• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 21 °C
  • Manisa 19 °C
  • Aydın 20 °C
  • Afyon 20 °C
  • Balıkesir 19 °C
  • Bursa 18 °C
  • Çanakkale 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Uşak 17 °C

Hasan Eser Yazdı: Foça'da Güzel Bir Aşk Hikayesi

Hasan Eser Yazdı: Foça'da Güzel Bir Aşk Hikayesi
Hasan Eser / Yeni Vizyon Gazetesi

FOÇA’DA GÜZEL BİR AŞK HİKAYESİ

Doğma büyüme Foçalı bir vatandaş olarak itiraf etmek isterim ki; Foça, yeryüzünün en güzel, en nadide ama aynı zamanda da en talihsiz kentidir.

Şimdi size uzun uzun tespitimin ayrıntılarını anlatıp başınızı ağrıtacak değilim. Zira Foça'nın turizm noktasında yaşadığı en büyük sıkıntının tanıtım eksikliği olduğu herkesin malumu…

Ülkemiz yerli turizminde çıkış arayan bir kenti tanıtmanın en etkili yolu televizyon dizileridir.

Bir zamanlar Asmalı Konak’ın çekildiği Nevşehir'in Ürgüp ilçesi, Güzel Köylü’nün çekildiği Muğla'nın Yatağan İlçesi ve yine yakın zamanda Karagül dizisine ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi bu diziler sayesinde öne çıkmıştı...

Ben annemden biliyorum, annem bizim mahallenin hanımları ile birlikte bahsettiğim dizilerin çekildiği ilçelere özel olarak düzenlenen gezilere bizzat katıldı.

Sadece annem ve arkadaşları değil, Türkiye'nin dört bir yanından insanlar geziler düzenledi bu dizilerin çekildiği şehirlere…

Bir gazeteci olarak üzülerek söylüyorum ki; günümüz Türkiye’sinde reklam olgusu artık eskisi gibi gazete, mecmua ve pazar ekleri üzerinden olmuyor.

Çünkü gazete vs okumayı çok sevmediğimiz gibi, dizikolik bir toplum olduk bugün geldiğimiz noktada…

Bunun içindir ki Fox Tv ekranlarının çiçeği burnunda dizisi ‘Rüzgarın Kalbi’ni önemsiyorum.

Başrollerini Burak Serdar Şanal ve Deniz Baysal'ın paylaştığı ‘Rüzgarın Kalbi’ dizisi, adeta doğal bir plato özelliği taşıyan Foça’da çekiliyor.

Memleketim Foça'da çekildiği için söylemiyorum ama geçtiğimiz Cumartesi günü yayına giren ‘Rüzgarın Kalbi’ ilk bölümü ile bizim aileyi ekrana kilitledi.

Her zaman söylerim, normal bir izleyici filme adapte olmakta sıkıntı çeker. Ancak izleyici, izlediği filmin her hangi bir sahnesinde bile olsa kendinden bir şeyler bulduğu taktirde adaptasyon süreci hızlanır ve filmi benimsemeye başlar.

Bu tespitimden yola çıkarak belirtmek isterim ki, ‘Rüzgarın Kalbi’ aşkı yaşayan herkesin kalbine dokunacak nitelikte…

Daha ilk bölümünden izleyicisini ters köşeye yatıran konusu, birbirinden deneyimli isimlerden kurulu oyuncu kadrosu ve dünyada eşi benzerine ender rastlanan güzellikteki aşkın coğrafyası Foça'nın zenginliği ile tek bir noktada birleşince ortaya nefis bir dizi çıkmış.

Öte yandan, ‘Bir kenti tanıtmanın en etkili yollarından biri televizyon dizileridir’yönünde ki tespitimin ne kadar doğru olduğu da ortaya çıktı.

Dizi sayesinde gündeme oturan Foça, o gece sosyal medyaya da damga vurdu.
 
Foça’yı ilk defa ‘Rüzgarın Kalbinde’ gören vatandaşlar, sosyal medya üzerinden Foça adına birbirinden güzel methiyeler sıraladı.
 
Muhteşem hava çekimleriyle Foça’nın eşsiz güzelliğini bir kez daha gözler önüne seren ‘Rüzgarın Kalbi’ Foça’yı daha önce ziyaret etmiş olanlara, Foça’ya tekrar gelme isteğini uyandırdı.
 
Rüzgarın aşkı, Foça aşkını tetikledi. Facebook, İnstargam ve Twitter’da ki sayfalarından Foça’ya bir kez daha aşık olduklarını paylaşanlar oldu.
 
Biliyorum siz şimdi yazdığım bu kadar olumlu sözden sonra,  ilk satırda talihsizlikten niçin bahsettiğimi merak ediyorsunuz.
 
Anlatayım…
 
Foça gerçekten çok güzel bir kent, ama bahtı kötü!
 
Ee boşuna dememişler: ‘Allah çirkinler bahtı versin’ diye.
 
