• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İzmir 26 °C
  • Manisa 23 °C
  • Aydın 24 °C
  • Afyon 22 °C
  • Balıkesir 24 °C
  • Bursa 25 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 21 °C
  • Uşak 21 °C

İzmir'de ‘Kardeşlik’ Festivali

İzmir'de ‘Kardeşlik’ Festivali
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 11.’si düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları Festivali başladı.

İZMİR’DE ‘KARDEŞLİK’ FESTİVALİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 11.’si düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları Festivali başladı. Festivali Balkan ülkeleriyle kültürel kaynaşmayı, birlik ve beraberliği sağlamak, bölge ve dünya barışını desteklemek amacıyla düzenlediklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu uluslararası etkinliği eğlence olarak nitelendirip şehit cenazelerine bağlayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yıpratmaya çalışan zümreleri şiddetle kınıyorum. Bu festivalin mutlaka kültür sanata katkısı vardır ancak benim dileğim barışa katkıda bulunmasıdır” diye konuştu.                                      

1935 ve 1936 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle iki kez gerçekleştirilen, 70 yıllık aranın ardından 2007 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hayata geçirilen Balkanlılar Halk Dansları Festivali 11. kez start aldı. 10 Balkan ülkesinin katıldığı festivalin açılış töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Romanya İzmir Başkonsolosu Roxana Artenie Başakçı, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak,  Arnavutluk - Pustec Belediye Başkanı Edmond Temelko, Makedonya - Merkez Jupa Belediye Başkanı Ariyan İbrahim, Bosna Hersek - Maglaj Belediye Başkanı Mehmed Mustabasic, Balkan derneklerinin temsilcileri, festivalde yer alan ülkelerin dans grupları ve İzmirliler katıldı.

BARIŞA KATKI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, festivali Balkanlar’dan, dost ülkelerden gelen gençlerle Türk gençleri arasında kültürel kaynaşmayı, birlik ve beraberliği sağlamak, bölge ve dünya barışını desteklemek amacıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu uluslararası etkinliği eğlence olarak niteleyip, şehit cenazelerine bağlayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yıpratmaya çalışan zümreleri şiddetle kınıyorum. Bu festivalin mutlaka kültür sanata katkısı vardır ancak benim dileğim barışa katkıda bulunmasıdır” diye konuştu.  Ulu Önder Atatürk’ün başlattığı festivali Balkan derneklerinin önerisiyle 9 yıl önce İzmir’de yeniden hayata geçirdiklerini ve bu yıl 11.’sini düzenlediklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, gelen heyetleri ülke isimleriyle selamlayarak “hoş geldiniz” dedi.

BAYSAK, “FESTİVAL EĞLENCE OLARAK GÖRÜLMESİN”
Balkan Dernekleri adına konuşan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak da, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i, Ege’yi ve Türkiye’yi bu festival sayesinde tüm Balkanlara tanıttığını ve toplumlar arasındaki dostluğu pekiştirdiğini söyledi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Balkanlar’da sulhu sağlamak için Balkan Paktı’nı kurduğunu, bununla birlikte Balkan ülkeleriyle dostluğu sağlamak için halk dansları festivali başlattığını belirten Baysak, “Ulu Önderimizin 1935 ve 1936 yıllarında başlattığı, uzun süre ara verilen bu festivali, bu kültür etkinliğini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, yaşatmıştır” dedi.
“Kardeşlik” temalı bu festivalin gelecek kuşaklarca yaşatılmasını dileyen Baysak, “Her gün ülkemizde Doğu’da,  Güneydoğu’da kaybettiğimiz askerlerimiz, polislerimiz, şehitlerimiz adına  bu festivalin bir eğlence olduğunu söylemek çok safdillilik olur.  Bu festival Balkanlar’daki kardeşliği,  beraberliği sağlamak için yapılan bir kültür aktivitesidir. Bu bir eğlence,  bir zıplama değildir. Buraya gelen konuk ülke dansçılarının güzel hatıralarla İzmir’den ayrılacağına, ülkelerine döndüklerinde Türkiye’nin büyükelçileri olacağına inanıyorum” dedi.

FOTOĞRAFLARLA BALKAN GEÇİDİ
11. Balkanlılar Halk Dansları Festivali kapsamında Kültürpark İzmir Sanat’ta Selahattin Toprak imzalı fotoğraf sergisi açıldı. Açılışa İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ, Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Arnavutluk – Pustec Belediye Başkanı Edmond Themelko, Makedonya Merkez Jupa Belediyesi Başkanı Arian Ibraim, Bosna Hersek  Maglaj Belediye Başkanı Mehmed Mustabasic de katıldı.
Konuklar Selahattin Toprak’ın Balkan ülkelerinin çeşitli bölgelerinde çektiği 60 adet fotoğraftan oluşan sergiyi ilgiyle inceledi.

5 GÜN BOYUNCA BALKAN RÜZGARLARI ESECEK
Konuk dansçılar, 30 Mayıs’a kadar sürecek festivalde Çiğli Cumhuriyet Meydanı, Bornova Çamdibi Atatürk Parkı, Gündoğdu Meydanı, Ödemiş Salı Pazarı Mevkii, Menderes Görece Rumeli Parkı ve Gaziemir Sarnıç Cumhuriyet Meydanı’nda gösteriler sergileyecek.

ATATÜRK’ÜN MİRASI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1935 ve 1936 yıllarında İstanbul Beylerbeyi Sarayı’nda başlayan Balkanlılar Halk Dansları Festivali, sonraki yıllarda kesintiye uğramış, daha sonra ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çabalarıyla yeniden hayat bulmuştu./ EGE BASIN GRUBU

 

 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894