• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İzmir 23 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 25 °C
  • Afyon 22 °C
  • Balıkesir 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Çanakkale 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Uşak 20 °C

Kalfalık-ustalık Belgesi Uygulamalı Sınavla Dağıtıldı

Kalfalık-ustalık Belgesi Uygulamalı Sınavla Dağıtıldı
Yıllardır mesleğin içinde olan ancak daha önceleri zorunlu olmaması nedeniyle kalfalık-ustalık belgesi almayan, günümüzde çalışabilmek ve işyeri açabilmek...

Yıllardır mesleğin içinde olan ancak daha önceleri zorunlu olmaması nedeniyle kalfalık-ustalık belgesi almayan, günümüzde çalışabilmek ve işyeri açabilmek için zorunlu olan kalfalık-ustalık belgeleri, Milli Eğitim Müdürlüğünün açtığı sınavlarla dağıtılıyor.

Çeşme İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, şubat ayı döneminde, 20 dalda kalfalık-ustalık belgesi sınavları açarak, 92 çalışana kalfalık-ustalık belgesi alma olanağı sağladı. Pastacılık ve Aşçılık dalında kalfalık-ustalık belgesi almak isteyen çalışanlar, mutfağının geniş olması ve uygulama sınavı için uygun olması nedeniyle, Alaçatı'daki Remzi Yurtsever Öğretmen Evindeki uygulamalı sınava katıldılar. Uygulamalı sınava, Çeşme Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü, Şube Müdürü Engin Özel, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Zeki Elvanlı, Remzi Yurtsever Öğretmen Evi Müdürü Kemal Kahveci de katılarak lezzet tadımı yaptı. Çeşme'nin önemli turistik tesis, otel ve restoranlarında çalışan, ancak kalfalık-ustalık belgesi olmayan aşçılar, uygulamalı sınavda becerilerini göstererek, birbirinden lezzetli yemekleri tadım için sundu.

İkinci sınav dönemi haziran ayında

Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Zeki Elvanlı, çeşitli sektörlerde çalışan, ancak kalfalık-ustalık belgesi olmayanlar için önemli bir fırsat olan sınavları şubat ve haziran aylarında açtıklarını belirterek, "8 Şubat-18 Şubat tarihleri arasında açtığımız sınavlarda, 20 iş kolunda 92 çalışana kalfalık-ustalık belgesi alma imkanı sağladık. Bu yıl ikinci sınav dönemimiz Haziran ayında gerçekleştirilecek. Bu sınavlara katılmak isteyenlerin nisan ayı sonuna kadar okulumuza başvurmaları gerekiyor. Haziran ayındaki sınavlarda en az yüz kişiye kalfalık-ustalık belgesi vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

"Belgesi olmayan işyeri açamayacak"

Öte yandan Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü de bir açıklama yaparak şunları söyledi: "Günümüzde bir işyeri açabilmek için ya da bir işyerinde çalışabilmek için çıraklık, kalfalık ya da ustalık belgesine sahip olmak gerekiyor. Bu belgelere sahip olunduktan sonra işyeri açılabiliyor. Avrupa Birliği normlarına göre, her şeyin sertifikalı olması gerekiyor. Biz de Esnaf Odası olarak Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde, bu konunun önemine değinerek, sınavların açılmasını sağladık. Tüm esnafım ve yanlarında çalışanların çıraklık, kalfalık ya da ustalık belgeleri yoksa en kısa zamanda Sevgi-Reha Aysay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine müracaat etsinler. Gerekli dökümanları alsınlar ve bu sınavlara girsinler. Bu belgeleri almadan işyeri açamayacaklar. Biz de teşkilat olarak bu konuya çok önem veriyoruz. Bizler de uygulamalı sınava katılarak, kalfalık-ustalık belgelerini verdik. Bu belgeleri olmayan tüm işyerlerimizin duyarlı olarak belgelerini almaları çağrısında bulunuyorum."

Kalfalık-ustalık Belgesi Uygulamalı Sınavla Dağıtıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894