• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İzmir 25 °C
  • Manisa 24 °C
  • Aydın 25 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 24 °C
  • Bursa 24 °C
  • Çanakkale 21 °C
  • Muğla 25 °C
  • Uşak 20 °C

İnsan Hakları Günü Törenle Kutlandı

İnsan Hakları Günü Törenle Kutlandı
Akhisar Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Akhisar Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Akhisar Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla kutlama programı düzenledi. Akhisar Belediyesi Şehit Necdi Şentürk Merkez Parkiçi Sinema Salonunda düzenlenen programa yapılan törenle kutlandı. Törene Akhisar kaymakamı Kaan Peker, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer, MHP İlçe başkanı İbrahim Uğurlu, Akhisar İlçe İnsan Hakları Komisyon üyeleri, öğrenci velileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri Zeynep Şelale Zeybek ve Okyay Fevzi Kanık'ın sunuculuğunu yaptığı, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlama programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Okulun tarih öğretmeni Halil İbrahim Sarı'nın hazırladığı 7 dakikalık slayt gösterisinin sunulduğu programın açılış konuşmasını yapan Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Reyhan Gülserp, "Dünya, üzerinde insanlar yaşadıkça hayatın anlam ve önemi vardır. İlk insanlar doğaya karşı mücadele verirken, savaşlarda esir düşenler köleleştirilmeye başlandı. Böylece insanın insana karşı mücadelesi başladı. İlk çağ medeniyetlerinin bazıların yasaları insancıl olsa da hepsi kölecidir. İlk yazılı kanunları hazırlayan Urgakina, "Ben güçlülerin zayıfları ezmesini önlemek için kanunlar yaptım" demesi hukukun gücünü en yalın bir şekilde anlatmasıdır. Yunan medeniyetinde kanun yapıcılar borç yüzünden ve doğuştan gelen köleliği kaldırmaya çalıştılar. Halk Meclislerinin etkisi arttırılarak doğrudan Demokrasinin ilk örneklerini gösterdiler. Hindistan'daki kast sistemi sosyal sınıflar arasındaki baskının en katı şekliydi. Roma'da 12 levha kanunları sosyal sınıflar arasındaki çatışmalar nedeniyle hazırlandı ve modern hukukun temelini oluşturdu. İslamiyet'in köleliği yasaklayan anlayışı bununla beraber Medine Sözleşmesindeki barış, din ve vicdan özgürlüğü hassasiyeti, Peygamberimizin "Arabın arap olmayana, arap olmayanın araba üstünlüğü yoktur" anlayışını çağlar öncesinden seslenişi yeni bir döneminde başlangıcı olmuştur. 1215 yılında İngiltere kralına kabul ettirilen, Magna Carta İnsan Hakları kavramının ilk belgesi sayılmaktadır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabul edilişinin 68. Yılında Tüm dünyada İnsan Haklarının yok hükmünde yaşadığı sadece kağıt üzerinde önemini koruyan bugünün hesabını tarih affetmeyecektir. Bizim ülkemizde 15 Temmuz'da bir demokrasi sınavı verilmiştir. Doksan üç yıllık Cumhuriyet tarihimizde, demokrasimiz belli aralıklarla Kesintiye uğramıştır. Fakat 15 Temmuzda millet kendini siper ederek bu girişimi engellenmiştir" dedi.

Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik ve Fotoğraf Bölümü öğrencilerinin yaptığı sokak röportajları ilgiyle izlendi.

Okulun öğretmenlerinden Zeynep Şelale Zeybek'in okuduğu şiiri öğrenci Çiğdem Atmaca, işaret dili ile tercüme etti. Programda 15 öğrenci İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin maddelerini okudu. Öğrenciler ve İngilizce öğretmeni Metin Poyraz ile birlikte "Human The World" şarkısını seslendirirken, solonu dolduran öğrenciler telefonlarıyla ışıkları yakarak eşlik ettiler.

Programın sonunda Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer, programı hazırlayan, Okul Müdürü Nazan Bahar, öğretmenler ve öğrencileri sahnede tebrik ettiler.

İnsan Hakları Günü Törenle Kutlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894