• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • Afyon 21 °C
  • Balıkesir 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Çanakkale 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Uşak 18 °C

İnsan Kolu Ve 3d Joystick İle Kontrol Edilen Robotlar

İnsan Kolu Ve 3d Joystick İle Kontrol Edilen Robotlar
Endüstriyel robot teknolojilerine yön verecek mühendislerin yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedefleyen Mitsubishi Electric

İNSAN KOLU VE 3D JOYSTİCK İLE KONTROL EDİLEN ROBOTLAR

Endüstriyel robot teknolojilerine yön verecek mühendislerin yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedefleyen Mitsubishi Electric, üniversitelere Robot Eğitim Merkezi kurulmasına destek oluyor. Bu kapsamda Mitsubishi Electric tarafından Bursa Teknik Üniversitesi’ne (BTÜ) hibe edilen 6 eksenli endüstriyel robot, PLC ve sürücü sistemleri, öğrencilerin uygulamalı derslerinde kullanılıyor. Lisans öğrencileri “Endüstriyel Robot Programlama” dersi kapsamında; robotla ürün taşıma ve yerleştirme, farklı montaj senaryoları, robotik görevlerin gerçekleştirilmesi ve sistem entegrasyonu konularında eğitim alırken; yüksek lisans ve doktora öğrencileri tez çalışmaları ve projelerinde robottan faydalanıyor. Öne çıkan projeler arasında; robotun insan koluyla senkron şekilde hareket etmesini sağlayan ve dışarıdan bağlanan bir 3D joystick ile kontrolünü mümkün kılan çalışmalar yer alıyor.

Sanayi 4.0 döneminin olmazsa olmazı endüstriyel robotları programlayabilecek, üretim hatlarına entegrasyonunu sağlayabilecek ve yeni robotlar tasarlayabilecek mühendislerin yetiştirilmesi gittikçe daha da önemli hale geliyor. Fabrika otomasyonu ve ileri robot teknolojileri alanında dünyanın önde gelen markalarından Mitsubishi Electric, bu noktadan hareketle Türkiye’de gelecekte otomasyon ve endüstriyel robot teknolojilerine yön verecek uzmanların yetiştirilmesi amacıyla eğitime destek oluyor. Üniversitelerin mühendislik fakültelerinde Robot Eğitim Merkezi kurulmasına öncülük eden Mitsubishi Electric, 6 eksenli endüstriyel robot, PLC ve sürücü sistemleri hibe ettiği Bursa Teknik Üniversitesi’nde de öğrencilerin ileri teknolojiyi kullanarak inovatif fikirlerini hayata geçirmelerine katkıda bulunuyor.  

ÖĞRENCİLER ROBOT PROGRAMLAMAYI ÖĞRENİYOR

“Robot teknolojileri ve akıllı sistemler” alanında ihtisaslaşarak Türk sanayisine robot programlamayı bilen ve otomasyon alanına yenilikçi çözümler sunabilecek mühendisler yetiştirmeyi hedefleyen Bursa Teknik Üniversitesi’nde öğrenciler, Mitsubishi Electric robotu ile fabrikalardaki robotların kontrolü ve programlanmasını öğreniyor. Lisans öğrencileri “Endüstriyel Robot Programlama” dersi kapsamında; robotla ürün taşıma ve yerleştirme, farklı montaj senaryoları, robotik görevlerin gerçekleştirilmesi ve sistem entegrasyonu konularını içeren eğitimler alırken; yüksek lisans ve doktora öğrencileri tez çalışmaları ve projelerinde robottan faydalanıyor.

İNSAN KOLUYLA SENKRON ÇALIŞAN ROBOT

Mitsubishi Electric’in insan kolu hassasiyetindeki 6 eksenli robotu ile hayata geçirilen çalışmalar arasında, “Endüstriyel Manipülatörler için Biyomimetik Kontrolör Tasarımı” isimli proje öne çıkıyor. Robotun, insan el ve kol hareketleriyle senkron şekilde hareket etmesini sağlayan proje, robotların bilgisayar yazılımlarına hakim olmayanlar tarafından bile kolaylıkla kullanılabilmesine imkan tanıyor. Nükleer sızıntıların tamiratı, savunma sanayii ya da uzay istasyonlarında astronotların dışarı çıkmasını gerektiren durumlar gibi insanların güvenliğini tehlikeye sokacak işlerin daha kolay yapılabilmesini hedefleyen proje kapsamında, insan vücuduna yerleştirilen sensörler yardımıyla insan avuç içinin uzaydaki pozisyonu kinematik denklemlerle hesaplanıyor ve robota hareket bilgisi iletiliyor. Robot da bu bilgiyi kullanarak hareket ediyor.

Robotun ucundaki tutucu kısmı da kontrol etmeyi hedefleyen projede, insan vücudundaki kaslardan elektrik üretip bu kas hareketlerini anlamlandıran akıllı bir sensör kullanılıyor. İnsan koluna takılan akıllı sensör sayesinde, insan elinin açılıp kapanmasıyla robot tutucusunun kontrolü de sağlanıyor. Bu sayede hem robotun uzaydaki yönelimi hem de ucundaki tutucunun aç kapa hareketi, insan vücuduyla senkron bir şekilde kontrol edilebiliyor. Yeni bir komut için program yazılımına gerek kalmayan bu uygulamanın bir sonraki aşamasında, insan vücuduna takılan sensörlerle robot arasındaki iletişimi sağlayan kabloların kaldırılarak insana hareket özgürlüğü tanınması, sonrasında ise bilgisayara da ihtiyaç duyulmadan çalışma imkanı sunulması hedefleniyor.

3D JOYSTİCK İLE ROBOT KONTROLÜ

Mitsubishi Electric robotu ile gerçekleştirilen bir diğer proje ise robot kolunun dışarıdan bağlanan bir 3D joystick yardımıyla kontrolünü amaçlıyor. Üretim sistemlerinde çok çeşitli görevlerde rol alan endüstriyel robotlar, el kumandası (teach pendant) üzerinde bulunan tuşlar yardımıyla kontrol ediliyor ve bu tuşları kullanarak robotu hareket ettirmek uzmanlık gerektiriyor. Mitsubishi Electric’in 6 eksenli robotu ile geliştirilen projede ise robotu yönlendirmek için el kumandası yerine kullanımı çok daha kolay olan 3D joystick kullanılıyor. Uluslararası İleri Teknoloji ve Bilimleri Konferansı’nda (ICAT’2017) bildiri olarak da sunulan proje kapsamında; ethernet protokolü yardımıyla joystick ile robot kontrolör arasında bağlantı kuruluyor. Bu sayede elde edilen joystick kontrolörü, robotu üç eksende yönlendiriyor ve daha etkili kontrol edilmesini sağlıyor./ EGE BASIN GRUBU aliağa haber

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894