• BIST 9524.59
  • Altın 2490.448
  • Dolar 32.5467
  • Euro 34.722
  • İzmir 17 °C
  • Manisa 19 °C
  • Aydın 18 °C
  • Afyon 13 °C
  • Balıkesir 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Çanakkale 14 °C
  • Muğla 11 °C
  • Uşak 10 °C

Gelecek Teknolojide Ve Teknoloji Mühendislikte

Gelecek Teknolojide Ve Teknoloji Mühendislikte
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son rakamları, mezun olan her 10 mühendisten 8’inin Türkiye’de iş gücü

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son rakamları, mezun olan her 10 mühendisten 8’inin Türkiye’de iş gücü piyasasında değerlendirildiğini ve iş sahibi olduğunu ortaya koydu. Geleceğin teknolojisini mühendislerin geliştireceğini belirten Beykoz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Selahattin Kuru, yeni nesil mühendislerin aktif, proje ve problem bazlı yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Kuru, bu konuyu sık sık Beykoz Üniversitesinde masaya yatırdıklarını ve öğrencilerini, geleceğin iş dünyasına hazırladıklarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2017 yılına ait istihdam verileri, bu yıl üniversite tercihi yapan adayların ve ailelerinin dikkatlerini Mühendislik bölümlerine çevirdi. Verilere göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 6.5 milyonluk üniversite mezununun 1.9 milyonu iş ve yönetim, 920 bini eğitim, 743 bini mühendislik ve işleri alanında eğitim görerek diplomasını aldı. Yüksekokul veya üniversite mezunları arasında her 10 mühendisten 8'inin Türkiye'de iş gücü piyasasında değerlendirildiği ve iş sahibi olduğu belirlendi. İstihdam oranında mühendislik ve mühendislik işleri yüzde 79.4 ile ilk sırayı alırken, bunu yüzde 78 ile veterinerlik, yüzde 75.9 ile sağlık hizmetleri izledi.

GELECEĞİ MÜHENDİSLER TASARLAYACAK

TÜİK verilerinin geçmişte olduğu gibi gelecekte de mühendisliğin önemini kanıtladığını ifade eden Beykoz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Selahattin Kuru, "Çağımız teknoloji çağı. Yapay zeka, sanal gerçeklik, robotlar, sürücüsüz arabalar, akıllı kentler şimdiden yaşantımızın içinde. Geleceğin insanı teknolojinin sağladığı olanaklar sayesinde daha az çalışacak, yaşamın keyfini sürmeye daha çok zamanı olacak. İşte bu teknolojiyi geliştiren ve yönetenler geleceğin yaratıcı, girişimci lider mühendisleri olacak. Bu yüzden gelecek teknolojide, gelecek mühendislikte" dedi.


MESLEK DEĞİL BECERİ İCRA EDECEKLER

Ancak bu süreçte mühendislerin işinin hiç de kolay olmadığını ifade eden Kuru, bunun nedenlerini şöyle anlattı: "Üzerinde çalıştıkları her problem karmaşık ve çözülmesi çok zor. Kendi bilgileri yeterli olmuyor, başka disiplinlerden yüzlerce kişi ile birlikte çalışmaları gerekiyor. Bilgileri kısa sürede eskiyor, her an yeni bilgiler edinmeleri gerekiyor. Yaratıcı olmaları, fikir üretmeleri, problem çözme becerilerine sahip olmaları gerekiyor. Bir mühendisi bugün bir endüstri 4.0 problemi üzerinde çalışırken (dijitalleştirme uzmanı) görürken yarın bir veri tabanındaki çöp bilgiyi ayıklarken (veri tabanı çöpçüsü), daha sonra da yeni gen dizileri ararken (gen tasarımcısı) görebileceğiz. Yani geleceğin mühendisleri meslek değil beceri icra edecekler, sahip oldukları becerileri zaman içinde değişen alanlar için kullanacaklar."

AKTİF VE PROJE BAZLI ÖĞRENME

"Peki, bu mühendislere bilgiyi değil bilgiyi edinme ve elindeki probleme uygulama becerisini, başka dallardaki kişilerle birlikte çalışma becerisini, yaratıcı düşünme, yenilikçi fikir üretme ve kritik düşünme becerisini nasıl kazandıracağız?” diyen Kuru, bunun yolunun aktif öğrenmeden, yaparak öğrenmeden, proje bazlı öğrenmeden, problem bazlı öğrenmeden geçtiğini açıkladı. Beykoz Üniversitesinde sürekli olarak aktif ve proje bazlı öğrenme konusunda nasıl ilerleyeceklerini tartıştıklarını belirten Kuru, verdikleri eğitim ile öğrencileri her zaman geleceğin iş dünyasına en hazır bireyler olarak yetiştirdiklerini söyledi.  /EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894