Bilindiği üzere Foça’da daha öncede birkaç dizi denemesi olmuştu.
 
Beşiktaş’ın eski yıldızı İlhan Mansız’ın oynadığı ‘Dalgakıran’, güzel oyuncu Ceyda Düvenci’nin Mehmet Günsur ile başrollerini paylaştığı  ‘Kasırga İnsanları’, ünlü oyuncu Ayçin İnci’nin Yetkin Dikinciler ile birlikte oynadığı ‘Misi’ adlı televizyon dizileri de Foça’da çekilmişti.
 
Lakin hemen her alanda olduğu gibi Foça'nın dizi konusunda da yüzü hiç gülmedi. Yad ettiğimiz bu diziler yeterli reytingi alamadığı gerekçesiyle kısa sürede yayından kaldırıldı.
 
Daha önce birbirinden güçlü oyuncuların yer almasına rağmen zayıf senaryoların şansızlığını yaşayan Foça, sanırım (inşallah) bu defa şeytanın bacağını kıracak gibi görünüyor.
 
Çünkü Sezar'ın hakkını Sezar'a teslim etmemiz gerekirse; FOX Tv dizi konusunda son derece başarılı bir kanal…
 
Diğer kanallar bozuk para gibi dizi harcarken,  FOX Tv birbirinden sürükleyici dizileriyle reytingleri alt üst ediyor.
 
Yani ‘Rüzgarın Kalbi’ dizisinin sadece ilk bölümünden haz aldığım için değil, başarılı dizi yaratma konusunda FOX Tv’nin referanslarının kuvvetli oluşu da bana umut veriyor.
 
Bu arada şunu da eklemeden geçemeyeceğim;
 
Foça,  son 30 yıllık tarihinde birçok sinema filmine de ev sahipliği yaptı.
 
Örneğin; 1980’li yıllarda Orhan Gencebay’ın Güngör Bayrak ile birlikte oynadığı ‘Zulüm’ adlı bir filmi vardır. O film bizim Öz Foçalıların unutulmazlarındandır. (bir gün onu da yazarız)
 
Foça’da sinema filmi çekenlerden biri de sevgili Ferhat Gündoğdu’dur.
 
Başrollerini Ferhat Gündoğdu, İsmail Hacıoğlu, Şevket Çoruh ve Ayça Bingöl'ün paylaştığı, üç kanser hastasının hayata tutunma çabalarını işleyen ‘Sonsuz’ adlı filmin büyük bir bölümü Foça’da çekilmiştir.
 
İhlas Haber Ajansı Muhabiri olduğum o günlerde, üstat Ferhat Gündoğdu ile bir mülakat yapmıştım.

Ferhat Gündoğdu’ya Foçalı olduğumu söyleyince bana yerel yönetimin kendilerine olan ilgisizliğinden yakınmıştı. Bu anekdotu daha önce katıldığım bazı televizyon programlarında da paylaştım. Sevgili Ferhat aynen şöyle demişti: “Yahu arkadaş biz bu kentin tanıtımına katkı sağlayacak bir çalışma yapıyoruz burada. Hani destekten filan vazgeçtik, insan hiç olmazsa kentin belediye başkanı olarak setimize gelir, nezaketen halimizi hatırımızı sorar, en azından bir bardak çayımızı içer”  
 
Şimdi sözü nereye getireceğimi anlamışsınızdır.
 
‘Rüzgarın Kalbi’ adlı dizinin Foça’da çekilmesine kimin vesile olduğunu bilmiyorum, şuan bu çalışmaya Foça Belediyesi’nin destek olup olmadığı konusunda da bilgi sahibi değilim.
 
Ancak Foçalı bir vatandaş olarak istirham ediyorum ki, Foça'da,  Belediyesi’nden sivil toplum örgütlerine,  balıkçısından çiftçisine, yani 7’sinden 70’ine herkes bu diziye sahip çıkmalıdır, herkes karınca kararınca elinden geldiğince desteğini esirgememelidir. Rüzgarın Kalbi dizisi ilçemizin tanıtımı açısından büyük şanstır. Bu şansı değerlendirmek bizlerin elindedir.
 
Velev ki ‘Rüzgarın Kalbi’ tutmayabilir de, ama Foça'nın sinema & dizi camiasına pozitif algı bırakması gerekir. ‘Rüzgarın Kalbi’ni çeken yönetmen ya da ekibi gelecekte başka bir projeye imza atmaya niyetlendiğinde Foça her daim aklına gelmeli ve tercihleri arasında olmalıdır.
 
Günün Sözü: En Güzel ‘AŞK’ Foça’da Yaşanır. (Hasan Eser)

Not: Foça’yı tercih ettikleri için; dizinin yönetmeni Filiz Gülmez Pakman ve yapımcısı Erol Demir başta olmak üzere tüm oyuncu kadrosuna ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894