• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 21 °C
  • Aydın 23 °C
  • Afyon 19 °C
  • Balıkesir 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Çanakkale 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Uşak 17 °C

İnternete Sormadan Tatile Çıkmıyoruz

İnternete Sormadan Tatile Çıkmıyoruz
Hayatımızın her alanında yer alan internet ve özellikle de sosyal medya, tatil alışkanlarını da kökünden değiştirdi.

Hayatımızın her alanında yer alan internet ve özellikle de sosyal medya, tatil alışkanlarını da kökünden değiştirdi. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, sosyal medyanın tatil alışkanlıklarımızı değiştirdiğini belirterek, internete sormadan tatile çıkmadığımızı söyledi.

Hayatımızın her alanında yer alan internet ve özellikle de sosyal medya, tatil alışkanlarını da kökünden değiştirdi. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, geçmişte nereye gideceğimize, seyahat acentelerinden ya da arkadaşlarımızdan aldığımız öneriler doğrultusunda tercih yaptığımızı belirterek, "Özellikle sosyal medyanın sunduğu farklı alternatifler sayesinde, daha önce adını bile duymadığımız yerler hakkında kalacağımız otelden nerede yemek yiyeceğimize kadar isteğimiz birçok bilgiyi edinebiliyoruz. Instagram ya da Facebook'ta gördüğümüz bir fotoğraftan ilham alarak nereye gideceğimize karar veriyor, uçak biletimizi ve otel rezervasyonumuzu da birkaç dakika içinde internetten yapıyoruz. Geriye, sadece nereye gideceğimize karar verip oradaki aktivitelerimizi planlamak kalıyor" dedi.

"Herkes birer gezgin"

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, tatile gidecek bir kişinin kararını mutlaka internet üzerindeki ve özellikle sosyal medyada yer alan bilgi kaynaklarını etkin biçimde kullandığını kaydetti. Alikılıç, şöyle devam etti: "Sosyal medya ve özellikle mobil teknolojiler sayesinde, artık herkes birer gezgin, gurme, fotoğrafçı ve otel işletmecisi. Sosyal medyayı kullanarak yalnızca tatile nereye ve nasıl gideceğimize karar vermiyoruz. Tatil sırasında veya tatil dönüşünde de aktif olarak kullandığımız sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapıp memnuniyet ya da memnuniyetsizliklerimizi de aktarıyoruz. Bunun yanı sıra otel aramadan festival ve etkinlik aramaya, uçak bileti satın almaktan yerel hava durumuna kadar birçok şeye artık internet ve uygulamalar üzerinden kolaylıkla ulaşmak mümkün."

Instagram fark attı

Facebook, Twitter gibi sitelerin yanı sıra tüm dünyada turizm sektörünün sosyal nabzını elinde tutan Tripadvisor, Booking, Expedia, Yelp gibi siteler bulunduğunu belirten Doç. Dr. Alikılıç, "Bu gibi siteler, tatile çıkmadan önce internette bakılan ilk adresler. Ancak Instagram bunların arasında sunduğu ayrı dünyayla fark atıyor. Tatil için gitmek istediğimiz yeri, deneyimlemek istediğimiz herhangi bir şeyi 700 milyonu aşan üye sayısı ile Instagram'da kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Türkiye de toplam 42 milyon sosyal medya kullanıcısıyla bu mecrada da oldukça etkin. Örneğin, tatil etiketiyle paylaşılan 4,5 milyon, gezi etiketiyle paylaşılan 900 bin, yurtdışı için de holiday etiketiyle 83 milyon, trip etiketiyle 60 milyonun üzerinde fotoğraf ve video size binlerce seçenek sunuyor. Binlerce gezginin hesaplarındaki fotoğraf ve video paylaşımlarından, tatil için tercih edeceğiniz yerler hakkında bilgi alabiliyorsunuz. Kolay etkileşim imkanı sayesinde de bir gezginle direkt iletişime geçip sorularınızın cevabını ve tavsiyelerini de alabiliyorsunuz. İşin güzeli, insanlar bunu sosyal statüsü ne olursa olsun gönüllü olarak hiçbir beklenti içinde olmadan yapıyor. Öyle ki bazı gezginlerin paylaşımları ile havayolu şirketleri, seyahat acenteleri yeni uçuş rotaları ve destinasyonlar belirliyor" dedi.

Tanıtım için dipsiz bir deniz

Sosyal medyanın, turizm tanıtımı için de dipsiz bir deniz niteliğinde olduğunu ifade eden Özlem Aşman Alikılıç, "Sosyal medya turizmcilere tanıtım açısından büyük fırsatlar sunuyor. Ürününüz için direk hedef kitlenizi seçebiliyorsunuz. Örneğin, dünyanın yalnızca bir bölgesinde yaşayan, belli yaş aralığındaki, doğa sporlarına düşkün, kültür turizmini seven gibi bir seçim yaparak reklamınızı yapabiliyorsunuz. Bunu yaparken geleneksel tanıtıma göre çok daha az bir bütçe harcıyorsunuz. Ancak tatile çıkacaklar bir otelin internet sitesindeki bilgilere ya da fotoğraflara çok güvenmiyor. Mutlaka, orada kalmış kullanıcıların fotoğraflarına, 96 milyon üyenin 500 milyon yorum ve görüşünün yer aldığı Tripadvisor gibi sitelere, tüketici şikayetlerinin yer aldığı platformlara bakarak karar verip tüm bunları daha güvenilir buluyorlar. Bu nedenle, izlenecek strateji hayati önem taşıyor" diye konuştu.

Doğru sosyal medya yönetimi, tercihi etkiliyor

Turizm firmalarının, otellerin, doğru ve güvenilir sosyal medya yönetiminin tüketici tercihlerini doğrudan etkilediğini vurgulayan Alikılıç, "Arama motorları günümüzde yalnızca birer arama motoru değil, aynı zamanda birer itibar göstergesi. Başarılı olmak için öncelikle uzmanlarla çalışıp şeffaf olunmalı, en uygun sosyal medya içeriğini seçerek kaliteli içerik, kaliteli ve bol görsel kullanılmalı. Bunun etkileşim olduğu, 7-24 sürdürülebilmesi ve yönetilmesi gerektiği unutulmamalı. Sadece pozitif geri dönüşler değil, negatif dönüşler alındığında da hemen iletişim kurup bunları avantaja çevirerek herhangi bir hizmetten memnun kalmayan misafiri mutlu etmek mümkün. Uluslararası araştırmalara göre, online itibarda yaşanacak 1 puanlık artış, odabaşı gelirlerde yüzde 1.42 artış demek" diyerek yapılması gerekenleri anlattı.

İnternete Sormadan Tatile Çıkmıyoruz

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894