• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İzmir 13 °C
  • Manisa 10 °C
  • Aydın 10 °C
  • Afyon 6 °C
  • Balıkesir 7 °C
  • Bursa 11 °C
  • Çanakkale 10 °C
  • Muğla 9 °C
  • Uşak 9 °C

İki Buçuk Yaşına Kadar 50 Sözcük Önemli

İki Buçuk Yaşına Kadar 50 Sözcük Önemli
Dil ve konuşma, sık sık birbirlerine karıştırılan iki farklı kavram olarak karşımıza çıkıyor

Dil ve konuşma, sık sık birbirlerine karıştırılan iki farklı kavram olarak karşımıza çıkıyor. Dil bozukluğunda, kişi karşısındakini anlayarak düşüncelerini paylaşmada güçlük çekerken, konuşma bozukluğunda kişi kendini ifade edemiyor ve ses sorunu yaşıyor.

Günlük hayatta insanların kendini ifade edebilmesi için dil ve konuşma önemli bir araç. Dil ve konuşma bozukluğu doğuştan olabileceği gibi sonradan da olabileceğinin altını çizen TSÇV Aile Danışma Merkezi Müdürü Pedagog Banu Bingöl “Dil bozuklukları; gecikmiş konuşma, özgül dil bozukluğu, sesletim bozukluğu, apraksi, dizartri, afazi, kekemelik, hızlı ve bozuk konuşma, ses bozukluğu ve yutma bozukluğu gibi birkaç tipi ile karşımıza çıkabiliyor. Yetişkinlerde de görülebilen bu bozukluklar dil ve konuşma güçlüğü çeken kişilerin ihtiyaçlarına göre bireyselleştirilmiş doğal yaklaşım, fırsat öğretimi, bekleme süreli öğretim, tepki isteme modeli ve bütüncül yaklaşım gibi birçok yaklaşım kullanılabiliyor” dedi.

Tedaviyi dil ve konuşma terapisi bölümü lisans, yüksek lisans ve doktora mezunlarının yapmaları gerektiğini belirten Banu Bingöl “Terapiden alınan sonuç ve terapi süresi kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Terapi süreleri kişinin yaşadığı soruna göre, kişinin yaşına, aile ile yapılan iş birliğine ve bireysel farklılıklarına göre değişebiliyor. Bunun yanı sıra çocuklar için,okul hayatında öğretmenle yapılan iş birliği ve çocuğun çevresi ile olan sosyal etkileşimi terapide verimli bir şekilde yol alınmasını sağlayarak süreci kısaltıyor” dedi.

KONUŞMA VE DİL BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

Aile Danışma Merkezi Müdürü Banu Bingöl, iki buçuk yaşına kadar 50 sözcük kullanamayan, iki üç yaşlarında tek sözcük kullanan, konuşmaya katılmada veya konuşmayı sürdürmede zorluk yaşayan, normal gelişim sürecinde beklenen sesleri üretemeyen, sözcük tekrarı olmayan, beş sözcükten üçünün adını söyleyemeyen ve en önemlisi kendini ifade edebilmek için sınırlı sayıda sözcük kullanan çocukların ebeveynlerinin mutlaka bir konuşma terapistine başvurmaları gerektiğini belirtiyor.

TÜRKİYE SPASTİK ÇOCUKLAR VAKFI

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Türkiye’de Cerebral Palsy (CP) konusunda en geniş hizmet yelpazesine sahip ilk ve tek kuruluştur. Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlerine teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve hayata kazandırılmaları için gerekli faaliyet ve gayretlerde bulunup, çocuklarımız ve ailelerinin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen, sosyal hayatta daha fazla yer edinebilen bireyler olmaları için gayret etmektir. İstanbul’un Ataşehir ilçesinde 35 bin 569 metrekare alan üzerinde; Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Aile Danışma Merkezi bulunan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; kurulduğu günden bugüne 25 bine yakın çocuk ve ailesine hizmet verdi ve destek oldu.

HER 1000 BEBEKTEN 4’Ü CEREBRAL PALSY’Lİ DOĞUYOR

Cerebral Palsy’li çocukların ve ailelerinin hayatları boyunca ihtiyaç duydukları özel eğitim ve rehabilitasyon desteğine cevap vermek amacı ile kurulan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, eğitici, geliştirici, koruyucu, teşhis ve tedavi edici çeşitli destek hizmetleri sunuyor.

Dünyada 17 milyon kişide görülen Cerebral Palsy; duruşu ve hareketleri etkileyen, doğum öncesi, esnası ve sonrasında beynin hasar görmesi sonucunda oluşan fiziksel engellilik durumudur. Hareketleri etkileyen, kalıcı bir sorun olan Cerebral Palsy bebeğin 3 yaşına gelene kadar ki gelişimi esnasında oluşabiliyor. Türkiye’de her 8 saatte bir Cerebral Palsy’li bebek dünyaya geliyor.

Hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı durumların da eşlik edebildiği Cerebral Palsy’li bireylerde yapılan araştırmalara göre 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi olduğu gözlemleniyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894