Sıcak Hava Balonculuğuna Dikti
Hasan Eser / Yeni Vizyon Gazetesi

KAPADOKYA’YA RAKİP ÇIKTI, AFYONKARAHİSAR GÖZÜNÜ SICAK HAVA BALONCULUĞUNA DİKTİ

Kapadokya’nın en gözde turizm alternatiflerinden biri haline gelen ‘Sıcak Hava Balonculuğu’ Ülkemizin farklı bölgelerine de yayılmak isteniyor.  Buna göre Kapadokya’da markalaşarak kendine özgü bir sektöre dönüşen sıcak hava balonculuğunu Afyonkarahisar’a da taşımak için harekete geçildi.

DENEME UÇUŞLARI BAŞLADI
Frig Uygarlığının izlerini taşıyan Afyonkarahisar’da Kapadokya’yı andıran ‘Frig Vadisi’ne dikkat çekmek ve turizm aktivitelerini çeşitlendirmek amacıyla düğmeye basan Afyonkarahisar Valiliği,  bölgeyi, sıcak hava balonculuğu aktivitesinden faydalandırmak adına ilk adımı attı. Afyonkarahisar Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Türk Hava Kurumu Gökçen Havacılık işbirliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında deneme uçuşları gerçekleştirildi.

ucus-(1).jpegİLK UÇUŞ BAŞARI İLE TAMAMLANDI
Afyonkarahisar’a bağlı İhsaniye İlçesinin Frig Vadisi sınırları içerisinde bulunan Aslankaya mevkiinde gerçekleştirilen ilk deneme uçuşu başarıyla tamamlandı. Gündoğumuyla birlikte gerçekleştirilen deneme uçuşlarında, gerekli güvenlik önlemleri alınarak, katılımcıların 4 kişilik balonla uçmaları sağlandı. Yöre halkında büyük heyecan yaratan deneme uçuşlarını; İhsaniye Kaymakamı Hamit Bağlama, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özge Öztürk Demirayak, İhsaniye Belediye Başkanı Şaban Çabuk, Döğer Belediye Başkanı Ahmet Ulu, Müze Müdürü Mevlüt Üyümez ve Arkeolog Ahmet İlaslı ile birlikte İhsaniye’li vatandaşlar da yerinde takip etti.

DENEME UÇUŞLARI DEVAM EDECEK
Türk turizminin en önemli aktivitelerinden biri olarak görülen sıcak hava balonculuğunu bölge ile tanıştırmayı hedefleyen Afyonkarahisar Valiliği’nin resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada; uçuşa uygun hava şartları oluştuğu takdirde deneme uçuşlarına devam edileceğinin altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:  “Yere bağlı sıcak hava balon deneme uçuşlarının ardından yapılacak çalışmalarla sıcak hava balonları ile serbest uçuşların (balonun bir noktadan kalkıp başka bir noktaya inmesi) gerçekleşmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Proje kapsamında Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen balon uçuşu sayesinde, ilimizin bilinirliği artırılacak, bölgemizin turizmine katkı sağlanacak ve insanlarımızın daha iyi vakit geçirebilecekleri etkinlikler düzenlenecektir. Böylelikle hem İlimizin turizm potansiyeli arttırılacak, hem termal turizmin, doğa ve macera turizmi ile entegrasyonu sağlanmış olacak, hem de Frig Vadisinin tanıtımına katkı sağlanmış olacaktır.”

foto3.jpegKAPADOKYA’DA SICAK HAVA BALONCULUĞU
Dünyada sıcak hava balonculuğunun en gözde merkezi haline gelen Kapadokya'da faaliyet gösteren sıcak hava balonları bu yıl  Ocak-Ağustos döneminde 150 bin turisti havalandırdı. Ortalama günde 100-150 balon ile yılda 300 gün uçuş yapılan bölgede;  günün ilk ışıklarıyla birlikte Kapadokya semalarına yükselen balonlar, 45 dakika ile 1 buçuk saat arasında değişen sürelerde gökyüzünde süzülüyor. Kapadokya turlarının  olmazsa olmazı haline gelen balonların 2015 yılında bölge ekonomisine yaklaşık 100 milyon euro katkı sağladığı açıklanmıştı.

FRİG VADİSİ
M.Ö. 3000-2000 yıllarını kapsayan Eski Tunç döneminden başlayarak günümüze kadar hüküm süren uygarlıklar içerisinde Frigler ayrı ve özgün bir yere sahiptir. Hititlerin M.Ö. 1700’den başlayarak 500 yıl süren egemenliklerinin ardından M.Ö. 1200 yıllarında parçalandıkları sırada, Anadolu’ya batıdan gelen ve sonradan adlarına Frig denilen bir kavim göçü başlamıştır. Bu göçler sırasında Anadolu, 400 yıl süren karanlık bir dönemin ardından M.Ö. 8. yüzyılın II. yarısında (M.Ö. 750) Friglerin siyasi üstünlük elde etmeleri ile aydınlanmış ve Frigler efsanevi kralları Midas döneminde güçlü bir devlet konumuna gelmişlerdir. Afyonkarahisar bölgesi de Friglerle bu dönemde tanışmış olmalıdır. Hititler gibi Anadolululaşan ve Afyonkarahisar-Eskişehir-Kütahya illerinin birleştiği bölgede özgün bir kültür oluşturan Frigler bu bölgede kült mezar ve mezar anıtları biçiminde, büyük boy kaya blokları üzerine işlenmiş Ana Tanrıça Kübele kültüne ait tapınak cepheleri ile yine Ana Tanrıça Kübele kültüne ait aslan kabartmalarıyla dünyanın en ilginç ve en değerli eserlerinin yaratılmasını sağlamışlardır. Özellikle Afyonkarahisar’ın kuzeyinde bulunan Göynüş Vadisi ve Döğer Bölgesi’nde bulunan Aslantaş, Yılantaş, Matlaş, Kapıkaya I ve Kapıkaya II gibi dünyada eşi bulunmayan Frig Kaya Anıtları bunların başlıcalarıdır. Frigler M.Ö. 6. yüzyıl sonlarından itibaren siyasi üstünlüğü yitirmiş olmalarına rağmen Afyonkarahisar ve çevresinde Frig kültürü, dini, mitolojisi yüzlerce yıl daha devam etmiş, bölgede bin yıl Frig dili konuşulmuştur. Dünyada eşi bulunmayan kaya anıtlarını yapan Friglerin ardından bölgede hüküm süren Roma ve Bizans dönemlerinde de Şifalı Frigya topraklarında tüf kaya kütleleri insan eliyle oyularak, günümüze kadar ulaşan Metropolis, Bin İnler, İnpazarcık, Ornaş gibi yerleşim birimleri, Avdalaz, Demirli, Bayramaliler, Asar Kale gibi savunma mekânları, Selimiye, Alanören, Devrent, Elicek gibi mezar odaları, Kırkinler gibi dini mekânlar, Yedikapılar gibi yer altı yerleşimleri meydana getirilmiştir.

asa.jpg

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894