• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • İzmir 20 °C
  • Manisa 21 °C
  • Aydın 20 °C
  • Afyon 15 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Bursa 23 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Uşak 16 °C

İnternetteki Oyunlarda Siber Kumar Tehlikesine Dikkat

İnternetteki Oyunlarda Siber Kumar Tehlikesine Dikkat
İnternet ortamında çevrim içi oynanan bazı oyunlarda kullanılan silahların gerçek parayla alındığına dikkat çeken

İnternet ortamında çevrim içi oynanan bazı oyunlarda kullanılan silahların gerçek parayla alındığına dikkat çeken uzmanlar, oyunlarda kullanılan yöntemlerin kumara teşvik ettiğini vurguluyor. Şans kutusu formatında satılan çeşitli ürünlerin yine internetteki farklı uygulamalarda değerinin çok üstünde satılabildiğini ifade eden uzmanlara göre küçük miktarlarda yapılan alışverişler fark edilemeyebilir. Aileler dikkatli olmalı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim ÜyesiAlptekin Çetin, online yani çevrim içi oynanan bazı oyunlardaki kumar bağımlılığı tehlikesine dikkat çekti.

Dr. Öğretim Üyesi Alptekin Çetin, özellikle gençlerin son dönemlerde online yani çevrim içi olarak oynadıkları bazı savaş oyunlarında farklı kozmetik ürünler kullanıldığını, bunun da bir çeşit kumar olduğunu belirterek risk oluşturabileceğini kaydetti.

GERÇEK PARA ÖDENEREK ALINAN SİLAHLAR VAR

Oyunlarda şans kutusu adı verilen bazı içeriklerin gerçek parayla satıldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Alptekin Çetin, şu bilgileri verdi:

“Kişilerin internet ortamında kendi aralarında kimi zaman internet kafelerde çevrim içi olarak başka kişilerle oynadıkları savaş oyunlarında bazı farklı silahlar var. Bu silahlar kozmetik anlamda kullanılabiliyor. İngilizce skin denilen yani kılıf olarak adlandırabileceğimiz farklı renkte bir silah ortaya çıkıyor. Bu nasıl elde ediliyor? Şans kutuları denilen bazı oyun içi içerikler var. Belli miktarlarda alıyorsunuz bunu. Alırken de gerçek para ödüyorsunuz. Örnek veriyorum; kişi bu parayı ödüyor, 3 liralık bir şans kutusu açılıyor ve bu kutunun içinden o esnada oyuncular arasında değeri yüksek olan ejderha figürlü bir kozmetik içerik ortaya çıkıyor. Bunun değeri oyuncular arasında 300 lira. Şu da olabiliyor; siz o 300 liralık estetik anlamda daha güzel gözüken size göre içeriği farklı internet sitelerinde bu oyunlarla ilgili farklı internet sitelerinde diğer kişilere satabiliyorsunuz. Bu da şunu ortaya çıkarıyor; 3 liraya 5 liraya o şans kutusunun içinden bazen oyun içinde kullanılan bir bıçak çıkıyor. Oyuncuların hoşuna giden bir bıçak ortayan çıkabiliyor. Siz bunun değerli bir silah olduğunu biliyorsanız, gidip bunu farklı bir internet sitesinde satışa sunabiliyorsunuz. Yani 3 lira koyup aynı kumarda olduğu gibi 3 bin lira da kazanma ihtimaliniz olabiliyor. Yani 3 lira koyduğunuzda çok popüler olmayan bir kozmetik kılıf da çıkabilir, 1 liralık bir bıçak da çıkabilir, bir silah boyası da çıkabilir ama bin liralık değeri olanbaşka bir şey de ortaya çıkabilir.”

KUMAR OYNAMAYA TEŞVİK EDİYOR

Gençlerin ilgi gösterdiği bu oyunların aynı anda çok sayıda kişi tarafından izlendiğini, bir çeşit kumar yöntemi olan uygulamaların kumar bağımlılığı riski oluşturduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Alptekin Çetin, “İnternette bunların takip edilebildiği farklı siteler var. Bazı oyun yayıncıları bu sitelerde bu şans kutusu açma işlemini yayınlıyorlar. Bunu yayınlarken belki aynı anda 2 bin, 3 bin, 5 bin ya da 10 bin kişi izliyor. Yani kişi o kutuyu açarken, insanlar bunu izliyor. Bu heyecanı beraber yaşıyorlar. O kişi mesela ‘Bugün şansıma silahla ilgili bin liralık bir kozmetik ürün çıktı’ diyor. Bunu kutluyor. Ne oluyor o zaman? Bunu izleyen kişiler farkında olmadan bunun yapılmasına dair teşvik ediliyor” uyarısında bulundu.

Söz konusu durumla ilgili İngiltere’de yasal düzenlemelerin yapıldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Alptekin Çetin, “Avrupa’da bazı ülkeler çevrim içi oyunlardaki bu şans kutularına bağlı kumar riskinin farkına vararak, bu oyunlarla ilgili yasal düzenlemelere gitmeye başladı. Bunun başında İngiltere geliyor” diye konuştu.

KÜÇÜK MİKTARLAR FARK EDİLEMEYEBİLİR

Söz konusu içerik ve şans kutularının 2 lira gibi, 3 lira gibi, 5 lira gibi çok da dikkat çekmeyecek şekilde alınabildiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Alptekin Çetin, ebeveynleri de dikkat olmaları konusunda uyardı. Dr. Öğretim Üyesi Alptekin Çetin, “Bu şans oyunlarına yapılan harcamalar, ebeveynlerin çok da dikkatini çekmeyecek şekilde düzenleniyor. Yani anne-babalar çocuklarının oynadığı bu oyunlarda yaptıkları bu tarz harcamaları fark edemeyebilirler. Total olarak ayın sonunda 300 – 500 lira harcanmış olabiliyor. Bu paralar çok ciddi miktarlar ne yazık ki ve bu ortamda dönüyor. Bu çocuk ve gençler için büyük bir risk. Dopamin üzerinden kumar bağımlılığıyla ilgili bir risk henüz o yaşlardayken ortaya çıkmış oluyor” uyarısında bulundu.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894