• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İzmir 22 °C
  • Manisa 22 °C
  • Aydın 21 °C
  • Afyon 17 °C
  • Balıkesir 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Çanakkale 23 °C
  • Muğla 21 °C
  • Uşak 16 °C

Hayvanlarda Mevsime Bağlı Tüy Dökülmelerine Dikkat

Hayvanlarda Mevsime Bağlı Tüy Dökülmelerine Dikkat
Mevsime bağlı tüy dökülmelerine karşı uyaran Veteriner Hekim Burak Yayın, "Hastalıklarda tüy dökülmeleri daha çok lokal olup mevsime bağlı tüy dökülmeleri...

Mevsime bağlı tüy dökülmelerine karşı uyaran Veteriner Hekim Burak Yayın, "Hastalıklarda tüy dökülmeleri daha çok lokal olup mevsime bağlı tüy dökülmeleri daha çok genel bir dökülme olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Özellikle ev hayvanlarında en büyük sorunlardan biri de tüy dökülmeleri. Mevsim geçişlerinde yaşanan tüy dökülmelerine karşı yapılacakları anlatan Ahtabur Veteriner Kliniği Hekimi Burak Yayın, bu mevsimlerde tüy dökülmelerinin korkulacak bir durum olmadığını tıraş ederek ya da tarayarak tüy dökülmelerinin kontrol altına alınabileceğini söyledi. Mevsime bağlı tüy dökülmelerinin hastalık belirtisi olmadığına dikkat çeken Yayın, "Aynı bizdeki gibi yazdan kışa, kıştan yaza geçişlerde tüm canlılar derisindeki tüyleri yenilemeye girer. Çok sık şekilde tüy artışı meydana gelmektedir. Bu tamamen doğaldır. Herhangi bir hastalık belirtisi değildir. Bu tüy dökülmesinin tarayarak, tıraş ettirerek ve ya biyotin içeren yemlerle biraz daha azaltabiliriz. Ama muhakkak tüy dökülmesi bu mevsimde ve yaza girerken mutlaka olacaktır" dedi.

"Hastalığa bağlı tüy dökülmeleri lokal olarak görülür"

Tüy dökülmelerinin mevsimsel olabileceği gibi hastalık habercisi de olabileceğini sözlerine ekleyen Yayın, hastalıkta görülecek tüy dökülmelerinin lokal olarak meydana geldiğini belirterek, "Tüy dökülmesinin tabi ki mevsimsel olayların dışında birçok hastalıkta da bağdaştırabiliriz. Bakteriyel deri enfeksiyonları, mantarlar, parazit etkenleri, hormonal bozukluklar ve alerjide de tüy dökülmesini görebiliriz. Ancak sadece bakteriyel deri enfeksiyonlarında genel bir döküşten ziyade lokal ve irinli ıslak piyodermaya da çevirebilir. Gözle görülür. Vücudun deri bütünlüğü bozulmuştur" dedi.

"Mantar enfeksiyonları insana bulaşabilir"

Ev hayvanlarında mantara bağlı tüy dökülmelerinde evde yaşayanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Yayın, mantarların insanlara bulaşabildiğini daha sonrasından yeniden hayvana bulaşarak bir döngü meydana geldiğin söyledi. Yayın, "Mantar enfeksiyonları daha çok deride kıl dökülmesine yol açabilir fakat daha çok gözüken para şeklinde bir dökülme olur. Bu maalesef insanlara da bulaşabilmektedir. Küçük dostlarımızı tedavi edip insana bulaştırıp insandan tekrardan küçük dostlarımıza geçebilir. Bu aylarca sürebilir. Dış parazitler ise bit, pire, kene tek bir tanesi bile ısırsa lokal bir tüy dökülmesine sebep olur. Bunda da kızarıklık görürsünüz. Hormonal bozukluklarda ise köpeklerde tamamen hipotiroidizme ve kendilerde de hipertiroidizme bağlı olarak gözükebilir. Alerjik tüy dökülmelerinde ise daha çok gıda kaynaklı alerjilere rastlıyoruz. Ev yemeğiyle beslenen kedi ve köpeklerde ciddi alerjiler gözükebiliyor. Almış olduğunuz bir mamaya aşırı hassasiyet gösterdiğinde ve ya proteini fazla geldiğinde tüy dökülmelerine rastlıyoruz. Ama bunlar tedavi gerektirecek hastalıklar olup. Herhangi bir veteriner hekime başvurmanız lazım. Ama mevsimsel genel bir tüy dökülmesinde sadece taramanız, tıraş yaptırmanız ve besin katkılarıyla daha rahat bir süreç geçirebilirsiniz" diye konuştu.

Yayın, mevsime bağlı tüy dökülmelerinin genel olduğunu ancak hastalığa bağlı tüy dökülmelerinde lokal olarak deri bütünlüğünün bozulması şeklinde görüldüğünü belirterek, "Hastalıklarda tüy dökülmeleri daha çok lokal olup mevsime bağlı tüy dökülmeleri daha çok genel bir dökülme olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Hayvanlarda Mevsime Bağlı Tüy Dökülmelerine Dikkat

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894